BØNN: Helge Åkernes er ute etter bedere når han informerer om arbeidet til Åpne Dører. FOTO: Brit Rønningen

– Be heller enn å «uffe» deg

Når Helge Åkernes er ute og informerer om Åpne Dørers arbeid, er han mer opptatt av å få folk til å be for de forfulgte kristne enn av å få folk til å gi penger til Åpne Dører.

LYNGDAL: – Er du en av dem som «uffer seg» over nyhetene, spør Helge Åkernes fra Åpne Dører de som er kommet for å høre på hans seminar på Lyngdal Bibelcamp (LBC) om forfulgte kristne.

Det skjer mye fælt rundt om i verden, så det er mye en kan «uffe seg» over, erkjenner Åkernes og nevner noen eksempler:

  • 360 millioner mennesker blir forfulgt fordi de er kristne.
  • Hver dag blir 16 kristne drept.
  • Hver uke blir 98 kirker ødelagt eller stengt.
  • Hver måned blir 514 kristne arrestert og en av syv kristne opplever alvorlig forfølgelse, ifølge de siste tallene fra World Watch List.

Jeg foreslår at du ber i stedet for å «uffe deg» over nyhetene.

Bedere
Åkernes fremholder at Åpne Dører trenger penger for å drive arbeidet sitt, men at det er vel så viktig for organisasjonen at der er folk som ber.

Vi ønsker å få tak i hjertene til folk, for at de skal få hjerte for de forfulgte kristne. Derfor spør vi etter bedere. Våre forfulgte kristne søsken sier nettopp dette: Først og fremst, be for oss og be med oss, refererer Åkernes og utdyper:

En av våre partnere fra Egypt fortalte at de ikke ber om at forfølgelsen skal ta slutt, men om at de skal få kraft til å være lys og salt, der de er, lyse opp i mørket.

Afghanistan
I World Watch List 2022 (WWL2022) går Afghanistan fra andre til første plass på listen over land hvor det er farligst å være kristen. Årsaken er Talibans maktovertakelse. Nord-Korea har i flere år stått på første plass på listen.

Afghanistan er kommet på første plass ikke fordi situasjonen i Nord-Korea er blitt bedre, men fordi situasjonen i Afghanistan er blitt så mye verre. Taliban ser på kristne som forrædere og driver klappjakt på dem. Kristne menn blir torturert og drept. Kvinner blir tatt som krigsbytte, forteller Åkernes.

Jihadisme
Han peker på tre trender som kommer frem i WWL2022. Den ene er at jihadismen («hellig krig», red.anm.) har økt til alarmerende nivå, fra Mauretania i nord til Mosambik i sør på det afrikanske kontinent. Talibans seier ser ut til å ha inspirert andre grupper.

Disse gruppene opererer i svake stater, og koronapandemien har gjort det enda vanskeligere for myndighetene å garantere innbyggerne sikkerhet, sier Åkernes.

Overvåking
Den andre trenden er at autoritære myndigheter bruker ny teknologi for å kneble kirken. Som eksempel trekker Åkernes frem at Kinas modell for sentralisert kontroll kopieres av andre stater, som har brukt koronapandemien til å øke overvåkingen av minoriteter, deriblant kristne. Etter 1. mars i år ble det i Kina innført en lov som sier at det ikke er tillatt å formidle noe om kristen tro eller andre religioner på nettet og i sosiale medier.

Covid-restriksjoner
Den tredje trenden er både autoritære myndigheter og kriminelle gjenger bruker covid-restriksjoner for å svekke kirken.

I Colombia, for eksempel, blir prester og pastorer drept. Dette skjer fordi menighetene gjør et stort arbeid inn mot de sårbare barn og unge på gata, som lett blir offer for mafia -og narkobandene som opererer og som rekrutter inn de samme barna. Her er det altså ikke «religiøst betinget» forfølgelse, men det er krig mellom narkokarteller, og i denne krigen jobber pastorer for å hjelpe foreldreløse barn. Mafiaen liker ikke det, for de foreldreløse barna er en sårbar gruppe som de gjerne vil rekruttere. Derfor dreper de pastorer, sier Åkernes.

Resultatet av trendene han presenterer, er at stadig flere kristne er på flukt.

De forfulgte
Er det mennesker som blir forfulgt, spør han så.

I Apg 9 der Paulus er på vei til Damaskus for å arrestere kristne, blir han møtt av et lys. Han spør: «Hvem er du Herre?» «Jeg er Jesus, han som du forfølger.» Det er Jesus som blir forfulgt. Forfulgte kristne sier til oss: «Det er Jesus i meg som de ikke tåler», svarer Åkernes på sitt eget spørsmål, og han legger til:

Noen forfulgte kristne sier: «Den forførelsen dere opplever, kan være farligere enn den forfølgelsen vi opplever.» Det kan se ut som at forfølgelsen er med på å trekke de forfulgte nærmere Gud, mens det vi kan kalle forførelse, er med på å trekke oss i Vesten vekk fra Gud. Derfor sier forfulgte kristne: «Vi ber for De dere i Vesten at dere må holde dere nær Gud. Vi trenger en sterk kirke der mennesker ber.»

Ikke alene
På spørsmål fra Sambåndet om hva med de forfulgte kristne som ikke opplever at forfølgelse trekker dem nærmere Gud, som ikke opplever Guds nærvær eller mirakler, svarer Åkernes:

Ja, de fins jo i hopetall, og vi bruker å si at for hver «solskinnshistorie» finnes det mange som jo både ender med at de frasier seg troen, kanskje ikke i hjertet, men med munnen og mer fremtvunget av konverteringspress. Å få bringe ut til de mange at de ikke er alene, at noen står sammen med dem og ber for dem, har vist seg uendelig viktig.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.