OPTIMISTISK: - Hils hjem og si at vi er ved god mot og klar for 20 nye år, avsluttet rektor Steffen Røykenes festen som markerte KVS Byglands 20-årsjubileum. FOTO: PETTER OLSEN

Har bygd karakter på Bygland i 20 år

- De får bygge karakter, sa lærer Hans Olav Gurebo om hva som skjer med elevene som kommer til den ImF-eide skolen midt i Setesdal.

BYGLAND: Lørdag 13. august markerte KVS Bygland sine første 20 år på historisk grunn i Bygland sentrum. Og det var ikke bare karakterer i vanlig forstand han tenkte på, skogsbrukslæreren som ble intervjuet på scenen av inspektør Jon Gunnar Kjetså. Og det selv om Ole Magne Omdal trakk fram fra sin rektor-tid med start i i 2012, at også skoleresultatene var gode.

– Det gildeste er å se utviklingen faglig og personlig som de får gjennom året. Fra de kommer hit litt nervøse til de sitter her på en scene. Og at man kan være med og dele tro og ha et innspill i hverdagen, utdypet lærer Gurebo.

Og tredjeårselev Daniel kunne bekrefte fra sofasetet ved siden av: – KVS Bygland har forandret livet mitt. Det har vær helt fantastisk, med engasjerte lærere.

SAMTALE: Lærer Hans Olav Gurebo (til venstre) og tredjeårselev Daniel ble intervjuet av inspektør Jon Gunnar Kjetså. FOTO: PETTER OLSEN

De første skolebygningene der KVS Bygland holder hus, ble bygd rundt 1918, fikk vi høre. Da var det to skoleslag på tunet, en landbruksskole og en husmorskole. I 1964 var begge disse lagt ned og avløst av en praktisk skogsskole i regi av daværende Aust-Agder fylkeskommune. Den holdt på fram til 200o, hvoretter skolebygningene sto tomme i et par år. Da var det snakk om å etablere  eksempelvis asylmottak på eiendommen. Men slik skulle det ikke gå.

Berømt telefonsamtale

Leidulv Nesgård var på denne tiden rektor på misjonseide Lyngdal jordbruksskole (Nå KVS Lyngdal). I august 1999 mottak han telefonsamtalen som skulle bli begynnelsen på KVS Byglands historie. I den andre enden av fasttelefonlinja var fylkesordfører i Aust-Agder, Jon Fløistad: «Kan dykk overta Bygland skogsskule?, lød spørsmålet til en overrasket rektor.

REKTOR: Leidulv Nesgård fikk den berømte telefonsamtalen som startet historien til KVS Bygland. FOTO: PETTER OLSEN

Nesgård husker godt hva han svarte: «Tuller du med meg?» Men den avtroppende fylkesordføreren fra Sp mente alvor.

«Gudfeldig»

– Jeg tror det var «gudfeldig» at han ringte til misjonseide Lyngdal jordbruksskole. Han visste at Johan Martin Wisløff som generalsekretær for Indremisjonsselskapet, hadde startet Tomb jordbruksskole. Der sa forresten ikke grisen «nøff», men «wisløff», imiterte Nesgård – til stor munterhet fra salen. – Takk for at du ringte, Jon, hilste Leidulv Nesgård den tilstedeværende fødselshjelperen.

Forhandlingene kom i gang, der daværende styreleder i Lyngdal, Arnt Taksdal, var sentral. Ommund Tveit, som var rektor før tidligere nevnte Ole Magne Omdal, hadde for øvrig med seg hilsen fra Taksdal til festdeltakerne.

Bare tre stemte imot

Forhandlingene endte med at ImF skulle få overta skolebygningene fra Bygland kommune for den samme symbolske krona kommunen selv hadde betalt til fylket. 10.000 dekar eiendom fulgte med. Bygland kommune stilte også med tre millioner til internat, og det tilsvarende beløp kom fra Agder skogeierlag. På generalforsamlingen til Indremisjonsforbundet i 2001 var det kun tre stemmer imot å overta skolen på Bygland, resten stemte for.

– Og jeg var ikke en av de tre, avklarte generalsekretær i ImF, Erik Furnes, i sin hilsen til jubilanten.

