Visegeneralen

Han er ungdomsarbeider, men blir snart assisterende generalsekretær. Vegard Soltveit skifter organisasjon og arbeidsoppgaver.

– Jeg er absolutt ikke lei Indremisjonsforbundet (ImF) eller ungdomsarbeid, forsikrer Vegard Soltveit overfor Sambåndet.

For tiden er han ansatt som ungdomsarbeider i Finsland og Frikstad bedehus, men den 15. august begynner han som assisterende generalsekretær i Israelsmisjonen (DNI).

– Å være ung og ansatt i ImF er fint, det. Det er godt å bli kjent med organisasjonen på flere plan. ImF er en god organisasjon å arbeide i og et godt sted å være trossamfunnsmedlem, fortsetter Soltveit.

– Hva er det beste med å jobbe i ImF?

– Noe av det beste med min tjeneste i ImF har vært alle de fantastiske menneskene jeg har blitt kjent med. Det beste har vært å se at unge mennesker begynner å lese i Bibelen og ønsker å følge Jesus. Dette har jeg sett mye av, og det er utrolig gøy!

Utfordrende ungdomsarbeid
– Og hva er det mest utfordrende med å jobbe i ImF?        

– Det meste er gledelig i arbeidet med ungdom. Utfordringen er å få timene og dagene til å strekke til, da det er mye som kunne og burde vært gjort som det ikke blir tid til. Det er også leit å oppleve at noen av ungdommene gjør andre valg enn hva jeg skulle ønske, og bytter ut bedehusmiljøet med andre miljøer.

Utfordringen med ungdom som velger bort bedehusmiljøet har han ingen enkle svar på, men når han blir utfordret av Sambåndet, deler han sine tanker om hvordan nå unge med evangeliet.

– Alle mennesker er likt stilt og trenger å få høre evangeliet, uansett alder. De må få evangeliet forkynt, og man må forkynne der de er i livet. Et annet viktig aspekt tror jeg er å vise ungdommene respekt og tillit. Vise at jeg stoler på dem og vil være med dem. Så må de få ansvar, slik at de får tilhørighet og eierskap til arbeidet. Ungdomsarbeidet er ikke mitt soloprosjekt, men det er Guds arbeid som både jeg og ungdommene blir invitert til å være med på.

I ungdomsarbeidet har Soltveit lagt stort vekt på bibelgruppearbeid.

– Det er noe jeg tror vil bære mye frukt også etter at jeg slutter i min tjeneste i ImF.

Han tror også at flere voksne kan engasjere seg i ungdomsarbeid.

– Ungdom vil ha kontakt med voksne. De opplever det trygt og godt at voksne vil være sammen med dem.

Sterke opplevelser
– Hva er dine sterkeste opplevelser fra ImF?

– Det er mange! Men særlig vil jeg trekke fram noen weekender hvor det har vært delekvelder og vitnesbyrd, og det har vært sterkt at ungdommene selv har vitnet og delt. Å være med på møteuker hvor alle generasjoner har vært representert, har også vært veldig sterkt. Jeg har også vært med på hjelpesendingstur til Russland som har vært veldig sterkt, forteller Soltveit.

Han kjente ImF godt før han begynte å jobbe der, fra bedehus, leirer og et år på Bildøy Bibelskole.

– Det var et veldig lærerikt og fint år. Jeg anbefaler alle å gå på Bildøy.

På ImFs Generalforsamling i 2013 ble Soltveit med et benkeforslag valgt inn i forbundsstyret.

– Når du er med i forbundsstyret, blir du kjent med organisasjonen og får innblikk i prosesser og ta del i arbeidet. Du lærer en del om hvordan drive organisasjon, og det er noe jeg tar med videre.

Fremtiden
– Hva tenker du fremtiden for ImF?

– ImF er inne i en spennende tid der de vil satse på forsamlinger. Dette tror jeg er veien å gå, å styrke trossamfunnet og forsamlingene. Det er også spennende med det nye barneopplegget som kommer til høsten, og lederkonferansen som erstatning for Arbeidermøtet. Alt dette er viktig for ImF framover, sier Soltveit.

Men snart går han over til å jobbe i DNI. Overskriften «Headhuntet til Israelsmisjonen» som Sambåndet brukte rett etter at det ble kjent, er ikke Soltveit komfortabel med.

– En jeg kjenner, tipset dem om meg. De ringte og spurte meg om jeg hadde sett stillingen og om jeg ville søke. Jeg ble oppfordret til å søke og ikke direkte spurt om jobben, forklarer Soltveit.

Navnediskusjon
På DNIs landsmøte var det diskusjon om navnet. Flere tok til ordet for at Israelsmisjonen burde skifte navn, et forslag som ble møtt med en del motstand.

– Hva en organisasjon skal hete er viktig. Det er tradisjoner og en historie som skal ivaretas, samtidig skal navnet klart fortelle hva som er organisasjonens arbeid. Diskusjonen om navneendring blir spennende å følge. Jeg er opptatt av at navnet skal fortelle hva vi holder på med, og hva vi vil oppnå, er Soltveits kommentar til navnesaken.

– Hva vil du legge vekt på som assisterende generalsekretær?

– Til å begynne med vil jeg sette meg grundig inn i organisasjonen, bli kjent med de ansatte og misjonsfolket. Det blir en spennende tid.

Imponert over DNI
Vidar Soltveit kjente ikke DNI så godt, så han brukte en del tid på å lese seg opp på organisasjonens arbeid før han bestemte seg for å si ja til stillingen.

– Gjennom arbeidet med å bli mer kjent med DNIs arbeid, ble jeg mer og mer imponert. De driver et stort, fagorientert og viktig arbeid. Misjon, forsoning og faglig kompetanse står sentralt. Dette appellerte til meg, og jeg gleder meg til å være med og bidra og utvikle arbeidet til DNI.

– Hvordan skal du få med unge i DNI?

– Jeg tror DNI har gode muligheter til å få med unge som brenner for Jesus, blant annet ved å engasjere dem i spennende, viktig og godt forsoningsarbeid og misjonsarbeid.

Samtidig ønsker den påtroppende assisterende generalsekretæren å komme med en presisering:

– DNI har en veivalgprosess hvor man vil satse på unge, men vi skal ha med alle.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.