Sambåndet

Mandag 17. februar 2020
RSS
Foto: Open Doors

Ny forfølgelsesliste lansert

– Det var omtrent som forventet. Men jeg er overrasket av at Tanzania, Kenya og Uganda er med på listen, sier Stig Magne Heitmann, informasjonsleder i Åpne Dører.

Skrevet av Eirik S. Ravnskog den 9. januar 2013.

Stig Magne Heitmann, informasjonsleder Åpne dører

Fakta

Forfølgelseslisten

  • World Watch List rangerer 50 land i henhold til hvilken grad av forfølgelse kristne møter fordi de utøver sin tro.
  • Rangeringen er basert på ulike aspekter ved religionsfriheten: Trosfrihet i privatlivet, i familien, i lokalsamfunnet, nasjonalt, som kirke og voldelige angrep.
  • På «topp 10»-listen, over de verste landene å være kristen i, finner vi i stigende rekkefølge: Eritrea, Jemen, Iran, Mali, Maldivene, Somalia, Irak, Afghanistan, Saudi-Arabia og Nord-Korea.
  • Last ned grafisk kart her

Open Doors publiserer hvert år World’s Watch List (WWL), en oversiktsliste over de femti landene kristne blir mest forfulgt. For ellevte gang på rad topper det kommunistiske Nord-Korea listen. Oppnevnelsen av den nye lederen, Kim Jong-Un, ser ikke ut til å ha hatt noen effekt for den kristne befolkningen i landet. Organisasjonen antar at det befinner seg 50-70 000 troende i fangeleirer, og det vil fremdeles medføre dødsstraff å være i besittelse av en Bibel.

En annen tendens er at flere og flere afrikanske land dukker opp på listen, og nykommeren Mali rangeres så høyt som på 7. plass.

«Islamsk oppvåkning»
De nye landene, flere av dem med høye plasseringer, signaliserer en trend med «islamsk oppvåkning» på det afrikanske kontinent. På «Topp 10-listen» finner vi Somalia, Mali og Eritrea. Situasjonen for de kristne har heller ikke bedret seg etter den arabiske våren; Tunisia, Libya, Marokko og Egypt, som alle hadde sekulære statsoverhoder før opprørene, er nå overtatt av islamister som ønsker å innskrenke de kristnes rettigheter ytterligere ved å innføre sharia-lover.

– To år etter den arabiske våren, er det klart at de kristne har gått inn i en arabisk vinter. Vinden som startet i Midtøsten ser ut for å ha dreiet sørover og åpnet veien for fundamentalistiske grupper i Afrika også, sier Stig Magne Heitmann i en pressemelding for Åpne Dører.

Heitmann tar særlig frem situasjonen nord i Mali og Nigeria, samt i Syria i Midtøsten, når han skal beskrive omstendighetene for de kristne i land med islamsk vekkelse. Her er grupper inspirert av al-Qaida veldig pågående og aggressive. Åpne Dører konstaterer at situasjonen nord i Mali har endret seg radikalt fra å være et land hvor nasjonale kristne og misjonærer kunne arbeide i fred, til å etterligne Saudi Arabia hvor kristne ikke har oppholdstillatelse.

Truende infiltrasjon
Forfølgelsene er ikke lenger avgrenset til land der kristne er minoritet. Ifølge Åpne Dører ligger hovedtrusselen i mønsteret med infiltrasjon og strategisk posisjonering, som åpner veien for radikale muslimer slik at de øker sin innflytelse i samfunnet.

– Dette skjer i Tanzania, Kenya og Uganda hvor de kristne frem til nå har vært i flertall. Disse stedene er operasjonsbaser hvor radikale muslimer prøver å utvide sine grenser, sier han i pressemeldingen.

Positiv trend
Kina, Nord-Koreas nærmeste allierte, er det eneste landet på listen en kan se en tydelig bedring. For bare fem år siden var Kina på «Topp 10-listen», blant land med sterk kristenforfølgelse. Nå har de klatret ned til 37. plass, fra 21. på fjorårets liste.

– Det positive er at Kina fortsetter sin vandring nedover på listen. Det virker som at myndighetene har fått øynene opp for at de kristne ikke er noen trussel mot velferden i landet, men derimot er viktige bidragsytere i samfunnet. De kristne er orientert på det å bety noe på en positiv måte, noe som har gitt seg utslag ikke bare privat, men i samfunnet som helhet, forklarer han.

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Elevene på KVS Lyngdal har gode forretningsideer og er gode til å markedsføre dem. Det blir det priser av.

SAKEN ER OPPDATERT Lære- og tilsynsrådet i ImF står fast på den gjeldende veiledningen om menn og kvinners tjeneste og anbefalingen om eldstetjenesten.

OPPDATERT Fredheim Arena anker ikke avslaget på søknaden om skoledrift. Dersom forsamlingens årsmøte skulle være uenig i beslutningen, er alternativet å søke på nytt i 2021.

En stortingsrepresentant fra Ap stilte spørsmål til likestillings- og kulturministeren om hvorvidt ImFs verdidokument for skoler er i tråd med dagens lovverk. Svaret fra statsråden inneholder ingen overraskelser.

OPPDATERT Krik skal jobbe videre med hvilke forventninger man skal ha til ulike kategorier ansatte med tanke på lojalitet til KriKs verdier.

Copyright © Sambåndet 2020