Gi det videre
Awana kan vise til resultater som gir håp, også i et sekularisert Norge, konstaterer Sambåndet.
«Enhver menighet er bare én generasjon unna nedleggelse», konstaterer Egil Svartdahl i boken «Gi det videre» fra 2014. Svartdahl skriver om fire aldersgrupper i forsamlingen: 0–25 år, 25–50 år, 50–75 år og 75–100. Foreldregenerasjonen er ifølge Svartdahl nøkkelen til menighetens videre liv. Klarer man ikke å inkludere den, glipper også generasjonen under.
I en utvidet temaseksjon presenterer Sambåndet denne gang disippelgjøringsopplegget fra amerikanske Awana. På en konferanse i Fredheim Arena i februar var over 300 mennesker fra 28 ulike kretser, lag, bedehus og kirkesamfunn i og utenfor Indremisjonsforbundet (ImF) samlet for å lære om Awana. Også i denne sammenheng blir setningen fra Svartdahl relevant.
Fredheim-pastor Runar Landro la fram tall som viser at de ulike kristne forsamlingene mister svært mange barn og unge, også fra rekkene av dem som har gått gjennom forsamlingens barne- og ungdomsarbeid. Samtidig understreket han betydningen av at foreldregenerasjonen lar barna se at troen har betydning for dem og dermed er troverdig.
Representantene fra Awanas hovedkontor i Chicago viste gjennom sine personlige innlegg hvilken betydning prinsippene og tenkningen i Awana har hatt for deres liv og familier. Barna og de unge tas på alvor, og det legges vekt på en klar evangelieframstilling for alle aldersgrupper. En nasjonal studie i USA viste at 92,7 prosent av dem som hadde gått på Awana i minimum seks år, og som hadde foreldre som var en del av deres åndelige utvikling, fremdeles går i forsamlingen minst én gang i uken etter at de er blitt voksne.
I tillit til Gud har Awana satt seg som mål å nå ti millioner barn og unge innen 2020 og mangler ennå seks millioner. Uttalelsen om at de tror mange av disse kan nås i Norge, framstår i norske ører i overkant ambisiøs. Men Awana kan uansett vise til resultater som gir håp, også i et sekularisert Norge. Ikke minst involverer opplegget den viktige foreldregenerasjonen. For Awana er klar på at de baserer seg på et samarbeid mellom hjem og forsamling og har verktøy som fremmer det. Og også aldersgruppene over foreldrene kan la seg utruste til å bli ledere med evighetsbetydning for etterkommerne.
Også om en organisasjon kan det sies at den bare er én generasjon unna sin egen nedleggelse
Erik Furnes beskriver tilretteleggingen og lanseringen av Awana i Norge som det største han har fått være med på siden han tok over ledelsen av ImF i 2009. Det setter satsingen i perspektiv, samtidig som det forplikter til videre oppfølging. Også om en organisasjon kan det sies at den bare er én generasjon unna sin egen nedleggelse.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!