Fra Stillehavet til Vestbok

Håper folk gjenoppdager butikken

– Jeg tror jammen dette lunsjrommet så likt ut da jeg hadde arbeidsuke her i 1987.
Journalistens utsagn får Catharina Wego Livden til å heve øyenbrynene en anelse. Det er akkurat mens hun geleider meg mot stolen på pauserommet at «deja vu»-følelsen sniker seg fram i mitt indre: Her har jeg vært før.
– Jo, men da er det vel sannelig på tide at her skjer en forandring: Planen er faktisk å gjøre dette rommet om til kontor for meg, parerer den nye Vestbok-sjefen raskt.

Mitt bilde av Gottfred Eriksen og Marta Veivåg som sitter på hver sin stol og åpner matpakken for 24 år siden bytter plass med fantasien om en nyoppusset, smått minimalistisk og moderne arbeidsplass med utsikt mot brosteinen i Vetrlidsalmenning, gaten like utenfor.
– Men det blir nok en stund til her blir oppussing. Foreløpig har jeg nok med å nøste i alle trådene jeg har fått plassert i hendene mine, bryter Catharina inn.

Vestbok reddet før jul.
Hun har jammen litt å skaffe seg oversikt over, den 39 år gamle tobarnsmoren som fra nyttår ble daglig leder i Vestbok.

– Jeg føler jeg har fått et garnnøste med masse løse ender. Nå først gjelder det å finne fram til disse endene og følge hver enkelt tråd og se hvor de leder. Så får kontorplass komme seinere.

Arnabuen har tatt på seg en krevende jobb. Sambåndet skrev før jul om en bokhandel i krise. Og at det manglet daglig leder. Krisen er ikke over, selv om ImF har lånt Vestbok den nødvendige akutt-kapitalen som sikrer videre drift.
– Joda, jeg vet at det blir utfordrende, men jeg har både håp og tro om at vi skal få det til. De ansatte, jeg – og kundene i fellesskap. For jeg håper virkelig folk nå viser at de vil ha en kristen bokhandel i Bergen sentrum. Om dere kommer hit og handler, så skal vi få det til, sier Catharina med adresse til alle kristne i bergensområdet.

Hjemmemisjon.
Catharina, de to barna og mannen kom for ikke lenge siden tilbake til Norge for godt etter to opphold på Hawaii som misjonærer. Eller disipler, som man gjerne sier i Ungdom i Oppdrag – organisasjonen de var tilknyttet. 39-åringen sier at nettopp dette oppholdet ga henne perspektiver som har vært med å lede frem til beslutningen om å ta jobben i Vestbok:
– Vi hadde blant annet en to måneders periode på øyen Samoa, hvor vi bodde i en 20 fots container, uten varmt vann og med alle slags insekter på oss og rundt oss. Dette gjorde vi for å bringe ut evangeliet til menneskene som bodde der. Det var – for å si det mildt – ganske langt utenfor vår komfortsone.

– Så, etter at vi kom hjem, har jeg tenkt på hvordan jeg kan gjøre en tjeneste for Gud her i Norge. Og er det ikke flott: Her får jeg muligheten til å være en slags misjonær i egen hjemby. For Bergen er også en misjonsmark, og å drive kristen bokhandel er også en tjeneste. Dette er jo egentlig formidling jeg skal drive med, sier kvinnen som har Arna Misjonsmenighet som sitt åndelige hjem.

Catharina understreker hun ikke ville vært oppholdet i Stillehavet foruten. Men at det for henne er godt å kunne tjene Gud uten å frykte for at barna skal få denguefeber eller andre skumle sykdommer.

Administrativ ballast.
Den nybakte butikklederen hadde før utreisen for Ungdom i Oppdrag stilling som kontorleder i organisasjonen Familie & Medier. 8 års administrativ erfaring derfra, samt annen butikkerfaring kommer godt med når hun skal lede de fire ansatte i Vestbok i Bergen, samt ha det overordnede ansvaret for filialene i Norheimsund og på Frekhaug.
– Vi har flinke ansatte som er motivert for å jobbe og har lyst til at vi skal få det til. For meg er det først og fremst viktig å ta vare på dem og arbeide sammen med dem. Ikke å drive soloutspill som leder, sier hun på spørsmål om hvordan hun vil utvikle butikken i Bergen, som er den avdelingen som har hatt flest utfordringer den siste tiden.
Catharina understreker også at det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner om valg av strategi etter så få uker i jobben som hun har foreløpig.

Saken fortsetter under bildetBok og Media, Vestbok

Vestbok, Bergen sentrum

Endringsledelse.
– Men samtidig er fornyelse alltid viktig for å overleve. Og det er et stort poeng at vi har et vareutvalg som treffer alle generasjoner. Disse tingene vil vi selvsagt jobbe med. Men foreløpig har jeg som sagt veldig mange tråder å nøste i. Dette er jo en tradisjonsrik bedrift med en lang historie, noe jeg vil vise respekt for.

Og akkurat Vestboks sekellange historie står særlig i fokus nå om dagen. For butikken fyller akkurat det nå; 100 år. Jubileumsarrangementet finner sted om få dager, nærmere bestemt 27. januar.

– Det blir markert med et arrangement, hovedsakelig for ansatte, aksjonærer og forretningsforbindelser, opplyser den ferske daglige lederen som søkte jobben etter tips fra bekjente.

Den gamle bokhandelen.
Utfordringene står i kø for Catharina. Vestbok har vært gjenstand for mange endringer den siste tiden. Blant annet er andre etasje og rekvisita-avdelingen lagt ned. Første etasje har gjennomgått oppussing og fremstår annerledes enn før. Og forandringene vil neppe stoppe opp med det første.

Om en stund står også 80-talls pauserommet med mine fjerne minner for tur. Da vil siste rest av Vestlandskes Bokhandel slik jeg husker den fra barndommen være borte. Men det er kanskje bare slik arven kan leve videre i fremtiden. Forandret, men forhåpentligvis til noe levedyktig. Det skal ikke stå på daglig leder i hvert fall, om vi lytter til Catharina:
– Norges nest største by må ha en kristen bokhandel i sentrum. Og jeg gleder meg til å ta fatt på jobben!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.