NYTT: Kirkestuen som også brukes til bedehus på Helleland, ligger rett ved Helleland kirke. FOTO. PETTER OLSEN

Bygde kirkestue da vannet tok bedehuset

I to nærliggende bygder i Sør-Rogaland drives det bedehusarbeid i samarbeid med Den norske kirkes menighet på stedet. For Hellelands del er bakgrunnen av det dramatiske slaget.

Da Helleland bedehus fikk vannskader under uværet «Synne» i desember 2015, gikk bedehuset og Helleland menighet sammen om å bygge et nytt hus. Det er blitt til en ny kirkestue der bedehusarbeidet nå drives.

Også i Heskestad i Lund kommune 15 kilometer lengre sør drives bedehusarbeidet i Kyrkjestova, som ligger vegg i vegg med Heskestad kirke. Tidligere har Sambåndet skrevet om et tilsvarende samarbeid i Sveio i Vestland fylke. 

Gamle Helleland bedehus i Egersund kommune var ifølge en artikkel i 2013 i Stavanger Aftenblad det bygget langs Hellelandsvassdraget i Dalane som oftest og først står under vann når vassdraget går over sine bredder. I desember 2015 ble bedehuset skadet av flommen under uværet «Synne».

– Det sto en meter under vann, sier medlem av Helleland menighetsråd, Arne Bjørn Hetland.

Huset måtte kondemneres, og det ble bestemt at det ikke skulle rehabiliteres.

Åpning
– I stedet solgte vi det til en privatperson som vil bruke det til musikkstudio, forteller Hetland.

Siden har Helleland bedehus og Helleland menighet samarbeidet om å bygge et nytt bedehus. Under byggeperioden flyttet man aktivitetene til Årrestad bedehus.

I august i år var bygget klar til og tas i bruk. På Helleland menighets Facebook-side står det om den offisielle åpningen 16. august at den på grunn av koronapandemien ikke ble som tenkt. Man ønsket en større markering, men ordfører Odd Stangeland (Ap) var til stede og hadde med en gave fra kommunen.

Finansiering
Det nye huset heter Helleland kirkestue. Hetland opplyser at bygget har kostet 8 millioner kr til sammen, og at 3 millioner av disse er finansiert gjennom gaver. Egersund kommune har gitt 1,5 millioner kr til prosjektet.

– Hva synes du om det nye bygget?

– Jeg er godt fornød med bygget. Vi får håpe at det blir brukt. Blant annet blir det brukt til konfirmantarbeidet, sier Hetland.

Restart
I bygda Heskestad i Lund kommune i Rogaland er det også samarbeid mellom bedehus og menighet, der bedehusarbeidet foregår i Kyrkestova ved siden av Heskestad kirke.

Det har vært en ImF-forening på Heskestad i mange år, og det var et bedehus i bygda, men det ble revet for en del år siden.

– Arbeidet til ImF-foreningen lå brakk en stund, og vi ønsket å starte opp arbeidet igjen. Da tok vi initiativ og kontaktet kirkevergen om vi kunne ha våre møter i Kyrkjestova. Han var glad for at det er kristen aktivitet i bygget og at det blir bruk, sier kontaktperson for ImF Rogaland i Heskestad, Torbjørn Corneliussen.

Samarbeid
Det er 800-900 personer som sokner til Helleland menighet. De fleste som er med i menigheten, går også på bedehuset og omvendt.

– Hvordan er samarbeidet mellom bedehus og menighet?

– Det er godt. Vi har en konservativ prest som ikke vier homofile par. Det kan bli et problem i fremtiden hvis vi får en prest som har et radikalt syn, sier Arne Bjørn Hetland.

– Vi opplever det som positivt. Vi deltar på gudstjenester, og kona driver et barnekor i menigheten, sier Torbjørn Corneliussen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.