Svarer på spørsmål kristne kvir seg for å stille
Teologistudent Simon Gåre (25) tror ikke på myten om at det er skummelt å snakke om tro med skeptikere. Nylig satt han i panelet under «Grill en kristen» på Universitetet i Oslo.
– Jeg tror det er mange myter blant kristne om hvor skummelt det er å snakke med ikke-kristne om tro. Derfor er jeg gjerne med og demonstrerer hvordan det kan gjøres, sier Simon Gåre.
Sammen med jusstudent Rut Severinsen og filosofistudent Daniel Joachim Kleiven sitter han i panelet under «Grill en kristen» og tar gledelig imot spørsmål fra tvilere og skeptikere.
Rundt 170 studenter og noen videregående elever har funnet veien til «Grill en kristen» i et auditorium på Blindern denne torsdags ettermiddagen (16. mars, red.anm.)
– Jeg er her for å lære hvordan man kan forsvare sin egen tro og synes arrangementet er veldig nyttig, sier Henriette Frølich, som er en av de kristne tilhørerne.
Større selvtillit
Filosofistudenten Daniel Joachim Kleiven håper de kristne som deltar på arrangementet, går hjem med litt større selvtillit.
– Jeg tror mange kristne tenker at troen er veldig attraktiv, men de skulle ønske at den sto litt sterkere intellektuelt. Men hvis man begynner å grave i materien, er det knapt en større og vakrere intellektuell tradisjon enn den kristne, sier han.
Hvis man begynner å grave i materien, er det knapt en større og vakrere intellektuell tradisjon enn den kristne
Jusstudent Rut Severinsen mener kirken i lengre tid har fokusert på andre ting enn å prøve å svare på disse spørsmålene.
– Jeg tror flere kristne også har vært forsiktige med å stille disse spørsmålene. De erfarer en Gud som er levende, men det de lærer på skolen, kan det virke som ekskluderer Gud. Jeg tror dette arrangementet kan være med på å utruste dem, sier hun.
Vil bryte ned fordommer
– «Grill en kristen» er en god mulighet for folk som er nysgjerrig på kristen tro, der de kan få svar på det de lurer på, sier Jakob Gåre som sitter i styret i Oslo Kristelige Studentlag (OKSL) og er teologistudent ved NLA Høgskolen Staffeldtsgate.
Saken fortsetter under bildet
Arrangementet er i regi av OKSL. Studentlaget, som er en del av Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS), ønsker å bryte ned fordommer mot kristen tro, oppklare misforståelser og vise at man kan ha rasjonelle begrunnelser for gudstroen.
Jeg vet at det finnes svar på veldig mange av de spørsmålene som mennesker stiller
– Jeg synes det er stas å få være med og bryte ned fordommer og misforståelser om kristen tro. Jeg vet at det finnes svar på veldig mange av de spørsmålene som mennesker stiller, sier Simon Gåre.
De tre studentene har sagt seg villige til å bli «grillet» og vil svare på spørsmål de fremmøtte har om kristendom og tro.
– Det som ofte dukker opp i mediene, er de ekstreme versjonene. Jeg vil vise at det er fullstendig lov å være et tenkende vesen samtidig som du er kristen, sier Kleiven.
Jeg vil vise at det er fullstendig lov å være et tenkende vesen samtidig som du er kristen
Dype spørsmål
Panelet tar seg god tid til å svare på spørsmål og oppfølgingsspørsmål fra salen som favner både bredt og dypt.
- Hvorfor er kristendommen sann og ikke andre religioner?
- Hvordan forholder man seg til tekstene i Det gamle testamentet der Gud befaler drap av store folkemengder inkludert spedbarn?
- Hvis man må tro for å bli frelst, blir ikke det urettferdig for dem som tilfeldigvis ikke får høre om Jesus?
Det merkes at det ikke alltid er like lett å komme med korte svar på dype teologiske eller eksistensielle spørsmål. Panelet kommer blant annet inn på historiske bevis for Jesu eksistens og oppstandelse, Bibelens kompleksitet, kontekst og ulike tolkningsmåter, forholdet mellom den gamle og den nye pakt og problemet med ondskapen i verden.
