MEXICO: Guadalupe Perez og hans kone, fra sørlige Mexico, ble truet med påtenning av huset og forvisning fra landsbyen hvis de fortsatte å praktisere troen sin. Nå må de være forsiktige, stille og usynlige.. FOTO: Åpne Dører
Kaos og kontroll fører til økt forfølgelse
World Watch List 2025 viser at volden mot kristne øker mange steder, og at stater strammer grepet med tanke på hva som er lov og ikke. Rommet for å tro blir trangere.
Onsdag formiddag 15. januar lanseres World Watch List (WWL) 2025. Den årlige rapporten som utgis av Åpne Dører, dokumenterer forfølgelse av kristne og rangerer land etter alvorlighetsgraden av diskrimineringen og forfølgelsen.
Når faglig leder Ole Petter Erlandsen skal oppsummer rapporten, trekker han frem at forfølgelsen er på et vedvarende høyt nivå, og at det er flere enn noen gang som befinner seg i områder hvor det er høy grad av forfølgelse.
Tendenser
Erlandsen bruker to begreper for å beskrive det som skjer; kaos og kontroll.
– Det er kaos i verden som gjør at det er lettere å begå overgrep enn tidligere, altså i borgerkrigsområder og i områder hvor jihadister (militante islamister, red.anm.) har tatt makten, særlig i Afrika. Så er det en tendens til at stater strammer grepet, eller kontrollen, med tanke på hva som er lov og ikke lov. Begge disse tendensene gjør seg gjeldende, slik at rommet for å tro blir trangere.
Viktig å be
– Hva er din kommentar til WWL 2025?
– At det er viktig å be, at det er viktig å se at dette dreier seg om ekte mennesker, ikke bare tall. Det er også viktig for oss som jobber med det, og at det er viktig å se at disse menneskene er en del av oss. Det er ikke snakk om at det er noe som er langt der borte, men de er en del av den kirken som blir forfulgt.
Økt voldsnivå
– Hva kan du si om endringer når det gjelder forfølgelse av kristne?
– Vi ser at voldsnivået har gått opp. Terskelen for å bruke vold mot kristne, er lavere.
Den faglige lederen nevner Mexico som et eksempel på et land hvor volden er på topp på grunn av at det er krig mellom ulike karteller. Les mer om det i Sambåndet 1/25, som kommer ut 22. januar.
– Også i urolige områdene hvor jihadister har tatt makten, og i Sudan, hvor det er borgerkrig, er tendensen at det er lettere å slippe unna med overgrep mot kristne. Det gjelder også India.
Når det gjelder India, har det skjedd en endring de siste ti årene, siden hindunasjonalistene kom til makten. Før ville man blitt arrestert og dømt hvis man gikk til angrep på en kirke. Nå så slipper man ofte unna med det.
Nord-Korea på topp
Som i fjor og flere år tidligere, er Nord-Kora fortsatt nummer 1 på listen, og volden har økt fra i fjor til i år. Tidligere var Kina et sted kristne nordkoreanere kunne flykte til. Nå risikerer de å bli arrestert og sendt tilbake til en uviss skjebne i nordkoreanske fengsler.
Asia
I samtlige land i Sentral-Asia har forfølgelsen av kristne økt. Kirgisistan er det sentralasiatiske landet som har utviklet seg raskest i negativ retning. Landet er for første gang siden 2013 å finne blant landene i «topp 50» på WWL. I år er landet rangert på 47. plass, mens det i fjor befant seg på 61. plass. Under dekke av vage ideer om kulturelle tradisjoner og nasjonale verdier har myndighetene innført lover som begrenser ytringsfriheten.
I borgerkrigene i Jemen på Den arabiske halvøy og Myanmar er særlig de som tilhører en minoritet, utsatt. Siden 2015 har Jemen vært preget av en borgerkrig mellom etniske Houthi-opprørere, støttet av Iran, og myndighetene, som får støtte fra Saudi-Arabia og Emiratene.
Konvertitter
Både i områder under Houthi-kontroll og i områder kontrollert av den internasjonalt anerkjente regjeringen, har den voksende kirken av konvertitter fra islam det vanskelig. Jemenittisk lov forbyr borgerne å forlate islam og utøve blasfemi, noe som har ført til arrestasjoner av enkelte kristne.
