RELASJON: Den grønne krokodillen er et fast innslag i Sogndal indremisjonsforsamling, og nå er den også aktiv på hjemmebesøk. Her kommer den med nystekt brød og syltetøy til Bjørg og Olav Selseng. FOTO: skjermdump fra gudstjenestefilm 

Gudstjeneste på hjemmebesøk 

– Gud er oss nær også når vi ikke kan samles fysisk. Med det vi gjør nå, ønsker vi også å komme nærmere hverandre, sier John Torjus Eriksen i Sogndal Indremisjonsforsamling (SIM). 

Helt siden pandemien slo innover Norge i fjor vår, har SIM, i takt med stadig større del av kristen-Norge, vært på nett med sine gudstjenester og møter. De siste søndagene har de endret regien. 

– Vi har tatt med kamera og dratt på hjemmebesøk for å høre hvordan livet til folk er i koronatiden. Vi får være en oppmuntring, og de har delt sine historier med seerne om hva Jesus har gjort for dem også nå i koronatiden, sier John Torjus. 

Moro med mer. 

Med seg rundt har de hatt forsamlingens maskot; en to meter høy grønn krokodille. Den har deltatt med hjemmebakst, konkurranser og sang-challenge (utfordring, red.anm.) rundt om i bygda. Første samlingen på ny-måten var uten undervisning, bare vitnesbyrd. Framover tenker de også å ha en liten undervisningsbolk til slutt. Men selv uten undervisning blir folk møtt, mener John Torjus. 

 Når folk deler fra livet sitt, hva Gud har gitt dem, og forteller om ulike initiativ de har tatt i eget liv eller initiativ for å bety noe for andreså gir det mye i seg selv. Det er helt gull å være med på, sier John Torjus. 

– Men å dra rundt slik, blir det ikke mer arbeid? 

– Jo, det blir jo det, men det skal vi klare, sier John Torjus.  

 Zoom-kaffe. 

Sogndal Indremisjon er ikke alene om mer relasjonsbyggende sendinger. Audun Vesetvik i Molde indremisjon fortalte nylig til sambåndet.no at de «prioriterer å ta vare på fellesskapet og flokken» når de nå har startet digitale sendinger. En voksende trend, observert i ulike Facebookgrupper, er sendinger med digital kirkekaffe etter møtet 

Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges kristne råd, har også observert den samme endringen: interaksjonen blir større. Han ser flere grunner til dette.  

– I fjor vår var det ingen som visste hvor lenge nedstengingen ville vare, dermed handlet det om å gjøre det enkelt i en overgang. Etter hvert som dette har vart, blir behovet for å være sammen sterkere og sterkere. Det gjelder for kirken, men også i et folkehelseperspektiv, sier han. 

Flinkere. 

At flere nå møtes på andre måter tror Hermansen kommer som respons på dette behovetI tillegg er det flere aktører som nå er på nett, og kirkene har blitt flinkere både på det tekniske og til å se muligheter. 

– Vi har sagt siden starten: «kirken er ikke stengt selv om byggene er det». Vi må finne løsninger, og mange gode løsninger har kommet. Vi ser også at mange finner andre, kreative måter å møtes på. For eksempel bålgudstjenester, sier Erhard Hermansen 

Det siste har også skjedd i ImF der blant annet mange forsamlinger på Jæren har brukt vinterværet til gudstjeneste i det fri. 

Seertall. 

At sendingene vendes mer innover og i relasjonell retning, trenger likevel ikke bety at de når færre. Sogndal opplevelse faktisk motsatt effekt 

– Vi ser at seertallene for de siste samlingene våre har økt. Nå er vi jo mer synlig ute i bygda med krokodillen når vi filmer, og vi skaper nysgjerrighet med det. I tillegg forteller «vanlige» folk fra livet sitt. Det blir mer levende. Å dra ut og hjem til folk er fellesskapsbyggende, sier John Torjus Eriksen. 

Denne teksten er skrevet før endringen i nasjonale smittevernregler fra og med tirsdag 23. februar om å tillate at inntil 100 kan samles fysisk.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.