– Jeg skal være ærlig på at det er noe jeg selv synes er veldig vanskelig. Hvordan kan det finnes så mye ondt i verden hvis Gud er god? Det er vanskelig å forstå, men jeg velger å være kristen likevel, sier Kleiven.
Gåre, som tidligere var ansatt i NKSS, har blitt «grillet» mange ganger både på ungdomsskoler, videregående skoler og studiesteder. Han forteller at det vanligvis kommer opp spørsmål om kristen moral, etikk, seksualitet og likekjønnet ekteskap.
– Det overrasket meg at disse typiske spørsmålene ikke kom i dag. Jeg synes det er stas at vi får anledning til å snakke om teologiske og filosofiske spørsmål og sammenhengen mellom tro og vitenskap, sier Gåre
Interesserte ateister
Flere av de fremmøtte erklærte seg som ateister da de stilte sine spørsmål.
– Jeg er ateist og synes det er interessant å høre og delta i debatten. Jeg så at en kompis var interessert i eventen på Facebook, og da ble jeg også interessert, sier Iver Neset som er elev ved Elvebakken videregående skole.
Han tror ikke arrangementet vil endre noen av hans oppfatninger om kristendommen.
– Jeg synes det er gøy, men de bruker kanskje litt for lang tid på hvert tema, og det går litt sakte fram, sier Neset.
– Inspirerer til samtaler
Paneldeltakerne innrømmer at formatet med knappe to timer til spørsmål og svar er begrenset.
– Det er ofte veldig komplekse spørsmål, som gjerne henger sammen med andre spørsmål, og så skal du prøve å svare kort og konkret. Det er en nærmest håpløs oppgave, sier Kleiven.
Severinsen sier at det ikke fungerer å skulle forklare universets mysterier på fem minutter.
Kanskje det kan inspirere til å få samtalene forbi de mer trivielle argumentene som kastes ut av ny-ateistene
– Men kanskje det kan inspirere til å få samtalene forbi de mer trivielle argumentene som kastes ut av ny-ateistene, sier Severinsen.
Gåre forteller at han har erfaring med at «Grill en kristen» er noe som fungerer.
– Det åpner for muligheter for å gå dypere i samtale på tomannshånd senere hvor det kan handle mer om de eksistensielle og nærere dimensjonene ved vanskelige spørsmål om tro, sier han.
OKSL inviterer også tilhørerne til å legge igjen navn og nummer for å bli kontaktet for å snakke mer om temaene. I tillegg har de et oppfølgingsarrangement uka etter med samtaler i kantina.
Nye perspektiver
Paneldeltakerne tror samtalen og diskusjonene kan skape nye perspektiver hos dem som hører på.
Når misforståelser blir rettet opp i, tror jeg mange ser at innvendingene de hadde mot kristen tro, ikke står seg
– Jeg tror mange vil få en annen forestilling av hva kristne tror på etter et slikt møte med noen som vil ta spørsmålene deres på alvor. Når misforståelser blir rettet opp i, tror jeg mange ser at innvendingene de hadde mot kristen tro, ikke står seg, sier Gåre.
Kleiven sier at om ikke annet så tror han tilhørerne synes det har vært spennende.
– Mitt inntrykk som ungdomsarbeider i flere år er at mange ikke har noen arena der de kan diskutere litt dypere spørsmål. Her tror jeg noen for nesten første gang får begynt å tenke litt på disse eksistensielle spørsmålene.
- «Hvor kommer alt fra»
- «Hva er meningen med livet»
- «Hvorfor skal vi være gode»
- «Finnes det sannhet» – er noen av spørsmålene Kleiven ramser opp.
– Jeg tror de får utvidet perspektivet sitt. Jeg får i hvert fall utvidet mitt perspektiv når jeg hører mennesker fra en annen bakgrunn som lander på andre konklusjoner. KPK
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!