– KVS Bygland er en nydelig blomst i den buketten av 25 skoler som ImF er hel- eller deleier av. Skolen har stått vårt hjerte nær i de utfordringer som har vært, sa Furnes.

KFF: Jorunn Hallaråker Heggelund gratulerte på vegne av Kristne friskolers forbund. FOTO: PETTER OLSEN

Menneskerettigheter

Karl Johan Hallaråker var generalsekretær i ImF da beslutningen ble tatt, og Leidulv Nesgård husket at Hallaråker talte ut fra Åpenbaringen under innvielsesfesten 14. august 2002. Eks-generalens datter, Jorunn Hallaråker Heggelund, var en av flere som hadde kjørt langt for å kunne være med på festen 20 år senere. Som nytiltrådt generalsekretær i Kristne friskolers forbund (KFF) hadde hun med seg hilsen fra faren sin.

– Friskoler eksisterer ikke på grunnlag av velvilje fra politikere, men på basis av menneskerettighetene, understreket Heggelund.

Hun beklaget at regjeringen Støre ikke tar med friskolene i sitt ønske om å styrke skolesektoren i Norge.

– KVS Bygland er unntaket som bekrefter regelen, i og med den kom som en gavepakke, med dere som jobber her, vil noe ekstra for elevene. Ulike meninger og måter å leve på, splitter ikke, det er måten vi møter hverandre på, som gjelder, understreket Jorunn Hallaråker Heggelund.

GODT FORHOLD: Bygland-ordfører Sigbjørn Åge Fossdal (Ap, til venstre) garanterte at KVS Bygland og rektor Steffen Røykenes ikke ville få problemer med lokalpolitikerne. I midten i bakgrunnen tidligere rektor Hallvard Nessa flankert av styreleder for skolen, Gabriel Pollestad, (t.v.) og tidligere styreleder Terje Greibesland. FOTO: PETTER OLSEN

Garanti

Flere av de øvrige talerne hektet seg på KFF-generalens innlegg:

– Skal vi kunne si at foreldreretten betyr noe, er det viktig å ha slike skoler. Det er noe som samfunnet vårt trenger. Alle forsøk på å ensrette et samfunn har gjennom historien vist seg å være en fiasko, framholdt Erik Furnes.

Sigbjørn Åge Fossdal er ordfører for Ap i Bygland kommune.

– Jeg tror ikke dere skal få problemer med politikerne i Bygland, det er en garanti, erklærte Fossdal og fortsatte:

– Skoleanlegget har betydd mye for bygda i alle år. At vi overdro for 1 krone sier noe om hvor mye skolen betyr. Vi ønsker å være en aktiv medspiller og tilrettelegger, sa ordføreren.

FYLKET: Varaordfører Bjørn Ropstad i Agder fylkeskommune forsikret at KVS Bygland også hadde en heiagjeng i fylket. FOTO: PETTER OLSEN

Heiagjeng

Bjørn Ropstad er tidligere ordfører i nabokommunen Evje og Hornnes kommune og nå varaordfører for KrF i Agder fylkeskommune.

– Det var en vidsynt fylkesordfører som i sin tid tok telefonen til Leidulv, og veldig bra at utfallet ble som det ble. 20 år er ingen selvfølge. Dere skal vite at dere har en heiagjeng på fylket også som ønsker at dere skal lykkes, sa Ropstad.

Nøyaktig etter oppsatt tid kunne rektor Steffen Røykenes oppsummere i en optimistisk tone, selv om elevtallet «i mange år har vært som å spille lotto», som han uttrykte det. I løpet av søndagen er 77 elever ventet inn på tunet.

«Utrolig glad»

– Det er ikke rekord, men en god nummer to, og vi er utrolig glade for elevtallet, sa Røykenes. Om arbeidene som er gjort i sommer for å gjøre skolen klar til så mange, fortalte han at «siste sagspon ble sopt opp et kvarter før dere kom».

– Hils hjem og si at vi er ved god mot og klar for 20 nye år, avsluttet Steffen Røykenes, før han kunne invitere til viltgryte og kaffe i hovedbygningen.

GJESTER: Festen fant sted i gymnastikksalen på KVS Bygland, med matservering i administrasjonsbygget. FOTO: PETTER OLSEN

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.