LOVFORSLAG: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre la fredag fram forslag til ny abortlov. Bildet er fra 2023. Foto Erlend C. L. Birkeland/Flickr

Bibelcamp-kommune talte imot abort-utvidelse

BAKGRUNN Også i Lyngdal kommunestyre var Ap og Sp delt da et stort flertall likevel gikk imot å utvide grensen for selvbestemt abort med seks uker.

Støre-regjeringen la fredag fram et lovforslag som forlenger fristen for selvbestemt abort fra utgangen av svangerskapsuke 12 til utgangen av uke 18. Fra og med svangerskapsuke 19 er det nye abortnemnder som skal avgjøre. Statsrådene fra Sp er imot å utvide abortgrensen.

Nå er det opp til Stortinget å avgjøre hva som skjer med lovforslaget. Her vil partienes representanter bli stilt fritt til å stemme etter egen overbevisning. Det betyr at lovforslaget kan bli vedtatt eller forkastet med svært få stemmers overvekt.

Høring

Da lovforslaget var på høring i vår, kom det inn 1277 svar, svært mange av dem fra navngitte eller anonyme enkeltpersoner.

Ingen av bedehusorganisasjonene sendte inn eget høringssvar, men var representert av svaret fra blant annet Norme (Norsk råd for misjon og evangelisering). Mer om det senere. Av forsamlinger i ImF var det kun Fredheim Arena i Sandnes som leverte eget høringssvar.

Lyngdal

Blant de nesten 1300 som svarte på høringen, finner vi Lyngdal kommune. Vertskommunen for ImF-eide Lyngdal bibelcamp og KVS Lyngdal leverte et bemerkelsesverdig klart høringssvar fra kommunestyremøtet 21. mars.

I brevet, som først ble omtalt av Lyngdals Avis, står det at «Norge står på terskelen til en potensielt dramatisk endring … som berører dype etiske og moralske spørsmål om livets begynnelse, individets rettigheter og samfunnets ansvar».

Et flertall på 26 av 29 representanter stemte for forslaget til tekst fra ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp). Fra denne kan vi punktvis trekke fram:

    • Utvidelsen av abortgrensen fra 12. til 18. uke er «en dramatisk og uønsket endring i vår samfunnsmoral og verdisetting»
    • Utvidelsen «går langt utover det som er faglig og moralsk forsvarlig»
    • Utvidelsen «krenker i større grad enn i dag de ufødtes rettigheter og undervurderer deres verdi»
    • Utvidelsen «kan bane vei for ytterligere utvidelser»
    • De foreslåtte lovendringene «kan ha langvarige konsekvenser for for synet på livets verdi og retten til liv.»

Delt

Kommunestyret går ikke imot selvbestemt abort i seg selv, men vil altså ikke utvide dagens grense. Flertallet mener myndighetene «heller må sette søkelys på tiltak som verdsetter og beskytter alle liv».

Konkret foreslår kommunestyreflertallet å «forbedre seksualundervisningen og i tillegg øke støtten og oppfølgingen av gravide kvinner» med tanke på alternativer til abort.

Maria Dragland (Ap) satte fram et motforslag som i hovedsak gikk inn for å utvide abortgrensen i tråd med regjeringens forslag. Ifølge Lyngdals Avis fikk hun én partikollega med seg på dette, samt en representant for Sp. Dermed var altså regjeringspartiene delt om abort også i Lyngdal kommunestyre.

«Omdefiner hva et menneske er»

Tidligere nevnte Norme representerer 43 ulike kristne organisasjoner og trossamfunn, deriblant ImF. Disse har til sammen 300.000 medlemmer og 10.000 ansatte som utfører 7500 årsverk. Medlemmene er aktive i 1000 forsamlinger og i 7000 lokallag eller foreninger.

Normes synspunkter er sammenfallende med høringssvarene til Menneskeverd og Norges kristne råd. Norme mener at en utvidelse av abortgrensen fra 12 til 18 uker, innebærer at «vi omdefinerer hva et menneske er, når et liv får verdi, og når fosteret har krav på juridisk vern».

Det faktum at vi har en abortlov, understreker – ifølge Norme – «at samfunnet vårt mener at fosteret er et individ med egenverd». Ved å øke grensen for selvbestemt abort «endrer vi som samfunn synet både på hva et menneske er og når det har krav på vern». Norme beskriver det som «en alvorlig degradering av menneskeverdet».

Rettsvern

Regjeringen foreslår altså å fjerne abortnemnder med beslutningsmyndighet mellom 12. og 18. svangerskapsuke. Norme argumenterer imot dette ved å vise til at ingen kan ivareta rettsvernet for begge parter når man selv er part i en sak.», slik den gravide kvinnen altså er.

