STRAUME FORUM: Byggeleder Atle Våge, til venstre, hadde med seg generalsekretær Erik Furnes i ImF på befaring i mai 2015. FOTO: ImF Media arkiv

Sletter misjonsgjeld på 4,5 millioner

OPPDATERT Kommunestyret i Fjell vedtok torsdag å slette gjeld på 1 millioner kroner for forsamlingen ImF Straume og 3,5 millioner for kretsen ImF Midthordland.

Det var Dagen som onsdag kunne fortelle om den litt spesielle saken i Fjell kommunestyre. Som del av forslag til vedtak i sak 33/19 foreslo rådmann Steinar Nesse å slette lån til frivillige lag og organisasjoner på til sammen 25,6 millioner kroner.

Dette ble enstemmig vedtatt i kommunestyret torsdag ettermiddag som del av den omfattende saken økonomirapport pr. 1. tertial 2019. 

– Dette er den litt spesielle og gøyale delen av denne saken, sa Tom Georg Indrevik (H), som var den eneste i kommunestyret som direkte kommenterte ettergivelsen av lånene.

Gjeld

ImF Midthordland lånte 3,5 millioner kroner av Fjell kommune til bygging av ny gymsal og bowlingbane på leirstedet Fjell-ly. Brattholmen Indremisjon, nå ImF Straume, lånte 1 millioner kroner til totalrenovering av Brattholmen bedehus. Forsamlingen holder som kjent nå til i nybygget Straume Forum. At denne heftelsen på Brattholmen bedehus nå forsvinner, vil gjøre det lettere for ImF Straume å selge bedehuset og betale ned på gjelden på Straume Forum.

– Dette betyr absolutt at vi nå bør selge Brattholmen bedehus. Vi har ikke hatt kapasitet til å jobbe dugnad på to bygg, sier styreleder i ImF Straume, Atle Våge, til sambåndet.no.

 Våge bekrefter at han har invitert til dugnad på Brattholmen lørdag 29. juni, der oppgaven er å tømme huset.

– Det er for å gjøre det klart til et eventuelt salg, sier styrelederen. 

Fjell forsvinner

I kommunestyresalen satte Tom Georg Indrebø ettergivelsen i sammenheng med at Fjell kommune går inn i nye Øygarden kommune 1. januar 2020.

– Mange har sett på disse lånene som tilskudd. Det ville vært utfordrende for Fjell kommune å dra disse lånene med seg i balansen inn i den nye kommunen. Å ettergi dem er derfor både en god anvendelse samtidig som vi får ryddet opp i balansen, sa Høyre-representanten.

Den offisielle forklaringen fra rådmann Steinar Nesse var likevel litt annerledes:

– Stort sett ble alle disse lånene gitt i perioden 2003-05. De skulle være rente- og avdragsfrie i en periode på 15 år. De årene har nå gått, og det er det som er den egentlige grunnen til at det kommer opp nå, ikke at Fjell kommune forsvinner, presiserte rådmann Steinar Nesse.

I sakspapirene legger rådmannen til grunn «at låna ikkje kan innfriast, og at dei difor bør slettast». Konsekvensene for kommunen blir uansett små: «Slettinga vil ikkje ha resultatverknad og heller ikkje føre til reduksjon i eigenkapitalen til kommunen, då den vert ført mot kapitalkontoen», skriver rådmann og økonomisjef. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.