SKOLE: Utenfra vil nybygget til Danielsen ungdomsskole Haugesund se slik ut. ILLUSTRASJON: KONSMO FABRIKKER AS

Klart for nok et nybygg for Danielsen på Haugalandet

Høsten 2024 kan elevene på Danielsen ungdomsskole Haugesund flytte inn i nytt skolebygg med kostnadsramme på 62 millioner kroner.

Publisert 15. september 2023 kl. 11.58.

– Arbeidet er i gang på Konsmo Fabrikker, sier rektor Odd-Erik Eriksson til sambåndet.no.

Danielsen ungdomsskole Haugesund (DUH) er eid av Egill Danielsen stiftelse (EDS), som – forenklet sagt – igjen er eid av ImF og NLM.

Kontrakten med Konsmo Fabrikker ble underskrevet fredag 8. september. Det er snakk om et bygg i to etasjer med et innvendig areal på nesten 2000 kvadratmeter inkludert teknisk rom. Skolen skal ha plass til 180 elever i to paralleller.

Dispensasjon

Sambåndet har fulgt saken gjennom flere år. DUH holder i dag til i et skolebygg i Skåredalen i Haugesund som har hatt dispensasjon fra reguleringsformålet siden 2014 med utløp 30. juni 2024. EDS konkluderte med at det var for usikkert om nytt skolebygg kunne realiseres i Haugesund kommune innen tidsfristen, og stiftelsen valgte å flytte skolen over kommunegrensa til Norheim på fastlandssida av Karmøy kommune.

Tomta, som ligger rett sør for NLM-eide Norheim VGS (videregående skole, tidligere KVH), ble kjøpt av EDS og NLM Eiendom Stavanger i september 2020. 11. mai 2022 ble reguleringsplanen godkjent med stort flertall i Karmøy kommunestyre.

Modulbygg

Høsten 2022 ble det innhentet priser for et skolebygg på tomta som viste en budsjettramme på 81,5 millioner kroner. Dette ble en for høy pris for EDS, og man valgte i stedet å jobbe videre med en løsning med modulbasert bygg.

– Modulene bygges innvending på Konsmo Fabrikker i Audnedal i Lyngdal kommune, og 85 stykker skal fraktes ferdige til Norheim. De begynner å sette opp modulene på tomta 1. februar, og vår plan er at bygget skal være klart til skolestart i august 2024, sier rektor Odd-Erik Eriksson. Med smil om munnen sammenligner han med legoklosser.

Rektor forteller om en prosess der en delegasjon fra skolen og EDS var på Sørlandet for å se på ulike modulbygg. Nærmere bestemt gjaldt det Oase-skolene og ett av byggene til ImF-eide KVS Lyngdal. De var også i Søgne for å se på et modulbygg som ble reist om lag 2009, for også å få innspill fra et godt brukt modulbygg. Et modulbygg på Torvastad på Karmøy, som huser den internasjonale skolen som tidligere lå i Haugesund, ble også besøkt.

Milepæl

Odd-Erik Eriksson vedgår at det smertet både for ham selv og de ansatte at det viste seg økonomisk umulig å reise et bygg på tomta tilsvarende nybygget til Danielsen ungdomsskole Karmøy (DUK) på Vea.

– Men når vi ikke kunne få det beste, får vi det nest beste. Vi må tenke på hva som er realistisk. Kontraktsinngåelsen betyr at en milepæl er nådd, og det feiret vi på skolen onsdag med grilling og kake, sier Eriksson.

Konsmo Fabrikker ble valgt i konkurranse med en annen leverandør, og det ble jobbet fram en planløsning sammen med dem.

– Personalet ønsket å gå for dette, sier Eriksson.

Prisstigning

Kostnadsrammen på 62 millioner kroner for nye DUH inkluderer blant annet fortau mot Norheimsvegen og flytting av en overvannsledning. Bortsett fra rekkefølgekravene på Vea er det ganske likt prisen for nybygget til DUK, som ble tatt i bruk i vår og har offisiell åpning 15. september denne uka.

VEA: Danielsen ungdomsskole Karmøy har offisiell åpning 15. september. FOTO: PETTER OLSEN

Det er prisstigning som er grunnen til at EDS nå må betale i samme størrelsesorden for et modulbygg.

– DUK var basert på byggepriser i mai 2021. Siden den gang har prisene steget med 14 prosent, opplyser økonomileder Elisabeth Næverlid Sævik i EDS til sambåndet.no.

Utegym

Sævik legger til at planløsningen i modulbygget er nokså lik bygget som var planlagt opprinnelig, og som altså ville blitt om lag 20 millioner dyrere.

Gymsal er ikke inkludert i modulprosjektet, men skolen får garderober, og elevene kan benytte uteområdet til gymnastikk.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at Petter Olsen, som har skrevet denne artikkelen, representerer ImF i skolestyret for Danielsen ungdomsskole Haugesund og Karmøy.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.