KUTT: Generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne friskolers forbund frykter underskudd for svært mange friskoler i 2022. FOTO: KPK ARKIV

Kutt til friskoler og halvert fradrag for gaver

STATSBUDSJETTET Støre-regjeringen vil kutte bevilgningene til friskoler med 35 millioner og sette maksimalt skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner ned fra 50.000 til 25.000 kroner.

Regjeringen utgått av Ap og SV la mandag fram sine forslag til justeringer av det statsbudsjettet som den tidligere regjeringen la fram i oktober. På hjemmesiden sin går KFF gjennom endringene på friskoleområdet.

Kapitaltilskudd

Solberg-regjeringen foreslo å øke bevilgningen til kapital- og husleietilskudd til friskoler med 20 millioner kroner. Regjeringen Støre vil fjerne denne påplussingen. I tillegg vil de kutte 15 millioner i eksisterende bevilgning slik at det reelle kuttet i forhold til budsjettforslaget blir på 35 mill. kr.

Med en fordeling på om lag 40.000 elever i grunn- og videregående skole ligger det ifølge KFF an til en utbetaling på ca. 1760 kr per elev. Det er mer enn 1000 kr mindre enn utbetalingen i 2021. Kuttet som regjeringen kommer med, betyr en ytterligere nedgang i rammene for 2022 på nesten 1 %.

Krevende

– Dette betyr en svært krevende budsjettsituasjon for 2022. KFF regner med at dette vil føre til underskudd i regnskapene for det kommende året for svært mange friskoler, skriver Kristne friskolers forbund.

Friskolelovens forutsetning er at tilskuddet skal være basert på gjennomsnittlige driftsutgifter i offentlig skole. Det er driftsutgifter i 2020 som er lagt til grunn, og KFF mener tallene forteller at dette ikke er et gjennomsnittlig driftsår.

Dårligere grunnlag

KFF konstaterer at kapitalkostnadene i offentlig skole vokser betydelig raskere enn prisstigningen. I videregående skole er avskrivningene for skolebygg på nesten 12.500 kr per elev.

– Det betyr at det investeres betydelig i skolebygg. Dette fører i neste omgang til at kostnader til drift reduseres og skolene kan drives mer rasjonelt. Dette gir dårligere tilskuddsgrunnlag for friskolene, skriver KFF.

Håpet forbundet ser, er at regjeringen reklamerer med 2,5 milliarder kroner mer til kommunene.

– Vi kan håpe at noe av dette kan gå til skoledrift. Det kan komme friskolene til gode i 2024, skriver KFF.

Skattefradrag

Den andre dårlige nyheten i budsjettet er at Støre-regjeringen vil redusere maksimalt skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner fra 50.000 til 25.000 kroner. Beløpet har økt fra 12.000 kroner i 2013. Regjeringen begrunner forslaget slik:

«Gaver er en privat kostnad. Gavefradraget svekker skattegrunnlaget og kommer i størst grad de med høye inntekter til gode. Fradraget virker kompliserende blant annet fordi det
er krevende å avgrense hvilke organisasjoner som skal omfattes.»

Regjeringen ønsker at dette skal få virkning fra og med inntektsåret 2022.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.