Fra Bethel Music til UL

Bandet som skal holde åpningskonserten på årets UL, er medlemmer av Bethel Music. NLM Ung-leder Hans Kristian Skaar understreker at det ikke betyr at Bethel Church’ delvis omstridte teologi inntar ungdomsfestivalen.

Lovsangsbandet Leeland entrer scenen i Randaberg Arena 2. august kl. 23, på første dag av Ung Landsmøte (UL). Arrangører er NLM Ung i samarbeid med ImF-Ung.

Karismatikk

Sambåndet-redaksjonen har av en leser blitt gjort oppmerksom på Leelands tilknytning til Bethel Music gjennom bandmedlemmene Leeland Mooring og Casey Moore. Bethel Music springer ut av Bethel Church.

Bethel Church ligger i Redding, California og har Bill Johnson som seniorpastor. Førsteamanuensis Arne Helge Teigen ved Fjellhaug internasjonale høgskole (som eies av NLM) har i Dagen omtalt denne kirken som en «betydelig premissleverandør for ytterliggående karismatikk». Teigen har henledet oppmerksomhet mot Bill Johnsons kristologi og mener pastoren «reduserer Jesus ved å se bort fra hans guddommelighet».

– Vi ble selv klar over koblingen for noen uker siden og visste ikke om den da vi inngikk avtalen med Leeland, sier NLM Ung-leder Hans Kristian Skaar til Sambåndet.

Plateselskap

Ifølge Skaar fikk NLM Ung informasjonen fra en person internt i NLM. Ung-lederen skiller mellom Bethel Music og Bethel Church. Etter at de fikk informasjonen, har NLM Ung arbeidet med å komme i kontakt med Leeland for å finne ut hva de to bandmedlemmene står for og hvilken relasjon de har til Bethel Church.

– Vi har nå oppnådd kontakt, og Leeland forteller at de bare er artister på plateselskapet Bethel Music. Dette er et plateselskap med flere ulike artister fra ulike sammenhenger. I tillegg er to av bandmedlemmene med i et lovsangskollektiv (Bethel Music Collective, red.anm.) sammen med lovsangsledere fra ulike kirker og kirkesamfunn i USA. De presiserer at de ikke er aktivt involvert i Bethel Church. De går ikke i Bethel Church, er ikke engasjert i kirken og ser ikke på seg selv som representanter for Bethel Church, opplyser Skaar.

«Opprømt»

Av nettsiden til Bethel Church framgår det at Bethel Music ble startet i 2009 «for å ta seg av (engelsk: steward) sangene som springer ut fra vår kirke (engelsk: house) og våre lovsangsledere». 20. august 2015 skriver Leeland på sin Facebook-side at de er «så opprømt av å kunne annonsere at vi nå er del av Bethel Music Artist Collective». Så lenker de til presentasjonen av bandet på nettsiden til Bethel Music. Her står det at «Leeland er opprømt (engelsk: excited) over å ha sluttet seg til (engelsk: to partner with) Bethel Church og lovsangsbevegelsen til Bethel Music. Selv om de skal bo med sine familier i Nashville, Tennessee, kommer Leeland til å ta del i sangskriving, album, turneer, konferanser og lokale gudstjenester når de besøker Redding, California».

I et videoklipp på presentasjonssiden opplyser Leeland Mooring at det var han som tok kontakt med «Brian» (grunnleggeren av Bethel Music, Brian Johnson, som er sønn av Ben Johnson, red.anm.) i forbindelse med en sang Mooring hadde skrevet. Mooring forteller om familiære røtter i ulike kirker. «Nå får vi en ny stor rot, som går inn til Bethel», avslutter han videoen med, med en smilende Casey Moore ved siden av seg.

Går som planlagt

– Vi forholder oss til det Leeland selv sier til oss. Bandet har de siste ti årene ved flere anledninger bidratt både på lokale og nasjonale arrangement rundt om i NLM og andre deler av kristen-Norge, og Leeland har også besøkt UL tidligere. Vi opplever at de har vært både tydelige og bibelske i både tale om Jesus, nåden og kristenlivet. Og hele veien har de vært preget av et sterkt misjonsfokus. De har også bidratt med musikken til NLMs video om de minst nådde fra GF i 2012, sier Hans Kristian Skaar.

– Kan det bli aktuelt å avlyse konserten med Leeland?

– Med den informasjonen vi nå har, er det ingenting som skulle tilsi at denne konserten blir avlyst, sier Skaar.

Apostler

Han understreker at NLM Ung heller ikke har sett noen tegn til at Leeland formidler noe av det som kalles «New Apostolic Reformation», som knyttes til blant andre Bethel-pastor Bill Johnson. Denne retningen mener at Jesus også i dag utnevner apostler, og at det kan framstå profeter som på bibelsk tid.

– Det er elementer her som skiller seg fra det NLM står for, bekrefter Skaar.

Norgesturné

Lederen for NLM Ung sier også at han har orientert både ledelsen i ImF-Ung og ImF sentralt om Leelands medlemskap i Bethel Music.

– Jeg slutter meg til det Hans Kristian Skaar sier og har ikke noe å tilføye, sier daglig leder Kenneth Foss i ImF-Ung.

Dagen etter at Leeland har spilt på UL, skal de for øvrig til Filadelfia i Kristiansand. Og i starten av september besøker bandet Filadelfia-menighetene i Ålesund, Drammen, Rælingen og Fredrikstad.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.