OPPFORDRER: - Gi en ekstragave for å avverge budsjettkrise, oppfordrer forkynner Roald Evensen. På bildet selger han ImF-Ungs julehefte og tilbyr Twist til poentsielle kjøpere. Foto: Brit Rønningen

‘- Tusen som gir tusen, berger ImF-budsjettet

Dersom tusen indremisjonsvenner forplikter seg til å gi 100 kroner mer i måneden enn de gir i dag, unngår Indremisjonsforbundet budsjettkrise i 2018.

‘- Jeg vil oppfordre folk som er glad i Indremisjonsforbundet (ImF), til å gi tusen kroner ekstra, sier ImF-forkynner Roald Evensen til sambåndet.no.

15. desember kom nyheten om at ImF må nedbemanne på grunn av et stort underskudd i budsjettet for 2018. Det som da så ut til å bli et underskudd på ca. 700.000 kroner, er nå økt til om lag 1 million i minus. Grunnen er at en viktig tilskuddssøknad som lå inne i budsjettet, resulterte i en langt lavere bevilgning enn ImF hadde søkt om.

Nedgang

I disse dager har om lag 2000 personer mottatt en julegavegiro fra ImF hvor det blant annet står følgende: «NB: Gaveinntektene til ImF ligger ca. 1 million under budsjett.»

På sidene i Sambåndet som er vignettert «Fra felten», kan leserne hver måned finne en oversikt over gaveinntektene fra de ulike kampanjene gjennom året. I septembernummeret var det også en nyhetssak hvor det framgikk at totale gaveinntekter per 15. august viste en nedgang på drøyt 215.000 kroner – 20 prosent – sammenlignet med samme periode året før. I oktobernummeret gikk det fram at den viktige Høstgaven per 10. oktober var gått ned med hele 69 prosent sammenlignet med samme gavekampanje året før. I november var den prosentvise nedgangen på 52 prosent. 5. desember var høstgaven kommet opp i 215.722 kroner, en nedgang på 53 prosent sammenlignet med samme tid i 2016.

Varsel om nedbemanning

De ansatte i ImF sentralt ble 6. desember informert både muntlig og skriftlig om at ImF-styret anså at nedbemanning var nødvendig for å bedre budsjettsituasjonen. Forkynner Roald Evensen responderte raskt på det alvorsstemte brevet: «Dette bør misjonsfolket få greie på og på den måten få mulighet til å gi en ekstra gave», skrev han i en e-post.

Informasjon har nå gått ut både via nyhetsartikkelen på sambåndet.no 15. desember og den nevnte setningen i julegavegiroen. «Vi får være med i en stor tjeneste som indremisjon og er takknemlig for at meldinger også den siste tiden om at mennesker søker frelse og fornyelse. Dernest er vi glade for den optimisme som preger mange ledere etter den nye lederkonferansen som vi hadde i november. Vi ser fram til et nytt arbeidsår og er takknemlig for forbønn og gaver som blir ImF til del», skriver generalsekretær Erik Furnes blant annet i giroteksten.

Tusen kroner

– Her mener jeg vi som misjonsfolk må trø til og fylle dette hullet som nedgangen i de totale gaveinntektene har skapt, sier Roald Evensen.

ImF har 483 faste givere gjennom ordningen med skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner (FGS). Til sammen gir disse 1,9 millioner kroner eller i gjennomsnitt 3800 kroner i året. For inntektsåret 2017 er maksimalt beløp det gis skattefradrag for, 30.000 kroner. Dette beløpet økes til 40.000 kroner for inntektsåret 2018.

– En enkeltgave på 1000 kroner fra tusen givere vil skape balanse i budsjettet. Enda bedre er det dersom man forplikter seg til å gi en hundrelapp i måneden, som fast giver, for da kan ImF budsjettere med disse pengene, påpeker Evensen.

Om de 483 som allerede er faste givere til ImF, øker beløpet sitt med 200 kroner i måneden, er det et annet eksempel på hvordan budsjettet for 2018 kan gjøres opp i balanse.

Vil telle med

ImF-styret skal etter planen vedta budsjettet for 2018 på styremøtet 20. januar. Styreformann Odd Asbjørn Nybø er takknemlig for initiativet fra Roald Evensen.

– Hvordan tror du styret vil respondere dersom det kommer inn tilsagn om betydelige ekstragaver, også med tanke på den varslede nedbemanningen?

– Her kan jeg bare snakke for meg selv, og jeg vil ikke her og nå love at vi kan avslutte prosessen med nedbemanning. Men det er helt sikkert at alt som måtte ligge på bordet av økte inntekter, enten som enkeltgaver eller økning av FGS, vil telle med når vi gjør endelig budsjettvedtaket, forsikrer Odd Asbjørn Nybø overfor sambåndet.no.  

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.