Vil ha rom for kvinnelig formann

Gabriel Pollestad ønsker å få endret lovene i ImF Rogaland slik at det kan innsettes kvinnelig styreleder uten å gjøre unntak.

HÅ: Det var på årsmøtet til ImF Rogaland 22. april Pollestad varslet at han ønsket en slik utvikling. Gabriel Pollestad var inntil årsmøtet i fjor styreleder for ImF Rogaland. På generalforsamlingen til Indremisjonsforbundet (ImF) sentralt i fjor sommer kom han inn i ImF-styret og ble valgt til nestformann.

Lovendring.

På årsmøtet til kretsen stilte Pollestad både som leder for valgkomiteen og som utsending for Høyland bedehus. Det var under utøvelsen av førstnevnte rolle at Pollestad kom med utspillet knyttet til kvinnelig styreleder.

– Til årsmøtet neste år ønsker jeg et forslag på bordet om å endre lovene våre, sa Pollestad.

Gabriel Pollestad gjorde det klart at det er formuleringen i lovene om at lederen for styret skal sitte i Hyrderådet, han ønsker å endre. Da Randi Klingsheim Bø i fjor ble valgt til styreleder i ImF Rogaland – en rolle som ofte betegnes som «formann» – måtte kretsstyret gjøre unntak og utpeke et annet styremedlem – nestformannen – til å sitte i Hyrderådet.

Tjenestedeling.

På spørsmål fra Sambåndet avklarer Gabriel Pollestad at det ikke er tjenestedelingsprinsippet han ønsker å endre:

– Det står jeg fast på. Hyrderådet i ImF Rogaland skal fortsatt bestå av menn, og to mannlige medlemmer av styret skal sitte der. Det jeg ønsker for kretsen, er at det skal framgå av lovene at en annen enn formannen kan sitte i Hyrderådet – at den rollen kan delegeres til en annen i styret. På den måten slipper vi å gjøre unntak for å kunne velge kvinnelig formann.

Vil følge opp.

Pollestad påpeker også at det var dobbeltrollen hans på årsmøtet i 2017 – leder for valgkomiteen og utsending fra det lokale bedehuset – som førte til at han ikke selv fremmet forslag om å endre lovene.  

– Også til årsmøtet neste år vil jeg være med i valgkomiteen. Men jeg kommer til å følge dette opp, enten ved å fremme forslag om lovendring selv, eller ved å spørre om noen i min forsamling kan fremme det, sier Pollestad.

Aktuelt flere steder.

Han tror også at andre kretser i ImF kan komme til å gjøre det samme.

– Det er en problemstilling i mange kretser at man ikke får mange nok kvinnelige representanter, og det å få fram formannskandidater er også en kjent utfordring, påpeker Pollestad.

Det var nettopp slik situasjonen var for ImF Rogaland etter årsmøtet i 2016. For å sitere styreleder Randi Klingsheim Bøs egen respons til Gabriel Pollestad på årets årsmøte:

– Jeg tok på meg formannsvervet fordi ingen av mennene i styret så syn på å ta det. Jeg er komfortabel med – og synes det er riktig – at jeg ikke sitter i Hyrderådet.

Tonet ned.

Gabriel Pollestad er imidlertid ikke komfortabel med det han opplever som en nedtoning utad fra kretsens side av at Randi Klingsheim Bø er styreleder for ImF Rogaland. Han oppfatter eksempelvis at det skjedde da ImF-styret la septembermøtet sitt i fjor til Ognatun, på et tidspunkt da Bø var valgt til styreleder.

Etter årsmøtet ser styret for ImF Rogaland slik ut: Randi Klingsheim Bø (leder), Jarle Mong, Torbjørn Walderhaug og Tor Harald Håland (disse fire var ikke på valg). Nye: Linn Sirevåg, Tarald Gudmestad (gjenvalg) og Egil Vigdel. Vararepresentanter: Håkon Haugland og Toralf Liene.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.