Siden militærkuppet i Myanmar i 2021 har det vært uro og kamper i landet mellom regjeringshæren Tatmadaw, som baserer sin makt på burmanerne som utgjør flertallet, og flere etniske minoritetsgrupper hvor andelen av kristne er høy. Kristne i Myanmar utgjør omtrent 8 prosent av befolkningen. De befinner seg midt i den pågående konflikten og kommer under angrep både fra hæren, som stadig oftere angriper kristne kirker der de mistenker at opprørere skjuler seg, og fra etniske opprørsstyrker.
Afrika
Selv om det bor flere kristne i Afrika enn på noe annet kontinent, er 15 afrikanske land med på topp 50-listen, og i 13 av dem er volden mot kristne regnet for å være «ekstremt høy», ifølge metodologien i WWL. I Sudan er det rapportert en sterk økning i forfølgelse og økning i bruk av vold, først og fremst på grunn av borgerkrigen som brøt ut våren 2023 mellom Sudans hær og en allianse av militser, er blitt mer intens.
Også i Tsjad har volden økt. Bare i Kirgisistan er det registrert en sterkere økning i volden enn her. Selv om det var valg i fjor, er landet er fortsatt preget av politiske spenninger, av svake demokratiske prosesser og volden i kjølvannet av myndighetenes krig mot Boko Haram.
Nigeria kommer på 7. plass, og volden er på det høyeste nivået. Nord i landet angriper den radikaliserte og islamistiske fulani-militsen jordbrukssamfunn og dreper hundrevis, og da spesielt kristne. Også jihadistgrupper som Boko Haram og utbrytergruppen ISWAP (Islamci State West African Province), er aktive i landets nordlige stater, der den føderale regjeringen har liten kontroll.
Kristne og deres lokalsamfunn fortsetter å være mål for direkte angrep, seksuell vold og drap utført ved veisperringer. I tillegg har bortføring mot løsepenger økt betraktelig de siste årene. Voldshandlingene har også spredt seg til de sørlige statene.
Under jorden
Flere autoritære regimer bruker i økende grad overvåkning, vold og press mot alle opposisjonelle stemmer for å holde seg ved makten, og de kommer med stadig nye krav for å strupe kirkene. Derfor er det også en økende tendens til at menigheter går under jorden. Det er tilfelle i land som Algerie, Libya, Afghanistan og Kina.
Etter motstandsbevegelsens seier i Syria i desember har det oppstått en helt ny situasjon, en situasjon som oppsto etter at rapporteringsperioden for WWL 2025 var over. Også der har Åpne Dører fått rapporter om grupper av konvertitter til kristen tro som nå møtes i den ytterste hemmelighet.
Lyspunkt
Som et lyspunkt peker WWL 2025 på at de mest ekstreme formene for vold mot kristne i Indonesia avtok i løpet av den 12-månedersperioden som sluttet 30. september 2024. Volden mot kristne i Indonesia var i kategorien «ekstremt høy» i henhold til metodologien som World Watch List følger. I løpet av 2024 falt den til «svært høy».
Det skyldes i stor grad at dokumenterte drap på kristne av trosmessige årsaker gikk ned. Det gjorde også antall angrep på kirker. Indonesia, som har hele 36,6 millioner kristne, har dermed gått fra en 42. plass forrige år til en 59. plass i år.
Nøkkeltall fra WWL 2025
- Hver dag blir 12 kristne drept for sin tro.
- Hver dag blir 90 kristne fengslet uten lov og dom.
- Hver uke blir 70 kristne kidnappet.
- Hver uke blir 150 kirker og offentlige kristne bygg angrepet.
- Hver uke blir 550 kristne hjem angrepet.
- 1 av 7 kristne på verdensbasis lever i områder hvor de risikerer høy grad av forfølgelse og diskriminering. I Afrika er tallet 1 av 5, i Asia 2 av 5.
- Mer enn 380 millioner kristne lever i områder med høy forfølgelse og diskriminering for sin tro.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!