Levende livsstart

- Du blir ferdig med barnearbeid den dagen Gud er ferdig med det, sier George Barna.

En liten jente kommer inn på scenen. I hånden er et rødt bånd, fra munnen lyder sangen: Jesus er kongen min, Guds barn jeg er.
Snart har hun følge av to jenter til, en ung mann, en mor og en bestefar. Mens de holder i samme bånd, deler de vitnesbyrdet til oss: Jesus er kongen …

Åpningsminuttene på Lev-livet konferansen griper tak i en fullsatt Fredheim Arena i Sandnes. I to dager skal de utsette seg for undervisning og samtaler rundt tematikken Jesus i hjemmet.

Ettertraktet
Hovedtaler disse dagene er George Barna.

– Han er en av de mest siterte lederne i den kristne verden og er nå for første gang i Norge, sier møteleder Trond Sætren.

Det ligger forventning i luften når forsamlingen som består av menighetsledere på ulike nivå, skal lytte til mannen som har betydd mye for norsk kristenliv de siste årene. Med sin forskning har han påpekt mange sammenhenger om betydningen av å forme en tro allerede hos de barn og unge.

I tillegg oppdaget han at bare 1 av 5 pastorer definerte barnearbeid som ett av de tre viktigste områdene, og hos de som definerte det som viktig, var det ofte langt fra ord til handling.

– Barnearbeid blir ofte sett på som et nødvendig onde. I beste fall som et verktøy for å nå voksne mennesker, sier Barna.

Alvorlige tall
Den neste timen presenterer han tall som snur opp ned på dette bildet. Svært mye av et menneskes åndelige kompass er på plass før det har fylt 13 år. Moralsk fundering, trosforpliktelse, prioriteringer, vaner – lite endres etter 13 år, viser Barna sine tall.

Det bør få konsekvenser for våre prioriteringer, mener han.

– Gud skapte barna og har planer for dem. Han elsker dem og har overlatt dem i vår forvaring. De er vår åndelige arv, og det er viktig at vi legger ned Guds tanker i dem – for Satan har også planer for disse barna, sier George Barna.

Samspill
Ansvaret for denne oppgaven ligger hos foreldrene, ikke hos menigheten, mener Barna. Det gjør at menigheten får en helt annen rolle enn vi ofte tenker.

– Menigheten er ikke et “drop and drive”-sted.

Menigheten er i stedet et ressurssenter – dersom de spiller på lag med foreldrene og ser seg selv som et sted som kan være til hjelp, forteller Barna og presenterer mange prinsipp fra menigheter som har forstått dette.

Hvordan kan så kirken hjelpe?

Svarene fra Barna er mange, og konkrete. Ett av de viktigste og som går igjen på flere områder, er å drive arbeidet etter en bestemt hensikt, sette seg klare mål og våge å gå for dette. Barnearbeid må også være et fullverdig arbeid, faktisk det viktigste arbeidet, og ikke bare noe som drives for å supplere voksenarbeidet.

– Barn kan formes, voksne gjør sjelden det. Derfor er barnearbeid så viktig, sier han.

Aldri ferdig
Når han reiser rundt i verden og underviser om dette, får han ofte responsen: Wow, dette var mye. Dette hørtes i grunnen ganske krevende ut å få på plass.

– Ja, hvorfor skulle det ikke være det. Dette er jo barna våre. Det er framtiden, sier George Barna med et smil.

– Blir vi aldri ferdige da, undres han –  og svarer selv:

– Jo, den dagen Gud er ferdig med barna, da er vi ferdige. Den dagen foreldrene ikke lenger trenger hjelp av kirken, den dagen er vi ferdige. Og den dagen offentlige skoler, TV, filmer, musikk-bransjen gjør en fabelaktig jobb for å sørge for en sunn åndelig utvikling i våre barn, da trenger vi ikke lenger drive kristent barnearbeid.

Se bilder fra konferansen på Facebook og følg oss på Twitter via #levlivet2013

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.