FORM: Grafisk designer Cathrine Rane og redaktør Petter Olsen har jobbet med ny layout. FOTO: BRIT RØNNINGEN

Sambåndet i ny drakt

BAKGRUNN I nummer 6/24 har Sambåndet fått ny layout. Det er den første store omleggingen av det grafiske uttrykket på snart 20 år.

Nr. 1/24 av bladet kom ut med endret forside for å markere at Sambåndet med det var 125 år og begynte på sin 126. årgang.  Det mest synlige grepet var å gå tilbake til det opprinnelige avishodet fra 1899.  

I en nyhetsartikkel i årets første nummer varslet vi at hele bladet ville bli redesignet. Sist det skjedde var nr. 7 i 2005. Siden januar i år har vi brukt tid på å gå gjennom det vi kan kalle «stofftypene» i bladet, det vil si nyheter, leder og Synspunkt, søndagstekst, temasider osv. Bortsett fra sidene til Bildøy bibelskole og ImF-Ung, som er «kundesider», har alle fått ny grafisk utforming. 

FRONT: Den nye forsiden er uten bakgrunnsfarge og har fått tilbake det opprinnelige avishodet. Forsiden har nå flere henvisninger til innsideinnhold enn den forrige hadde. Bibelordet blir nå det samme hver gang og er plassert oppe i avishodet.

Forsiden

Det er grafisk designer Cathrine Rane som har vært krumtapp i arbeidet. Med seg på laget har hun hatt tidligere Sambåndet-journalist Vilhelm Viksøy og undertegnede.   

Nytt på førstesiden fra dette nummeret av er at bibelverset øverst til høyre blir det samme fra gang til gang. 2. Kor 4,2 er blitt som en slags Vær varsom-plakat for redaksjonen. Også avisen Vårt Land har fast bibelvers på førstesiden (Fil 1,9), mens Dagen varierer fra dag til dag.   

NYHETER: Nyhetssidene er gjort mer fleksible ved at det ikke lenger er en fast strek under de to lange notisene («loft») øverst på side 2 og 3. Det gjør at vi kan gi større plass til hovedsaken på hver side dersom vi trenger det. Margspalten til venstre på side 2 blir ikke nødvendigvis fast hver gang.

 

S-en 

Et hovedgrep i den nye layouten er at hver stofftype innledes med en ny vignett øverst til venstre. Her kommer den karakteristiske S-en i det originale avishodet til sin rett, sammen med et «navn» som sier noe om innholdstype. Når det eksempelvis før sto «Leder» i vignetten, står det nå «Mening». Det dekker hele innholdet i dette oppslaget. Stofftypene har også fått sin egen farge i vignetten.

S-en vil også være en del av en nyutformet «byline», altså der navnet på skribenten står. For eksterne skribenter vil bruke en byline uten S-en.  

Fleksibelt 

Særlig nyhetssidene er gjort mer fleksible. Mens en marg med notiser til nå har vært del av malen for side 2, og både side to og tre har hatt et «loft», kan dette nå varieres etter behov. Ekstra gode bilder kan dermed få større oppslag uten at dette trenger å gå utover lengden på artikkelen. Når det er marg på side 2, får den en avdempet bakgrunnsfarge. 

MENING: Den største forandringen på sidene for meningsbærende stoff er at petitspalten Kort sagt går ut. Vi deler også opp kolofonen, altså opplysningene som står under lederartikkelen.

På de nye meningssidene er spalten Kort sagt gått over i historien. Det gir mer plass til Synspunkt, eller det åpner for en «Kort-mening». Leder-artikkelen får en «ruglete» bakgrunn for å skille den ut. I Sambåndet er lederen usignert, noe som indikerer at det er institusjonen Sambåndet som mener noe, ikke «kun» en enkeltperson.

Kolofonen under lederartikkelen, teksten som inneholder fakta om Sambåndet som blad og ImF som utgiver, er nå delt i to. Mer om det senere. 

SØNDAG OG INTRO: For dette oppslaget er endringene forholdsvis små. Introsiden, som fungerer som en forside til temaseksjonen, er også nå uten bakgrunnsfarge.

temasidene har vi tyvstartet det nye designet. Det man kan merke seg fra og med dette nummeret, er at pagineringen – nummereringen av sidene – er flyttet fra nederst til øverst. 

