STØTTESPILLER: Sajd Christopher Paul i Human Friends Organization (HFO) har vært en viktig støttespiller for Anjum Naz Sandhu som nå er frikjent for blasfemi i Pakistan. I høst var han i Norge for å fortelle om situasjonen for kristne i Pakistan. ARKIVFOTO: Stein Gudvangen, KPK

Frifinnelse for blasfemi gir håp for dødsdømt kristen

I Pakistan har Anjum Naz Sandhu (62) i to år hatt en dødsdom for blasfemi hengende over seg. Denne uken ble han frikjent i høyesterett.

Det er Stefanusalliansen som melder om de gode nyhetene gjennom sin samarbeidspartner i Pakistan Human Friends Organization (HFO).

– Dette er gledelig nytt. Vår advokat klarte å få ham fri. Jeg tror det gir håp også for Asia Bibi som har vært dødsdømt siden 2010, sier Sajid Christopher Paul i HFO.

Det var HFO som skaffet Sandhu advokat og betalte for den. Organisasjonen har også gitt humanitær hjelp til mannens familie.

– Vi er glad for at Sandhu er frikjent. Vi er takknemlige for innsatsen HFO gjør, arbeidet er viktig, men risikabelt. Denne saken viser at det nytter å stå opp for enkeltmennesker som er offer for blasfemilovgivningen i Pakistan, sier konstituert generalsekretær Hilde Skaar Vollebæk i Stefanusalliansen.

Søkte politihjelp – ble arrestert

Den kristne 62-åringen, som har æresdoktorgrad i kjemi og mastergrad i engelsk litteratur, oppsøkte selv politiet for to år siden for å søke vern mot utpressing han ble utsatt for. Ifølge The Friday Times ble to menn arrestert for utpressingen, men også Sandhu ble arrestert da de to mennene hevdet at han hadde gjort seg skyldig i blasfemi.

– Han har undervist i mer enn 30 år og mange fremtredende dommere, embetsmenn, hæroffiserer, leger og ingeniører har vært hans studenter, sa menneskerettighetsaktivisten Napoleon Qayyum til avisen i 2016.

– Han har ingen tilbøyelighet til å diskutere religion.

Ifølge The Friday Times prøvde også politiet å presse penger av Sandhu etter anklagene om blasfemi.

I tillegg til å bli dødsdømt for blasfemi ble Sandhu også dømt til å betale e stor bot.

Ikke trygt

Selv om Sandhu nå er frikjent og vil settes fri denne uka, er han ikke nødvendigvis trygg i Pakistan. Mennesker som blir frikjent for blasfemi, blir ofte truet på livet av ekstremister.

HFO skal skaffe ham og familien et sikkert hus der de kan bo.

– De må bo i et sikkert hus på hemmelig adresse de første månedene, så får vi se hvordan det går, sier Said Christopher Paul til Stefanusalliansen.

Håp for Asia Bibi

Det mest kjente offeret for Pakistans blasfemilovgivning er den kristne fembarnsmoren Asia Bibi, som har vært i fengsel siden 2009 og dødsdømt siden 2010.  

Også Bibi får støtte fra HFO og saken hennes er anket til høyesterett. Den høringen er blitt utsatt flere ganger, men Sajid Christopher Paul ser håp etter Sandhu sin frikjennelse denne uka.

– Denne frikjennelsen er viktig og gledelig, og jeg tror det er håp for Asia Bibi også, sier Sajid Christopher Paul. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.