Populære folkehøgskoler

Flere folkehøgskoler har ventelister på enkelte linjer, og mange elever søker på flere folkehøgskoler.

En kartlegging av søkertall, elevtall og økonomi viser at de fleste folkehøgskolene går godt.

Borgund Folkehøgskole har utvidet kapasiteten for å kunne ta imot flere elever. Skolen hadde 390 søkere og har plass til 110 elever, men har tatt opp 114 elever. Ved Nordhordland Folkehøgskole har de tatt opp 170 elever i år og de hadde 600 søkere. Folkehøgskolen Sørlandet har tatt inn 132 elever og således sprengt internatkapasiteten. Skolen hadde 517 søkere, som er rekord. Også Molde Folkehøgskole har fullt belegg. I fjor hadde skolen 120 elever. I år var det 406 søkere og 124 av disse har begynt på skolen.

Flotte tall
– Vi driver og tilpasser bygninger og kontorer for å kunne ta imot de ekstra elevene. Linjene med reiser til Australia og USA er mest populære, forteller rektor Sven Wågen Sæther ved Borgund folkehøgskole.

Rektor Jan Inge Wiig Andersen ved Nordhordland folkehøgskole kan også vise til fullt elevtall i mange år.

− Det er mange som søker på flere folkehøgskoler. De mest populære linjene hos oss er reiselinjene, sier Wiig Andersen.

Han tror mange av de som ikke fikk plass ved Nordhordland Folkehøgskole ender opp på andre på andre folkehøgskoler.

− Vi bare gleder oss over de flotte tallene. Jeg har inntrykk av at mange søker på flere folkehøgskoler. Heldigvis for oss er det mange som har valgt oss, sier en fornøyd økonomileder Åse Orten ved Molde Folkehøgskole.

Idrett/Australialinjen er mest populær. De ti årene Orten har vært ansatt på skolen, har hun registrert en stigende kurve.

God økonomi
Også økonomi- og administrasjonsleder Ingolf Harkestad ved Folkehøgskolen Sørlandet, er veldig fornøyd med elevtallet.

− Vi får tilskudd per elev og elevene betaler for å bo her. Så vi har god økonomi. Det gjør det mulig for oss å ha kontinuerlig vedlikehold og renovering av bygningene, sier Harkestad.

Skolen har venteliste på de mest populære linjene, Datamedia, Globalt Fokus og Helse og Velvære. Venteliste har det også vært på Molde folkehøgskole.

Nedgang
I motsetning til de andre folkehøgskolene har Høgtun folkehøgskole en nedgang i elevtallet. I år er det 74 elever som har begynt på skolen, mens det i fjor var 91 elever som startet. Da var det nesten fullt. Assisterende rektor Einar Hals nevner to årsaker til nedgangen.

− I år har vi gjort noen større endringer. Vi opprettet en ny linje, en futsallinje (innendørs fotball), men fikk nesten ikke søkere og fikk ikke startet opp. I tillegg ble det heller ikke noe av internasjonal linje på grunn av sviktende søkning og at man ikke fikk visum. Der mistet vi 13 elver.

Idrettslinjer som Pudder Japan H2O og MaxPuls, er de mest populære linjene ved skolen.

− Halvårsregnskapet viser også et overskudd så langt i år, men på grunn av nedgang i elevtallet, vil det antagelig bli mindre overskudd i år. På grunn av ledig kapasitet tenker vi oss to halvårslinjer etter nyttår, en i idrett og en i friluftsliv, sier Hals.

Les også: Sekulær ungdom styrkes på kristne folkehøgskoler

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.