– Hvor mange vil DU nå?

Paulus benyttet seg av sin tids teknikk, og Jesus tok hensyn til akustikkens lover, påpekte Kjetil Fyllingen på Ung Landsmøte (UL).

Fyllingen, som er nettkonsulent i ImF-UNG, hadde ansvar for seminaret «Kristen på Internett» under Ung Landsmøte (UL, se faktaboks).

På Jesu tid

Nettkonsulenten skisserte budskapsformidling opp gjennom århundrene. Det første håndskrevne brevet skal være fra om lag 500 år f.Kr. Paulus skrev sine brev rundt midten av det første århundre, og disse tekstene er de eldste i Det nye testamente.

– Hva om Paulus hadde latt være å ta i bruk brevteknikken, framholdt Fyllingen.

Han viste også til Jesu lignelse om såmannen i Matteus 13. Her leser vi at Jesus først «satte seg ved sjøen» Men da det samlet seg mange rundt ham, forteller Matteus at Jesus «steg ut i en båt og satte seg der», mens folket sto igjen på stranden.

– Jeg tenker at Jesus benyttet seg av akustikk for å nå bedre ut, sa Fyllingen.

Trykk og tale

Reformasjonen på 1500-tallet ble også også en medierevolusjon, påpekte Fyllingen, i og med oppfinnelsen av trykkpressen i 1450. Enkelte av Martin Luthers bøker kom ut i et opplag på over 300.000 eksemplarer. Kinoen kom i 1895, og den første filmen om Jesus er fra 1898 (http://biblefilms.blogspot.no/2006/03/life-of-christ-1898.html). Og da Norsk Luthersk Misjonssamband ble stiftet som Kinamisjonen i 1891, kom organisasjonsbladet, Kineseren (Utsyn i dag), samme år. ImF ble stiftet i 1898, og bladet, Sambåndet, kom i januar året etter.

– Mediearbeidet startet med en gang, påpekte Fyllingen.

Nettkonsulenten trakk fram to store vekkelespredikanter; George Whitefield (1714-1770) og Billy Graham (1918-). Mens det er anslått at førstnevnte fikk tale til 10 millioner mennesker i sin levetid, har Graham nådd 210 millioner med sitt vitnesbyrd.

– Forskjellen har blant annet med teknologi å gjøre, så som høyttaleren. Hvor mange vil du tale til i ditt liv? Jeg håper du ser mulighetene, sa Fyllingen de unge tilhørerne.

Så på nettet

Og disse mulighetene er i dag blant annet på Internett. World Wide Web ble oppfunnet så seint som i 1991, og Microsoft lanserte en nettleser i 1995. Allerede i 1998 var Internett den største mediekanalen for barn og unge, påpekte Fyllingen.

Han vendte tilbake til lignelsen om såmannen og det faktum at ikke alt ble sådd i god jord.

– Men vår oppgave er ikke å vurdere hva som er bra eller dårlig jord, men å så, poengterte Fyllingen.

Som eksempler på slik såmannsvirksomhet på Internett, trakk han fram ImF-UNG Podcast (http://imfung.podomatic.com/). Så langt i år har det vært 13.000 nedlastninger av taler fra denne nettsiden. Statistikken for nettevangeliseringssiden omGud.net, der ImF er med, viser for eksempel at en person brukte 3,5 timer inne på siden etter å ha søkt på «hvorfor oppfyller ikke Gud min bønn». Preik.tv, også fra ImF-UNG er et annet ekspempel.

Hvordan skal så den enkelte av oss være kristen på nett?

– Vi skal ikke drive personlig merkevarebygging, men heller være merkevarebygger for Jesus, sa Fyllingen og viste til 2.Kor.5,20 om at vi er «sendebud i Kristi sted».

Og ut fra Lukas 6,45 og 1. Peter 3,15 poengterte han at «det hjertet er fullt av, tvitrer du eller skriver du på nett».

– Og det er flere som lytter til din stemme på nettet enn du tror. Det du trykker «liker» på eller deler, har betydning. Og vi må ikke fokusere på å vinne diskusjoner, men å vinne mennesker, sa Kjetil Fyllingen.

Samsvar

I tillegg til mikrobloggtjenesten Twitter og nettsamfunnet Facebook trakk nettkonsulenten også fram blogging, som vil si å skrive en slags dagbok på nettet.

– Det å ha noe å dele om ham som du følger, er viktigere enn å være opptatt av å få mange følgere. Du kan også skrive om noe du er opptatt av, blomster for eksempel, og på den måten komme i dialog med folk, sa Fyllingen.

Nettkonsulenten påpekte at det bør være samsvar mellom den måten man framtrer på nettet, og slik man er i det virkelige liv. Han siterte bloggeren Liv Nesse på følgende: «Evangelisering er hverdag.Livet. Der vi er. Ikke opphøyde klisjeer».

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.