BYGGING: Det nye Vågen bedehus skal være innflyttingsklart i august 2024. FOTO: Leif Thorsen

Nytt bedehus får gave på to millioner

Vågen bedehusforsamling i Ølensvåg bygger nytt bedehus for 23 millioner kroner, og en lokal person har gitt en gave på to millioner til prosjektet.

Det gamle bedehuset i Ølensvåg i Vindafjord er bygd i 1911. I 1963 ble det påbygd,  og i 1984 og 1994 ble det også gjort en jobb med huset. Men ifølge styremedlem i Vågen bedehusforsamling, Leon Dyngeland, er bygget utgått på dato med tanke på universell utforming, og det er vanskelig å bruke det til forsamlingens barne- og ungdomsaktiviteter.

Derfor er de i gang med å bygge nytt bedehus sentralt i Ølensvåg, rett ved skolen, barnehagen og Vågen bygdasenter. Det gamle bedehuset er også blitt for lite for Vågen bedehusforsamling som holder til på huset, og forsamlingen har hatt sine storsamlinger i gymsalen på skolen og har også brukt Bygdasenteret for sine møter.

– Vi har en vekst i antall personer. Det er mange familier som søker til storsamlingene og vårt ganske store barne- og ungdomsarbeid.

Gave
Kostnadene for det nye bedehuset er beregnet til 23 millioner kroner. Forsamlingen har tatt opp et lån på 15 millioner kroner og har så langt samlet inn cirka 9,5 millioner kroner. Medlemmene har forpliktet seg til å gi 76 000 kroner pr. måned. I tillegg vil forsamlingen ha inntekter fra utleie og julemesse.

– Det gjør at vi klarer å finansiere et lån på 15 millioner kroner, forklarer Dyngeland.

En lokal giver har nylig gitt 2 millioner kroner til prosjektet.

– Det betyr veldig mye. Vi får bedre kontroll på prosjektet. Det gjør oss trygge på at vi gjør noe som er rett, sier Dyngeland.

Rives
– Hva skjer med det gamle bedehuset?

– Nå har vi akkurat signert en kontrakt med Statens vegvesen. De vil kjøpe det og rive det. Huset ligget tett på en trafikkfarlig vei.

Dyngeland påpeker at skulle de brukt huset videre, måtte de skifte tak, gulv og sanitæranlegg. Med tanke på at forsamlingen opplever vekst, var det rimeligere å bygge nytt.

Fremdrift
– Hvordan er det med fremdriftsplanene?

– Vi ferdig med støypearbeidet og grunnarbeid, og huset er klart utvendig. Vi tenker at vi skal flytte inn i august 2024, sier Dyngeland.

Styreleder Leif Thorsen i Vågen bedehus opplyser til sambåndet.no at det blir et bygg på 600 m² med en stor sal, en mindre sal og et ungdomsrom.

– Så har vi et godt kjøkken, noe som er viktig for oss så vi kan legge til rette for andre typer arrangementer og utleie. Vi håper å bygge et hus som gjør at mange vil få et forhold til det. Vi er i ei lita bygd og ønsker at mange skal bruke bygget i forskjellige anledninger, sier Thorsen.

Forsamlingen
Ifølge Wikipedia hadde Ølensvåg 466 innbyggere pr 1. januar 2022. Til sammenligning kan det komme rundt 150 stykker på forsamlingens storsamlinger. Thorsen nevner at det som er litt spesielt, er at den kristne internatskolen Lundeneset videregående skole ligger i bygda.

– Det er mange unge familier som kommer. Veldig mange, også familier knyttet til internatskolen, er engasjert i arbeidet. Det er det som gjør at vi kan bygge, forteller Thorsen.

Forsamlingen har faste søndagsmøter annen hver søndag, som de kaller storsamling der det er Awana-samlinger for barn. Ellers har de har et barnelag, Kreaktiv fra 1.-4. klasse og Tweens fra 4.-7. klasse, og de arrangerer møter, temasamlinger, møteuker og faste bønnemøter.

ØLENSVÅG: Om lag 35 personer var til stede på markeringen 27. september. Det var bibellesning, andaktsord og grunnsteinsnedleggelse. FOTO: PRIVAT

Symbolhandling
I slutten av september hadde forsamlingen en markering der de støpte ned en bibel, vedtektene og tegninger.

– Det er en symbolsk handling som uttrykker at vi ønsker at bedehuset bygger på Bibelen som Guds ord, at det er i Bibelen vi finner Jesus, og at Guds ord er vår kraft, fremholder Leon Dyngeland.

Mulig
Han ønsker å få frem at det ikke er dagligdags at det blir bygd nytt bedehus.

– I dagens Norge blir det bygd et nytt bedehus der den viktigste aktiviteten er å samles for å møte Gud, samles til bønn og lovsang, og det er noen få ildsjeler som betaler 23 millioner for dette. Det er mulig å få til. Vi trenger ikke å være så mange sjeler for å bygge nytt. Vi kan få til store ting med få personer, sier Leon Dyngeland.

En versjon av denne artikkelen ble først publisert i Sambåndet nr. 7/23, som kom ut 18. oktober.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.