HAMAR: Folkehøgskolefestival erstatter årsmøtet for Noregs Kristelege Folkehøgskolelag. Sted er Hedmarktoppen folkehøyskole. Bildet er fra 2006. FOTO: CATO EDVARDSEN/WIKIMEDIA COMMONS

Inviterer til første folkehøgskolefestival

Noregs Kristelege Folkehøgskolelag bytter ut sitt landsmøte med folkehøgskolefestival.

Leder i Noregs Kristelege Folkehøgskolelag (NKF), Helge Kjøll jr., skal snart ønske velkommen til landets første folkehøgskolefestival.

– Det er noe helt nytt. NKF har en lang landsmøtehistorie, og vi har hatt flotte landsmøter med relativt god oppslutning. Men vi ser at yngre folkehøgskolelærere ikke prioriterte å få med seg landsmøtet. Vi fant ut at vi måtte kaste garnet på den andre siden av båten, sier Kjøll jr. til sambåndet.no.

I en pressmelding forteller han at de har hatt et mål om mellom 150 og 200 påmeldte til festivalen. Når sambåndet.no snakker med ham 16. mai, er det 220 påmeldte til festivalen, som blir arrangert 23.–25. mai på Hedmarktoppen folkehøyskole.

Endring
– Vi har doblet antall deltakere i forhold til de siste landsmøtene. Tydeligvis har vi truffet med programmet. Mange yngre har meldt seg på.

Hva skiller folkehøgskolefestivalen fra tidligere landsmøte?

LYKKES: Leder i NKF, Helge Kjøll jr., konstaterer at festival tiltrekker seg flere deltakere enn landsmøte. FOTO Svein Finneide

– Landsmøtene har brukt å være fire dager. Nå har vi redusert det med to dager. På landsmøtet var det en konsert – på festivalen blir det tre konserter. Det blir flere foredrag enn det bruker å være på et landsmøte, og på festivalen blir det en rekke workshops (seminarer, red.anm.), som er helt nytt.

Påfyll
Hva vil dere med folkehøgskolefestivalen?

– Vi skal som kristne folkehøgskoler ha program for både ånd, sjel og kropp. Ordet «påfyll» skal være sentralt. Festivalen skal gi påfyll som gir motivasjon og inspirasjon til å fortsette å jobbe i kristen folkehøgskole. Seminarene skal gi faglig påfyll, sier Kjøll jr.

Deltakerne kan velge mellom temaer som «Reisens pedagogikk», «Hva er dannelse?», «Fake news», «Apologetikk», «Bærekraft», «Friluftsliv og sikkerhet», «Den gode elevsamtalen», «Kristen folkehøyskole med ånd, sjel og kropp» og «Volleyball». De tre nevnte konsertene blir med Trygve Skaug, Marianne Engebretsen og Oslo Funckybaptized.  Tidligere biskop Per Arne Dahl skal snakke om «Sårbarhetens kraft» og «Håp i krevende tider».

Demokrati
Den ukrainske ambassadøren i Norge, dr. Liliia Honchharevych, kommer også til festivalen. Hvorfor har dere invitert henne?

– Vi har invitert den ukrainske ambassadøren rett og slett fordi vi som folkehøgskoler er opptatt av demokrati og menneskerettigheter. Når demokratiet er truet som følge av den russiske invasjonen i Ukraina, viser det hvor viktig det er, og hvor viktig det er å jobbe for eget demokrati og ikke ta det for gitt.

Erstatter
Skal dette bli en årlig festival?

Det blir nok flere festivaler, og folkehøgskolefestivalen erstatter landsmøtet. Vi skal evaluere etterpå. Det er et stort arrangement, så vi vurdere om festivalen skal arrangeres hvert eller annet hvert år, sier Helge Kjøll jr.

Rektor Oddvar Sæter jr. ved Molde folkehøgskole, som eies av Nordmøre og Romsdal Indremisjon, er positiv til at folkehøgskolefestival erstatter landsmøtet.

Nytt navn og en dag kortere festival kan få flere av de yngre folkehøgskolepedagogene til å delta og utveksle erfaringer og få påfyll. Programmet ser spennende og innholdsrikt ut og oser av god kvalitet. Jeg gleder meg til å delta, sier Sæter jr.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.