Undrende revisorer

– At internatdrift gir momskompensasjon har vært oppfatningen vår hele tiden, sier Per Hanstad, administrerende direktør og pressetalsmann i Revisorforeningen.

Da den nye loven om momskompensasjon kom i 2003, framgår det av Kristne friskoler forbunds (KFF) arkiv at det rådet noe usikkerhet om hvilke konsekvenser den nye loven fikk for skoledrift. Revisorfirmaet Intern Revisjon kontaktet derfor Revisorforeningen og ba om en avklaring på vegne av sin kunde.

Svaret lød blant annet: «Internatskoler er helt klart omfattet av ordningen i samme grad som privatskolen. Det skal ikke være nødvendig å foreta noen avgrensninger. Oppføring og vedlikehold av eget bygg gir kompensasjon; vedlikehold av leiet bygg utført av skolen gir også kompensasjon. Matservering inngår også.»

– Ikke offisiell
Denne formuleringen har deretter vært gjeldende råd fra KFF og en av årsakene til at internatskoler, med revisors signatur, har meldt inn krav om momskompensasjon i over 10 år.

Men uttalelsen er ikke en offisiell uttalelse Revisorforeningen har sendt ut i form av rundskriv eller tilsvarende.

– Vi fikk et spørsmål fra en av våre medlemmer og svarte på dette. Dette er et enkeltstående svar, og det er ikke en offisiell uttalelse fra oss. Svaret gjenspeiler likevel den praksis vi har lagt til grunn helt siden 2004, og ingen har tidligere imøtegått denne måten å forstå loven på, sier administrerende direktør Per Hanstad.

Prøves i retten
Så vidt han kjenner til, er det ingen som har praktisert dette på annen måte. Skattedirektoratets fortolkning om at internatdrift ikke gir momskompensasjon, er dermed en ny problemstilling.

– Det kan godt hende vi har tolket dette feil, men da er vi mange som har gjort det. Jeg kjenner også til advokater som har forstått dette på samme måte som oss, sier Hanstad.

I en sak som denne, står likevel skattemyndighetene fritt til å hevde sitt standpunkt med tanke på hvordan loven skal fortolkes.

– Er man uenig med skattemyndighetene, er en rettslig avklaring ofte nødvendig for å få fastslått hva som riktig. Alternativt kan myndighetene gripe inn med en fortolkning av loven og instruks til sitt direktorat om hvordan loven skal anvendes, sier han.

Les også leder: Siv Jensen må gripe inn

Urimelig tilbakebetaling
Selv om kompensasjonslovens §11 sier at urettmessig utbetalt momskompensasjon skal betales tilbake, synes Hanstad det er noe urimelig at den skal få slike konsekvenser det nå ser ut til å få.

– Når momskompensasjon i realiteten har vært gjeldende praksis og ingen har gått imot det før nå, vil det være mer fornuftig å sette strek over det som har vært, og legge en ny praksis til grunn for fremtidige regnskapsår.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.