TREND: Misjonseide Alta folkehøgskole følger landstrenden om nedgang i antall elever. FOTO: PETTER OLSEN

Færre vil gå på folkehøgskole

De fleste ImF-eide folkehøgskolene opplever en nedgang i elevtallet. Et unntak er Nordhordland folkehøgskole, som har en oppgang i forhold til i fjor.

I år har Nordhordland folkehøgskole 173 elever mot 167 elever i fjor. Siden skolen kan ta 175 elever, vil det si at den har fullt dette skoleåret.

– Vi er fornøyde med elevtallet, sier rektor Harald Wiig Andersen.

Dermed er skolen et lyspunkt i en trend der det for tredje år på rad er nedgang i antall søknader til landets folkehøgskoler, både kristne og frilynte skoler.

Det samme gjelder ImF-eide Sjøholt folkehøgskole, som mer enn doblet antall elever sammenlignet med oppstartsåret 2021/2022.

Pandemi
Til KPK forteller daglig leder Andreas Melberg i Norges Kristelige Folkehøgskolelag (NKF) og sekretariatet for Informasjonskontor for kristen folkehøgskole (IKF), om en nokså jevn økning i elevtallet på de kristne folkehøgskolene det siste tiåret, og da særlig fra 2014 og utover – frem til pandemien. Til tross for nedgang er det rundt 7000 ungdommer som i disse dager starter på en folkehøgskole. Av disse vil omkring 3200 elever starter på de 33 kristne skolene, mens de øvrige 3800 fordeler seg på 52 frilynte skoler.

Melberg har ikke noe tydelig svar på hvorfor færre vil gå på folkehøgskole i 2022.

– Det vi lurer på, er om pandemien har hatt betydning for utdanningsvalgene, enten positivt ved at flere søker om plass, eller negativt ved at de ikke søker. Vi lurer også på om det virker inn at det er uro i Europa. Hva velger ungdom når det er usikkerhet i verden, reflekterer Melberg overfor KPK.

Alta
På Alta folkehøgskole har de litt nedgang i elevtallet i forhold til i fjor, en nedgang fra 96 til i underkant av 90 elever.

– Vi ønsker flere elever, men i underkant av 90 er akseptabelt, og vi klarer oss økonomisk. Så synes vi at vi har mye spennende på gang, som at vi jobber med å utvikle en ny Krik-linje, sier rektor Andreas Granerud.

Nordvestlandet
Nordvestlandet folkehøgskole (tidligere Høgtun) opplever en nedgang i elevtallet, fra 92 elever i fjor til 79 elever i år. Ifølge fungerende rektor Einar Hals har skolen kapasitet til å ta imot cirka 98 elever.

– Det er dumt, men elevtallet har gått ned på flere folkehøgskoler. Vi har halvårskurs, så det ser ut som det blir flere elever etter jul, sier Hals som ønsker å få frem at de fortsatt tar imot elever.

– Det er en veldig fin og ganske internasjonal elevflokk som har begynt hos oss, med elever fra 14 land. Så ser vi at på linjene uten utenlandstur er det nesten ikke norske elever.

– Hvorfor tror du det er en nedgang i elevtall på flere folkehøgskoler?

– Det var populært med folkehøgskoler under koronapandemien. Nå er det lett å få jobb, og kanskje mange ønsker å reise eller begynne rett på studier i stedet for å gå på folkehøgskole, sier Hals.

Molde
Også Molde folkehøgskole har en nedgang i elevtallet. I år har skolen 80 elever, mens den hadde 100 elever i fjor og har kapasitet til 120 elever. Rektor Oddvar Sæter gjør oppmerksom på at det er en generell nedgang på 5% i elevtallet på folkehøgskoler, og til sammenligning har høyskoler og universitet hatt en nedgang på 12% i studenttall.

– Vi tror at flere ungdommer har valgt å ta opp igjen fag etter pandemien og jobbe, fremfor å ta et år på folkehøgskole. Flere ungdommer har vært isolert i to år under pandemien, og de trenger å sosialiseres tilbake til normalen. Folkehøgskole vil da være midt i blinken for kommende elever, sier Sæter.

Han ser lyst på fremtiden for skolen.
– Vi arbeider for tiden med å forbedre vår digitale markedsføring av skolen og videreutvikle linjetilbudet og reisemål som treffer dagens unge. Neste år tror vi denne trenden vil snu og at flere vil søke på folkehøgskole, sier Oddvar Sæter.

Sørlandet
Rektor Kåre Tommy Land ved Folkehøgskolen Sørlandet registrerer en nedgang i elevtall fra 126 elever i fjor til 108 elever i år. Skolen har kapasitet til å ta imot 130-135 elever.

– Søkernedgangen er veldig linjeavhenging, uten at vi skjønner helt hvorfor. En av våre linjer hadde 15-20 søkere i fjor, men 5-6 søkere i år, og vi har linjer med svært god innsøking. På noen linjer er det fullt og venteliste. Det har ført til at vi har en linje færre i år, forteller Land.

Ålesund
Elevtallet ved Ålesund folkehøgskole er 63, omtrent det same som fjoråret, da skolen hadde 66 elever. Til sammenligning kan skolen ta imot 120 elever.

– Etter pandemien er vi er på vei til å revitalisere den reiseskolen som vi er, sier rektor Sven Wågen Sæther.

Han venter også flere elever etter nyttår, da skolen starter et nytt halvårskurs.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.