Nedgang både for NLM og ImF-UNG
Lagsarbeidet er på retur.
Antall barne- og ungdomslag i NLM har sunket fra 1730 til 780 de siste 30 årene. Det er noe av svaret fra forskningsprosjektet «10-25» som Medie-høgskolen Gimlekollen la fram i midten av februar. Det siste året har de på oppdrag fra NLM Ung forsøkt å finne tallmateriale som sier noe om utviklingen i barne- og ungdomsarbeidet i Norge.
– Det lille som fantes av statistikk fra før viste en nedgang. I tillegg så vi at antall lag i medlemslistene våre hadde gått kraftig tilbake. Dette var en utfordring for oss i arbeidet vårt, forteller Hans Kristian Skaar, daglig leder i NLM Ung. Han tok tallene med til ledelsen i NLM. De ønsket seg flere tall å sammenligne med før de konkluderte med krise.
– Da måtte vi rett og slett skaffe tallene selv, sier Skaar om bakgrunnen for undersøkelsen som nå er gjennomført.
– De fleste tallene var om forventet. Det i seg selv er en nyttig tilbakemelding om at våre egne tall stemmer godt. Det er likevel bra å ha konkrete tall, ikke bare tall basert på synsing, sier Skaar.
Noe av nedgangen kan tilskrives sammenslåing av lag, gjerne i forbindelse med forsamlingsarbeid. Noe skyldes også en generell nedgang for barne- og ungdomsarbeid på generelt grunnlag. Det er heller ikke slik at all nedlegging trenger å være usunn. Men Skaar har likevel ingen behov for å bortforklare tallene.
– Vi hadde 1750 lag, nå har vi tusen mindre. Det utfordrer oss. For vår del er vi midt i arbeidet med en 10-årsplan som skal legges fram for generalforsamlingen til sommeren. Denne undersøkelsen blir en viktig del av dette arbeidet; hvordan kan vi nå de områdene som i dag har lite arbeid?
Også ImF-UNG registrerer lagsnedgang i sine lister selv om den ikke er like stor. Kenneth Foss er derfor ikke overrasket over hovedtallene i undersøkelsen og tror at det som blir avdekket også kan stemme for ImF. En av tingene som blir påpekt i den kvalitative delen som går mer i dybdene på noen få lag, er mangelen på helhet i arbeidet.
– Mye av arbeidet som drives er preget av tilfeldigheter, uten at det behøver å bety at det er dårlig. Men mange lokale ledere er blitt valgt inn i et styre eller fått tildelt oppgaver uten at det er en helhetlig plan og apparat for oppfølging bak.
Tallene avslører også at det er store forskjeller i de ulike delene av landet med langt høyere lagstetthet på Sørlandet enn langs svenskegrensen.
– Det finnes fylker i dag som har så få lag at det er nødt å være mange kommuner i Norge uten et eneste kristent barne- og ungdomslag. Det utfordrer.
Han tror løsningen på disse stedene vil være å stå tettere sammen med andre organisasjoner.
– Uten å tenke sammenslåing så kan vi stå tett sammen, sier han og kommer også med en utfordring til dagens unge.
– Vi ser i dag en opphoping av kristne ungdommer i byforsamlingene våre. Disse må bli mer utfordret til å reise til steder i Norge uten et kristent arbeid for å etablere seg der, på samme måte som de utfordres til ytremisjon. Det kan ikke være meningen at alle kristne skal ha et kall om å bo i byen.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!