VIKTIG: – Rekruttering av gode ledere til bedehusvirksomheter er kanskje viktigere nå enn noen gang, sier Odd Arild Sævik i Human. FOTO: PRIVAT

Etterlyst: forsamlingsleder

Flere forsamlinger i ImF strever med å finne forsamlingsleder. Rekrutterer Odd Arild Sævik råder forsamlingene til å være tydelige på hva slags person de søker etter.

Bergens Indremisjon er en av forsamlingene i ImF som søker etter forsamlingsleder/pastor, noe de har gjort siden Glenn Nord-Varhaug sa opp stillingen i april 2019. De lyste ut stillingen før jul.

– Det har vært lite respons. Ingen har tatt kontakt med oss om stillingen, og ingen har søkt på stillingen. Vi jobber fortsatt med å kontakte folk og bruke nettverket vårt. Vi har noen navn som vi vil kontakte, opplyser styreleder Øystein Bydall til Sambåndet.

Vanskelig
På sensommeren 2019 hadde også ImF Straume en utlysning med søknadsfrist 1. september hvor de søkte forsamlingsleder/-arbeider i 60% stilling. De har hatt kontakt med folk som har vært interessert i å gå inn som forsamlingsarbeider, men ikke som forsamlingsleder.

– Vi fikk ikke tak i den vi ville. Derfor har vi lagt det på is, sier styreleder Atle Våge.

Han tror det er vanskeligere å få tak i folk til i en deltidsstilling.

– Men det er det vi har økonomi til, sier Våge.

På bedehuset Salem på Moster søker de etter forsamlingsleder i 100 % stilling. Da søknadsfristen gikk ut 7. januar, var det én søker til stillingen. Nå er de i samtaler med denne personen om stillingen.

– Jeg var ikke overrasket over at det var liten interesse, for det er en spesiell tjeneste. Det er vanskelig å få noen til å gå inn i en slik stilling, sier leder Arne Johan Borgemyr.

Ensom jobb
– Jobben som pastor/forsamlingsleder oppleves i seg selv som krevende og utfordrende, og det er en ensom jobb. I kristne organisasjoner er vi ikke kjent for gode og ordnede lønns- og arbeidsforhold. Så spiller det indre livet i forsamlingen inn, altså om det er attraktivt eller ikke å arbeide der. Det oppgir forsamlingskonsulent Runar Landro i ImF som en forklaring på hvorfor det kan være vanskelig å rekruttere til slike stillinger.

Nytt
Managing Partner i rekrutteringsselskapet Human, Odd Arild Sævik, peker på omorganiseringen som skjer rundt om i bedehusland.

– En pastoral ledelsesmodell er ganske nytt i lavkirkelige bedehus og organisasjoner. Man har heller ikke drevet særlig med utdanning og opplæring av mennesker til denne typen rolle, så de fleste som blir pastor på et bedehus i dag, har trolig aldri vært det før og kanskje heller ikke blitt spesielt utrustet til det, sier Sævik og føyer til:

– Paradoksalt nok er rekruttering av gode ledere til bedehusvirksomheter kanskje viktigere nå enn noen gang, i og med de store og historiske endringene som mange bedehus står i: Å blant annet gå fra et tradisjonelt bedehus til en mer fullverdig menighet er en stor endringsprosess som krever godt lederskap.

Krav
– Hva vil du si om kravene og forventingene til forsamlingsleder/pastor?

– Jeg opplever kravene ofte som enten for lite konkrete eller for omfattende, og kanskje optimistiske. Ingen av oss kan være alt for alle, heller ikke en pastor. Å tenke over hvilken lederprofil man ønsker seg er derfor veldig viktig! Skal en pastor være en leder som skal være visjonær og utviklingsorientert, eller skal pastoren være en samlende leder som får alle med? Er strategiske evner eller diakonale evner viktigst?

Sævik tror det vil være hensiktsmessig for kristne organisasjoner og menigheter å arbeide mer med – og ha en klar tanke om – nettopp hva en pastor skal gjøre og være god på. Runar Landro er enig.

– Først og fremst skal en leder tjene og lede, aldri herske. En leder skal arbeide for å finne frem gullet i forsamlingen og samtidig våge å lede og vise retning. Den enkeltes nådegaver skal også være med og bestemme hva den enkelte kan gjøre, sier Landro.

Han henviser til 1. Tim 3 hvor det står om kravene til en tilsynsmann.

– En kan forvente at en leder har en personlig karakter som tåler den posisjonen å være leder.

Han må ha orden i eget liv og være troverdig. Så er det et minimumskrav til teologi og vilje til å lære om ledelse i kristne forsamlinger.

Plan
For at det skal bli lettere å rekruttere ledere, tror Landro det er viktig at ImF som organisasjon får en bevisst plan for hvordan man kan utdanne og utruste til denne type stillinger, og at hver forsamling har ansvar for å rekruttere internt i egen forsamling.

– Vi som er pastorer og ledere, kan bli mer bevisst på å bruke tid på å utvikle talenter lokalt, og de som leter etter ledere, må våge å tenke team. Da blir en ikke så alene i stillingen, sier Runar Landro.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.