«Ønsker man å fjerne nemnden, men beholde fosterets rettsvern, må man erstatte den med en annen juridisk instans som ivertar fosterets rettsvern, mener Norme.

Tallene for 2023 viser at antall aborter nå øker i Norge etter over ti år med nedgang. Norme viser til en økende trend blant unge kvinner til å slutte med hormonell prevensjon. Norme mener det er en fare for at også regjeringens forslag kan føre til en økning i aborttallet.

Og i likhet med Lyngdal kommunestyre frykter også Norme at en utvidelse til uke 18 «kan være med og berede grunnen for en utvidelse til uke 22 i neste omgang».

Elsket av Gud

Til helhet, der ImF også er medlem, påpeker at menneskeverdet alltid må «bygge på at alle mennesker er elsket fra det øyeblikket det blir unnfanget. Om det lille barnet ikke er elsket av sine foreldre, så er det alltid elsket av Gud», skriver styreleder Ole Gramstad Jensen i høringssvaret.

I stedet for å utvide abort-retten mener Til helhet at mennesket må «tilkjennes sitt rettmessige menneskeverd fra unnfangelse til naturlig død». I likhet med blant andre Fredheim Arena viser Til helhet til at det å arbeide for å få ned aborttallene, også vil «være samsvarende med samfunnets behov for befolkningsvekst».

Blant de mange enkeltpersonene som har sendt inn høringssvar, finner vi Ludvig Nessa, Per Åge Berge, forsamlingsleder på Frikstad bedehus Tor André Haddeland og Roald Evensen.

Drap

I fellesskap med tre andre med samme etternavn, skriver Haddeland at «abort er drap på foster», og at det å «gi seks ekstra uker der kvinner kan ta avgjørelsen. vil føre til flere tapte liv».

– Avslutt aborttilbudet og gi heller gravide kvinner praktisk og psykisk hjelp og støtte så alle velger å bære fram livet de har inne i seg, anbefaler forsamlingslederen.

Mangeårig forkynner i ImF Roald Evensen beskriver også abort som «drap av mennesker».

– At norske leger og politikere kan være så avstumpet i sin tenkning om livets ukrenkelighet fører oss tilbake til tiden før kristenretten ble innført i Norge. Det hviler en dom over Norge pga. vår tenkning og handling med barnet i mors mage, skriver Evensen.

Sorteringssamfunn

Professor emeritus Torleiv Ole Rognum har markert seg sterkt i abortdebatten og har også levert høringssvar. – Min erfaring fra rådgivningssamtaler med noen hundre kvinner i valgsituasjonen, er at de ofte sliter med motstridende følelser. Tid og hjelp til å tenke gjennom konsekvensene av valget, er nødvendig og positivt, uansett hva valget blir, skriver han blant annet.

Som det følger av nestsiste punkt i oppramsingen nedenfor, synes det som om regjeringen gjør et forsøk på å komme bekymringer om et «sorteringssamfunn» i møte.

Dette er forslaget til ny abortlov

  • Ny formålsparagraf. Helse- og omsorgsdepartementet foreslår at loven skal ha et todelt formål. Loven skal sikre ivaretakelsen av hensynet både til den gravides rettigheter og til samfunnets behov for å verne om det ufødte liv.
  • Kvinners rett til selvbestemt abort utvides fra uke 12 til uke 18.
  • Fosterantallsreduksjon defineres som abort, og den gravide skal ha rett til selv å avgjøre om antallet fostre skal reduseres til uke 18, innenfor grensen av det som er medisinsk forsvarlig.
  • Kvinner får lovfestet rett til veiledning og informasjon, enten de velger å avslutte eller fullføre svangerskapet. Kvinner som velger abort, får lovfestet rett til oppfølgingssamtaler i etterkant.
  • Dagens ordning med abortnemder reformeres. Dagens nemnder legges ned, og det opprettes nye for å vurdere søknader etter 18. svangerskapsuke.
  • De nye nemndene skal ledes av en lege, ha ytterligere ett medlem med helse- eller sosialfaglig kompetanse og ett medlem med juridisk kompetanse. Flertallet i nemndene skal være kvinner.
  • Av hensyn til forbudet mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne, skal medisinske tilstander hos fosteret ikke gi en direkte adgang til å innvilge abort. Det skal ikke være tilstanden i seg selv, men den betydning fosterets tilstand får for svangerskapet, fødselen, barnets oppvekst og omsorg for barnet som kan gi grunnlag for abort etter 18. svangerskapsuke.
  • Retten helsepersonell har til å reservere seg mot abort av samvittighetsgrunner videreføres og lovfestes.

Kilde: regjeringen.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.