Vil fortsatt nekte kristne i Klepp kulturstøtte

Med knappest mulig flertall gikk hovedutvalget for samfunn og kultur i Klepp inn for at kommunen fortsatt skal ha et kriterium som nekter kulturstøtte til bedehuskristne.

Start nederst for å få en kronologisk oversikt over det som skjedde i hovedutvalgsmøtet.

KLEPP: Sambåndet har fulgt saken i mer enn fire år. Stridens kjerne er et kriterium som Klepp kommunestyre vedtok 13. desember 2021. For å få driftstilskudd fra Klepp kommune måtte lag og organisasjoner «rekna alle medlemmer/deltakarar som likeverdige når det gjeld å kunne veljast til styre, tillitsverv og posisjonar, uavhengig av samlivsform, seksuell orientering, kjønn eller etnisitet».

Eksempelvis måtte homofilt samlevende eller heterofile samboere være valgbare til et bedehusstyre, selv om en slik samlivsform er i strid med foreningens troslære og formål. I de kristne foreningenes tilfelle mente Klepp kommune det var diskriminerende at noen ikke skulle være valgbare på grunnlag av samlivsform. Foreningene viste på sin side til lovens åpning for lovlig forskjellsbehandling, som ikke anses som diskriminering.

Ugyldige vedtak

Fem foreninger med en klassisk og verdensvid kristen samlivsetikk ble nektet tilskudd i søknadsrunden for 2022. De klaget på avslagene. Det gjelder Fokus hverdagsmenighet og Klepp kristelige ungdomsforening i Kleppe bedehus, samt Bedehuset Betania, Ungdomsgruppa Bore bedehus og Orre yngreslag

Etter lovlighetskontroll fastslår Statsforvalteren at saksbehandlingen i klagesaken var mangelfull. Kommunen mente at menneskerettskonvensjonens artikkel 14 (EMK 14), som forbyr diskriminering blant annet på bakgrunn av religion, ikke var relevant i saken. Det er både Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) og Statsforvalteren uenig i.

Ny behandling

Vedtakene som nektet foreningene tilskudd, ble derfor erklært ugyldige og saken sendt tilbake til Klepp kommune for ny behandling. I en egen sak (11/25) til hovedutvalgsmøtet 4. mars innstiller kommunedirektøren på å ta det omstridte kriteriet ut av retningslinjene. Som det ble påpekt i en kommentarartikkel i Sambåndet 2/25, som kom ut 19. februar, er det i tråd med kommunedirektørens opprinnelige innstilling i saken. Begrunnelsen var at det ikke var sannsynlighetsovervekt for at kriteriet ville stå seg rettslig.

«Kommunedirektøren vil peike på at det var kommunestyret som likevel ville ha med punktet», skriver saksbehandleren, kultursjef Ulf Ludvigsen, i den nye innstillingen.

I sak 10/25, der resultatet av lovlighetskontrollen blir lagt fram, konkluderer kommunedirektøren med at det vil være et for omfattende arbeid å utforme regelverket slik at det blir juridisk holdbart å nekte bedehuskristne kulturstøtte.

HERFRA LESER DU SAKEN NEDENFRA OG OPPOVER FOR EN KRONOLOGISK OVERSIKT OVER BEHANDLINGEN I HOVEDUTVALGSMØTET

Den delen av saken som gjelder retningslinjene, går nå til kommunestyret 24. mars for endelig avgjørelse.

I tillegg til Aps egen stemme var det H (2), V (1) og Sp (1) som stemte for å opprettholde kriteriet. KrF (2) og Frp (2) stemte for rådmannens innstilling om å ta bort kriteriet.

Arbeiderpartiets forslag ble vedtatt med fem mot fire stemmer.

Avstemning

Børge Brunes (V): Er det en grunn for å ta vekk likhetsregelen? Da må man heller gi et unntak. Administrasjonen må vurdere alle sider og komme med ja eller nei til støtte.

Tom Ove Øksnevad (Frp): Fire fra oss skrev under på lovlighetskontrollen. Jeg tenker at vi må kunne respektere at de kristne har sine retningslinjer. Vi kommer til å gå for innstillingen.

Tore Bore: Sjelden brukt så mye kommunal tid og krefter. Dette er ikke så lett å forstå.

Åslaug Årsland Grude (Sp): støtter forslaget fra Ap.

Kjetil Friestad (H): Vi støtter forslaget fra Ap.

Ragnhild Rørstad (Ap): Statsforvalteren sier at det ikke nødvendigvis er ulovlig, men at det krever en større saksbehandling. Men for oss i Ap ønsker vi ikke forskjellsbehandling uansett hva det gjelder. Vi mener det er feil at fellesskapets penger skal brukes på det. Vi ønsker at retningslinjene skal stå som de er. Forslag: Kriteriet blir ikke tatt ut av retningslinjene.

Sak 11/25 om endring av retningslinjene

Avstemning:

Sju stemte for Høyres forslag. Tilleggsforslaget vedtatt med sju stemmer.

Foreningene skal altså få søke på nytt.

Kommunedirektøren sitt forslag til vedtak:
Statsforvalter har kjent Klagenemnda sine vedtak av 13.03.23 i sakene 2/23, 3/23, 4/23, 2/23, 6/23 ugyldige, og Klepp kommune omgjør derfor vedtakene slik at foreningene får tildelt kulturstøtte for årene 2022, 2023 og 2024

Åslaug Årsland Grude (Sp): Jeg vil støtte innstillingen slik som den står. Kan ikke tvinge noen til å søke.

Tom Ove Øksnevad (Frp): Vi mener at siden vi gjorde en feil, skal vi behandle saken på nytt.

Tore Bore: Det handler om de som ikke søkte, å ivareta dem.

Tom Ove Øksnevad (Frp): Hva er forskjellen?

Tore Bore (KrF): Vi legger fram et tilleggsforslag. Vi holder fast på 18/22 fra forrige periode. Det lages en ny søknadsrunde for 2022-24.

Kjetil Friestad (H): De aktuelle organisasjonene får anledning til å søke på nytt. Det er vårt forslag.

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.