SANDNES: Også Fredheim Arena har nå tatt i bruk solcellepanel for å spare strømutgifter. FOTO: PRIVAT

Solen skinner på Fredheim

For over et år siden fikk Straume Forum solcellepanel, og så langt har forsamlingen redusert strømforbruket med 40%. Nå tar også Fredheim Arena i bruk solceller.

I februar 2023 fikk flerbrukshuset Straume Forum på Sotra montert solcellepanel. Styreleder for Straume Forum AS, Alte Våge, beregner at den nye energikilden produserte omtrent 85 megawatt (MW = 1000 kilowatt) i 2023, som utgjør cirka 40% av Straume Forums forbruk.

– Vi må ha lenger erfaring for å kunne si hva det blir på sikt, men første året var et rimelig greit år. Jeg hadde håpet på at vi kunne produsert litt mer, men det har jo litt med været og solhøyden å gjøre. Det produserer mer jo lenger ut på sommeren du kommer, sier Våge til sambaandet.no.

Fredheim Arena
Sambåndet har lenge kjent til at også Fredheim Arena har jobbet med slik oppvarming, og nå er solcellepanel på plass på forsamlings- og konferansebygget i Sandnes. Styret håper at de vil produsere 100 000 kWh (kilowattimer) i året.

– Vi går over til solcellepanel på grunn av store strømutgifter og gode støtteordninger fra Enova i forbindelse med strømsparing for bedrifter. Det sier daglig leder i Fredheim Arena konferansesenter, Anne Marie Tørressen.

Hun forteller at de fikk dekket 42% av investeringer opp til 1,8 millioner kr,  og at de har investert 1.190.000 kr ekskludert merverdiavgift minus 42% støtte. Fra 2020 til 2022 hadde de et strømforbruk på mellom 165.000 og 216.000 kWh.

– Vi investerte i varmepumper i fjor høst og nå solceller, så vi satser på minst en halvering av forbruk og utgifter, anslår Tørressen.

– Fremtiden vil vise. Hvor mye vi vil spare, avhenger av faktorer som for eksempel strømpris.

Tørressen regner med at de vil ha spart inn investeringen innen 8-10 år.

Forbruk
I fjor var juni en god solmåned, mens juli ikke var det. Atle Våge i Straume Forum fremholder at hvis det regner mye og er skyet, reduserer det et solcellepanels produksjon betraktelig.

– Med solcellepanel produserer du strøm, og så bruker du den eller du leverer det du ikke klarer å bruke, tilbake igjen på nett. Vi kan ikke lagre strømmen, forklarer Våge.

– Hvordan ser det ut økonomisk?

– Vi sparte i alle fall 100.000 kr på strømregningen vår, og vi har redusert forbruket med cirka 40%. Det er mye bedre å bruke prosent, for strømutgiftene varierer veldig fra dag til dag.

Investering
Da sambåndet.no snakket med Våge i november 2022, gikk det fram at solcellepanelet utgjorde en investering på 1,6 millioner kroner.

– Jeg tror det er en fornuftig investering. Vi tar det inn etter hvert. Hvor mange år vi bruker på å ta det inn igjen, vet vi ikke før vi ser strømprisen på sikt, men vi har vel egentlig tenkt å ta det inn igjen på en 8-10 år, sier Atle Våge.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.