Med varme vafler til russen

Liv Rolfsnes (67) skal bruke 16. mai til å dele ut gratis vafler til russ og andre i Odda.

Å dele ut vafler til russen i Odda 16. mai har områdesekretær for Odda/Ullensvang i Indremisjonssamskipnaden (IMS), Liv Rolfsnes, gjort mange ganger før. Men hun har hatt en lang pause og begynte igjen for tre år siden.

– Jeg spurte folk: «Skal jeg ta det opp igjen?», forteller Liv.

Hun fikk positiv respons fra bedehuset, kirken, Frelsesarmeen og pinsemenighet.

– Det er et felleskristent tiltak, understreker Liv.

Love Heart
I dag vil hun og cirka 15-20 andre frivillige være på plass igjen og klar med 15 liter vaffelrøre pluss noen ekstra poser med vaffelrøre hvis det blir for lite. For to år siden ble det for lite røre, og de måtte på bensinstasjonen for å kjøpe kanelgifflar.

– Jeg vasket bilen den dagen, og to russejenter kom forbi, forteller Liv videre.

Her må det skytes inn at Liv ikke bare deler ut vafler. Hun deler også ut peppermyntdrops som det står «Loveheart» på. Det har gitt henne mange gode samtaler og kontakter. Derfor er hun blitt kjent som «Love Heart»-Liv. Disse russejentene fikk også «Love Heart» og røde hjerter med Johannes 3,16.

– «Guds kjærlighet er lik for alle. Gud gjør ikke forskjell. Kjærligheten øker når vi deler, og så smaker det godt. Nå må dere la jungeltelegrafen gå og si at det er gratis vafler å få i natt», sa jeg til dem. Da vi begynte å dele ut vafler, kom jentene til meg og sa «Du, vi har lagt ut hjertet på Facebook!». Der var masse folk, ikke bare russ.

Felleskirkelig tiltak
– Hvordan er ungdomsmiljøet i Odda?

– Det er vel sånn som på andre plasser, men det er lite kristent ungdomsarbeid utenom konfirmantarbeidet.

– Hvorfor gjør du dette?

Her må Liv trekke de lange linjer. I 1997 begynte hun som områdesekretær for Odda/Ullensvang i Indremisjonssamskipnaden (IMS). Året etter spurte hun kristne i Odda om de kunne tenke seg å være med ut på gaten den 16. mai og dele ut vafler til russen og andre som var ute den natten. Ideen hadde hun fra da hun bodde i Leirvik. Der var det nemlig en gjeng som gikk ut og evangeliserte på gaten den 16. mai. Nå ville hun gjøre det samme i Odda. Hun fikk med seg folk, og det var et felleskirkelig tiltak, og ikke bare Odda Indremisjon som sto bak.

Nød for ungdommen
– Jeg fikk nød for ungdommen. Vi ligger i sengene våre, mens de unge er ute, og de sliter, sier Liv.

– På uteplassen ikke langt fra kirken hadde vi to langbord og strøm og 16 liter vaffelrøre. Vi var der sammen med politi og natteravner, og vi hadde samtaler med ungdommen. De var overrasket over at alt var gratis, fortsetter Liv.

– Noen spurte oss: «Kan dere komme igjen neste lørdag», husker Liv.

De kom igjen flere lørdager utover våren og noen ganger om høsten rundt skolestart. I flere år delte Liv ut vafler den 16. mai. Siste året hun gjorde det, før hun tok et langt opphold, opplevde hun at en bil med ungdommer ropte til henne: «Vi snakket med deg på lørdag!» mens hun fylte bensin.

God kontakt
– Hvordan har det vært å begynne med dette igjen?

– Det har vært veldig positivt. Ungdommene er så takknemlige og positive. De lurer på hvorfor vi gjør dette. Da svarer jeg at jeg vil gjøre det gode for dem. Det er Guds kjærlighet som driver meg og som ligger under. Og det er jo varme hjerter i dobbel forstand, svarer Liv.

Men hun var spent på om de ville få kontakt med ungdommene. Når man hører henne fortelle, er det ikke tvil om at hun har fått god kontakt. Og det er kanskje ikke så rart at russen vil snakke med henne når hun deler ut hjerter til dem hvor det står: «Kjære russ 2016! Må Gud velsigne deg. Alt godt for livet ditt». Hvem ville ikke like å få et slikt hjerte?

russ

Foto: ImF Media, arkiv

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.