Internatskoler har fått skattekrav

Internatskolene KVS-Bygland og Drottningborg har nå mottatt krav om tilbakebetaling av momskompensasjon på henholdsvis 0,6 millioner og ca. 2 millioner kroner.

– Det er et betydelig beløp i forhold til vår totale omsetting. Denne saken skaper også mye merarbeid for oss, og det er frustrerende å bruke tid og ressurser på dette i stedet for på elevene, sier inspektør ved ImF-eide KVS-Bygland, Tor Inge Askeland.

Som tidligere meldt, gjelder kravet tilbakebetaling av momskompensasjon for internatdrift for to år tilbake i tid. Skattemyndighetene mener internatskole ikke er en rettighet elevene har krav på, og at skolene dermed ikke har rett på momskompensasjon for dette.

-Ikke drivverdig

Tor Inge Askeland forteller at dette kravet gjør det betydelig vanskeligere å drive skolen.

– Vår skole er ikke drivverdig uten internat. Vi har ikke nok elevtilfang her i Setesdalen, og signalene fra foreldre er at det er dyrt nok som det er, sier han.

-Får konsekvenser

Drottningborg vidergående skole eies av Norsk Luthersk Misjonssamband.

– Uansett hvordan du snur og vender på det, vil dette kravet gå ut over skolen og dermed gå ut over elevene, sier rektor Audun Raen.

Han forteller at i tillegg til det de må tilbakebetale for tidligere år, vil en slik momspraksis utgjøre ca. 1 million kroner i ekstra utgifter per år for skolen.

– Hvis dette kravet består, blir vi nødt å se på både tilbud og prisen på elever. Vi synes det er tragisk og ønsker jo ikke at internatskoler skal være noe ikke alle har råd til, sier Raen.

Drottningborgs rektor sier det er for tidlig å si helt konkret hvilke følger det vil få dersom kravet og praksisen blir stående, men at det vil helt garantert kreve tiltak.

– Vi kan ikke drive videre som om ingenting har skjedd. Det er ikke lukrativt å drive kristen friskole i utgangspunktet, så dette er en tøff smell å få.

Håper på politisk løsning

– Skolene får klare råd om å klage på vedtaket, men signalene fra skattemyndighetene tyder ikke på at de vil få særlig gjennomslag for dette, sier Jan Erik Sundby, generalsekretær for Kristne Friskolers Forbund (KFF).

KFF har mer tro på en politisk løsning.

– Håpet vårt er knyttet til revidert budsjett i mai. Vi har fått tydelig signal på at dette er noe politikere vil ta tak i. Vi har ikke hørt noen politikere si at dette er en rimelig og fornuftig lovanvendelse, sier Sundby.

Reelt friskoleprinsipp

KFF er også opptatt av det prinsipielle i at folk skal kunne velge en friskole. 15 andre internatskoler har fått varsel om lignende krav.

­– Dersom skattemyndighetene gjør det for dyrt å drive internatskoler, vil det være umulig å dekke hele Norge med friskoletilbud. Uten internatene har ikke folk som bor utenfor radiusen til skolene noe reelt valg av alternative skoler, sier Jan Erik Sundby. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.