ILLUSTRASJONSFOTO: MarcyVF/Wikimedia Commons

Vårt Lands redaktør: Snakk sant, Petter Olsen

DEBATT Sambåndets ansvarlige redaktør Petter Olsen beskylder Vårt Land for å «logre» for kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i friskolesaken.

Dette er et svar fra Vårt Lands sjefredaktør, Bjørn Kristoffer Bore, på kommentaren «Gjør selvstendige valg, Bjørn Kristoffer Bore» som ble publisert på sambåndet.no 17. august (lenker åpner seg i nytt vindu). Uthevede sitater er lagt inn av redaksjonen. Se svar fra Sambåndet-redaktøren i kommentarfeltet under.

Petter Olsen publiserer sin kommentar om at Vårt Land «logrer» og «legger seg på rygg» for statsråd Brenna, samme dag som vi kritiserte den samme Brennas friskolepolitikk på lederplass. Vårt Land har i alle de år forsvart friskolenes viktige plass i Norge.

Når redaktør Olsen skriver en hel kommentar om Vårt Lands angivelige «logring» for Brenna uten å nevne avisens klare posisjon, blir dette så misvisende at det nærmer seg det løgnaktige

Når redaktør Olsen skriver en hel kommentar om Vårt Lands angivelige «logring» for Brenna uten å nevne avisens klare posisjon, blir dette så misvisende at det nærmer seg det løgnaktige. Denne typen falske forsøk på å klistre noen til et standpunkt de ikke har, bør man vokte seg for å drive med, både som kristen og redaktør.

Olsen mener Vårt Land «logrer» for Brenna fordi avisen i en tittel brukte ordet «privatskole». Olsen har rett i en ting, og det er at begrepsbruken i denne saken er politisk ladet. Denne loven har skiftet navn i takt med regjeringsskiftene.

Vårt Land er på lederplass langt mer enige med KrF enn Ap og Høyre i denne saken

Vårt Land er på lederplass langt mer enige med KrF enn Ap og Høyre i denne saken. Samtidig er det viktig for oss som avis å ha en mest mulig nøytral språkbruk i vår nyhetsjournalistikk. Det er viktig for tilliten til journalistikken.

Selv om privatskoler og friskoler er to ideologisk ladede begreper, betyr de faktisk to forskjellige ting i ordboken. En privatskole er en skole som er eid av private, kan ordboken fortelle oss, mens en friskole er en skole som utgjør et alternativ til den offentlige skolen.

Derfor er det av og til språklig mest presist å snakke om privatskoler, andre ganger er det mer presist å snakke om friskoler. I Norge er det aller fleste privatskoler friskoler, og da er som regel det det mest presise ordet. «Ideelle skoler» er et tredje begrep som også kan brukes når det er mest riktig.

Det er kritikkverdig at Sambåndets redaktør gir et grovt feilaktig bilde av Vårt Lands holdning til friskolene

Olsen skal ha ros for å ta opp et interessant språklig spørsmål, men det er kritikkverdig at Sambåndets redaktør gir et grovt feilaktig bilde av Vårt Lands holdning til friskolene. Vi kan sikkert jobbe litt med presisjonen i vår språkbruk, men Olsen bør bli mer presis i sin framstilling av andre sitt ståsted.

Sambåndet-redaktøren svarer i kommentarfeltet under over helgen.

1 svar
 1. Petter Olsen says:

  Som ansvarlig redaktør for Sambåndet takker jeg sjefredaktør Bore for hans svar på min kommentarartikkel «Gjør selvstendige valg, Bjørn Kristoffer Bore«.

  I denne artikkelen kritiserte jeg Vårt Lands bruk av begrepet «privatskole» om frittstående skoler, en begrepsbruk jeg mener er ideologisk fra Støre-regjeringens side. Sambåndet er blant de avisene som fortsetter å bruke benevnelsen «friskole».

  I sitt svar søker Bore å framstille dette som en kritikk av Vårt Lands samlede «posisjon» og «ståsted» om friskoler. Om så hadde vært tilfelle, ville jeg ha forstått min yrkesbrors kraftsalve om at min kommentar «er så misvisende at det nærmer seg det løgnaktige», og tatt lærdom av det.

  Jeg har ikke gjort noe forsøk på å ‘klistre’ Vårt Land ’til et standpunkt de ikke har’

  Men jeg har ikke gjort noe forsøk, falskt eller ikke, på å «klistre» Vårt Land «til et standpunkt de ikke har». Leserne får bedømme om jeg maktet å gjøre det klinkende klart at kritikken i teksten utelukkende handler om Vårt Lands valg av begrepsbruk.

  Da Støre-regjeringen endret «friskoleloven» til «privatskoleloven» og «frittstående skoler» til «private skoler», fulgte Vårt Land etter. Sambåndet og Dagen gjorde det ikke. Og, ja, Bjørn Kristoffer Bore, jeg mener det er på sin plass å skrive en hel kommentar om det.

  Bore skriver at begge disse begrepene er «ideologisk ladede», men mener «privatskole» kan ordbok-defineres som «en skole som er eid av private». Det er greit nok, men Bore unnlater å ta med at bokmålsordboka sier en ting til: «… og drives av» privatpersoner eller organisasjoner (min uthevelse). Det er dette jeg mener gjør privatskole-begrepet misvisende og ideologisk, for Bore vet utmerket godt at de friskolene vi snakker om, får sin drift finansiert 85 prosent av det offentlige.

  Slik jeg ser det, ønsker Brenna med dette å skape et motsetningsfylt og falskt bilde av friskolesektoren

  Som jeg nevnte i artikkelen, ynder kunnskapsminister Tonje Brenna å snakke om den offentlige skolen som «fellesskolen», mens friskolene – med 15 prosent lavere driftsfinansiering – altså er «private». Slik jeg ser det, ønsker Brenna med dette å skape et motsetningsfylt og falskt bilde av friskolesektoren.

  Dette vil ikke Sambåndet være med på, og det burde heller ikke Vårt Land være bekjent av. Og det er ansvarlig redaktør som avgjør begrepsbruken i avisen han eller hun redigerer, ikke regjeringer eller andre utenforstående.

  Det er ansvarlig redaktør som avgjør begrepsbruken i den avisen han eller hun redigerer, ikke regjeringer eller andre utenforstående.

  Hvor misvisende uttrykket «privatskole» er, ble tydeliggjort i en undersøkelse tankesmien Agenda gjorde om private velferdstilbud. Her kom det angivelig fram at tre av fire ikke ønsket at det skulle bli flere «private skoler» i Norge. Problemet var bare at skolene, som ikke har lov til å ta utbytte, var blandet sammen med kommersielle tilbud innen barnevern, barnehager, helse og eldreomsorg. Man sammenlignet altså epler og pærer.

  Begrepsbruken her er derfor noe mer enn et «interessant språklig spørsmål», Bjørn Kristoffer Bore. Faktisk kan det handle om noe så viktig som, for å bruke dine ord, «tilliten til journalistikken».

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.