UNDER 20 ÅR: Barne- og ungdomslag kan nå starte opp igjen med normal aktivitet. Bildet er fra Fredheim Arena i 2017, der Reidar Røyland viser hvordan undervisning på en Awana-samling kan foregå. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Gir klarsignal til barne- og ungdomslag

(Korona) ImF åpner nå for normal aktivitet i barne- og ungdomslag der deltakerne er yngre enn 20 år. Der et er også mulig med små husgrupper.

Tirsdag ble råd nr. fire i forbindelse med koronapandemien sendt ut fra ImF sentralt og de tilsluttede kretsene. Rådet som gjaldt fram til mandag 18. januar, om generelt å utsette eller avlyse fysiske arrangement, blir ikke videreført.

Grunnlaget for endringen er regjeringens oppdatering mandag 18. januar av de gjeldende reglene og anbefalingene angående smittevern. Det er positive nyheter med tanke på barne- og ungdomsarbeid:

Til og med 19 år

«Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt, både ute og inne. De kan også unntas fra anbefalingen om 1 meters avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten», siterer generalsekretær og kretslederene fra pressemeldingen som er tilgjengelig på nettstedet regjeringen.no

– Våre barnelag kan altså gjenoppta normal aktivitet. Det samme gjelder ungdomslag, avgrenset til de under 20 år, skriver generalsekretær Erik Furnes og kretslederne i et brev som ble sendt ut tirsdag ettermiddag. 

Spørsmålet er om dette også vil gjelde for Awana-lagene.

– Det vil gjelde for det vi kan kalle «midtuke-lag», da inkludert Awana-lag, og også søndag formiddag dersom barna møter direkte til Awana/søndagsskole, sier Furnes til sambåndet.no.

Derfor skriver også misjonslederne følgende i slutten av det rådgivende brevet: «Selv om det nå er åpning for fritidsaktiviteter for barn og unge, er det fortsatt strenge tiltak for gudstjenester og møter, og dermed vanskelig for barnesamlinger i forbindelse med dette. Vi gjentar derfor oppfordringen om å vise kreativitet for å gi tilbud til barn og unge.»

For over 20 år

For fritidsaktiviteter beregnet på 20 år og eldre, samt alle arrangement, gjelder nemlig samme begrensning som før. Det vil si ti personer pluss de som arrangerer. (Fortsatt kan man samles 200 i lokaler der det er fastmonterte, separate seter og 50 i begravelser.  

– Dere må lokalt vurdere om det er hensiktsmessig å gjennomføre møter og samlinger, og uansett må følgende overholdes, påpeker misjonslederne:

  • Deltakerne må holde minst 1 meters avstand.
  • Arrangementet må skje på offentlig sted.
  • Organisasjonen må være ansvarlig arrangør og passe på at smittevernreglene følges. 

– Vær også oppmerksom på at en skal avgrense deltakelse i aktiviteter og arrangement over kommunegrensene, og det er fortsatt viktig å holde seg oppdatert på hva de enkelte kommunene legger ut på sine hjemmesider, framholder misjonslederne.

Vurdering av «fastmonterte seter»

Det er nå også klart at statsråd Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og regjeringen vil be Helsedirektoratet vurdere om kravet til fastmonterte seter kan endres til eksempelvis tilviste faste sitteplasser.

– Det gir et visst håp for dere med bedehus store nok til å romme 200 personer med god nok avstand, skriver misjonslederne.

Hussamlinger

I tillegg til åpningen for barne- og ungdomslag er det også nytt at man nå kan ha inntil fem gjester hjemme.

– Dette gir en viss mulighet for å samles privat for fellesskap, bibellesing og bønn, skriver Furnes og hans kolleger på kretsnivå.

ImF har sørget for å koordinere rådene som ble sendt ut tirsdag, med ledelsen i NLM og Normisjon. De vil i utgangspunktet gjelde til 1. februar. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.