ENGASJERT: Teresie Preus Halvorsen har vært med å starte Velg Livet Lyngdal for å gjøre noe for det ufødte liv. FOTO: PRIVAT

Velg Livet Lyngdal er startet

Teresie Preus Halvorsen i Bedehuskirken Lyngdal ønsket å gjøre noe for det ufødte liv. Nå har hun vært med på å starte Velg Livet Lyngdal.

Fredag 6. september hadde Bedehuskirken Lyngdal et innlegg på sin Facebook-profil som annonserte at Velg Livet Lyngdal er offisielt i gang. Velg Livet startet for noen år siden i Vennesla og er en organisasjon som tilbyr samtale og praktisk hjelp til kvinner som er uønsket gravide.

Teresie Preus Halvorsen er både nestleder i forsamlingsstyret for Bedehuskirken Lyngdal og leder i det nystartede Velg Livet Lyngdal.

– Jeg har lenge hatt det ufødte liv på hjertet, sier hun til sambåndet.no.

– Man erklærer folk for død når hjertet slutter å slå. Hvorfor erklærer vi dem ikke for i live når hjertet begynner å slå, spør hun.

Hun oppdaget at en i bibelgruppen også hadde lyst til å gjøre noe for det ufødte liv. De tok kontakt med Velg Livet Vennesla og inviterte dem til å ha møte på Lyngdal bedehus. Der kom det flere som hadde lyst til å engasjere seg.

Farløse
– Hva mer kan du si om hvorfor du har vært med på å starte Velg Livet Lyngdal?

En kan tenke at abortsaken er en tapt sak, og det har vært alt for lite tatt tak i. De kristne har lenge vært stille og ikke gjort så mye med det. Vi ser at politikerne tar ikke tak i det, og nå går det mot en utvidelse av abortloven, begynner Halvorsen.

Les mer: Bibelcamp-kommune talte imot abort-utvidelse.

Hun fortsetter med å sitere fra Jakob 1,27: «En gudsdyrkelse som er ren og feilfri for Gud, vår Far, er å hjelpe enker og foreldreløse barn i deres nød.»

Disse barna er ofte farløse. Det er ofte mannen som presser igjennom abort. Barnet i magen er faktisk i den mest farlige situasjonen av alle i verden. Som kristne vet vi at livet starter ved unnfangelsen.

Med tanke på alle abortene som skjer, peker Halvorsen på at det virker som om barnet i magen ikke har noe rettsvern.

Så er det mødrene som står i en vanskelig situasjon. De er fortvilet og har ingen som støtter dem, og de ser ingen utvei.

Traumatisk situasjon
Halvorsen sammenligner hvordan uønsket gravide blir møtt, med hvordan andre i andre vanskelige situasjoner blir møtt.

Hvis de som er uønsket gravide, opplever situasjonen som en traumatisk hendelse i livet, som en krisesituasjon, så er de ikke i stand til å ta et valg. I alle andre traumatiske situasjoner blir man oppfordret til å prate med folk og roe seg ned og ikke ta noen umiddelbar avgjørelse, men snakke om det. Men her går de til legen og får hjelp til å ta abort.

Praktisk hjelp
– Hva skal dere gjøre videre?

Vi vil være nær i samtale og praktisk hjelp, som økonomiveiledning, kjøring til timeavtaler, hjelp til å kjøpe utstyr, nettverksbygging, besøke dem hvis de trenger det, trilling og barnevakt. Så har vi også nær kontakt med Blå Kors, som har foreldreforberedende kurs og en Barnas stasjon. Vi har kontakter vi kan koble dem opp mot hvis de trenger støtte. I det hele tatt vil vi hjelpe dem med å finne ut av ting praktisk.

Les mer: Det gjelder livet (kommentar)

Bedehuskirken
De som er med i Velg Livet Lyngdal, er også med i Bedehuskirken i Lyngdal. Halvorsen understreker imidlertid at det ikke er forsamlingen som driver det, men at de er en egen organisasjon som har Bedehuskirken Lyngdal i ryggen.

Hvis det er noen vi trenger en babypakke til, så kan vi sende ut medlemsmail der vi spør om det er noen som har noe. Vi ønsker at menigheten skal være en familie for de som vi håper vi kan hjelpe, og at de kan bli en del av det fellesskapet, og at andre i forsamlingen gjerne kan steppe inn som barnevakt eller som bestemor for den som ikke har så mye nettverk.

En annen ting Halvorsen nevner som de lyst til å jobbe med, er å besøke andre menigheter. Hun håper at andre menigheter tar kontakt og starter opp.

Vi ønsker jo at dette skal spre seg utover landet.

Menigheten
– Hva tror du det betyr for Bedehuskirken Lyngdal at dette er startet opp?

Jeg håper at de vi eventuelt klarer å hjelpe, blir varmt tatt imot i forsamlingen, og at de kan oppleve Jesu kjærlighet der, svarer Halvorsen og føyer til:

Jeg tenker at menighetslivet kan bli en sånn fasade og fint utad. Egentlig skulle menighetene være en plass hvor folk gikk og fikk hjelp, en plass vi kan komme og der de tar imot oss med åpne armer.

Hva sier jeg?
– Kjenner du selv noen som har tatt abort?

Jeg har hatt en venninne fra ungdommen av som har tatt abort og som jeg ikke helt har visst hvordan jeg skal forholde meg til. Jeg var usikker, tenkte dette er vel ikke rett, men hva sier jeg? Så da er det bedre å bare tie.

Derfor fremholder Halvorsen at det er viktig at kristne snakker om abort og få ut informasjon om hva abort er.

Det er ikke det at en skal gå og peke finger på noen, men vi må prøve å snakke ærlig hva en abort er. Det er mange vanskelige situasjoner i livet, men det er mulig å få hjelp, og ting kan bli bedre, sier Teresie Preus Halvorsen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.