TEMA: Temasidene er «indrefileten» i bladet. Vi har innført bakgrunnsfarge på ingressene (det uthevde avsnittet under overskriften), og en klamme har erstattet sitat-tegnet på de uthevde sitatene.

Tre sider 

Etter temasidene finner vi stofftypene som til nå har vært kalt Tenkeboksen, Postkassen og Fra felten. Her har vi flyttet litt rundt på innholdet, og det er også her det kommer inn et nytt innslag.

TEOLOGI: Stofftypen Tenkeboksen er sidene for oppbyggelig og også teologisk stoff. Til tro får nå to hele sider og en illustrasjon for å øke lesbarheten. Spalten Irenes kjøkkenkrok får nå sin rette plass i dette stoffmiljøet sammen med Mennesket nær. Nederst på den tredje siden har vi plassert opplysninger om abonnement og distribusjon av bladet.

Tenkeboksen vil fra nå av bestå av de kjente spaltene Til tro, Mennesket nær og Irenes kjøkkenkrok og utvides til tre sider. Målet med det er å øke lesbarheten, særlig ved at Til tro får en mer tilgjengelig presentasjon. Bønnespalten Lønnkammer kommer vi tilbake til. 

Adiafora

KRYSSORD: Oppslaget som tidligere het Postkassen, får nå navnet Mellomting. Den største endringen her er at Bibelquiz byttes ut med kryssord. På motstående side får vi samlet anmeldelsene som tidligere var spredt på tp ulike oppslag.

Oppslaget som tidligere het Postkassen, får nå navnet Mellomting. Det kommer av det greske orden «adiafora», og i kristen sammenheng brukes det gjerne om noe som Bibelen verken forbyr eller påbyr. Her samler vi de anmeldelsene av ulike kulturuttrykk som vi allerede har i bladet, men som har vært spredt rundt.  

Helt siden mars 2005 har Asle Hetlebakke levert Bibelquiz der svarene kunne finnes i Bibelen. Nå blir han avløst av Erik Furnes, som vil levere kryssord med bibelinspirert løsning. Vi takker hjerteligst Asle for stor innsats og håper leserne også vil sette pris på den nye «hjernetrimmen»! 

Hovedhensikten med Postkassen har vært å gi plass til innsendt stoff, som referater fra kretsårsmøter og lignende, men det har vi de siste årene mottatt svært lite av.   

Organisasjon 

IMF: Oppslaget som før het Fra felten, får nå navnet Organisasjon. Her vil vi gi plass til innspill fra ledere i ImF og jubileumsomtaler og minneord. Motstående side inneholder en kombinert reiserute og forbønnsspalte. Nederst finner du organisasjonsdelen av kolofonen.

Fra felten-sidene har representert overgangen i bladet mellom Sambåndet og kretsblad-delen. Dette oppslaget har de siste årene bestått av en artikkel, ofte tidligere publisert på sambåndet.no, som viser glimt fra arbeidet. I tillegg reiserute for forkynnerne og – litt tilfeldig plassert – en bokanmeldelse.

Om noen synes at Sambåndet nå likner enda mer på en avis enn tidligere, er det noe vi kjenner oss igjen i.  

Nå gir vi disse sidene navnet Organisasjon. Ledere i ImF gis anledning til å komme med en ytring – slik ImF-leder Runar Landro gjør i dette nummeret. Ukeavisen Korsets Seier, som kommer ut i Dagen, har et tilsvarende miljø for Pinsebevegelsen. På høyresiden blir det en ny-utformet bønnespalte. På disse sidene kommer også ImF-delen av kolofonen, hvor man altså kan lese fakta om organisasjonen. 

Om noen synes at Sambåndet nå likner enda mer på en avis enn tidligere, er det noe vi kjenner oss igjen i. Vi tar gjerne imot respons fra våre lesere! Bruk da e-postadressen sambaandet@imf.no  

Publisert 02. september 2024: Ufrivillige redskaper i Hamas’ hånd? (Israel-kommentar).

Har du lyst til å bli abonnent? Trykk her for å velge mellom bladet på papir eller i digital versjon.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.