NYTT: Lydteknikere får et eget nettverk på Lederkonferansen. Foto: ImF Media Arkiv

Nettverk for god lyd

Rolv Egelandsdal har et engasjement for det gode lydbildet, og det vil han dele på ImFs lederkonferanse.

Sent i prosessen med å få på plass programmet og hjemmesiden for Indremisjonsforbundets (ImF) lederkonferanse kom det opp et nytt nettverk.

‒ Vi fikk forslag om å ha et nettverk for de som har ansvar for å styre lyden i våre sammenhenger. Det er en viktig tjeneste, og kvaliteten på utstyr og kompetanse varierer. I nettverket ”God lyd” kan de få faglig påfyll, forteller arrangements- og markedsansvarlig Kenneth Foss i ImF til sambåndet.no.

Bidra
Etter å ha spurt flere personer om å lede nettverket ”God lyd” fikk Foss napp hos Rolv Egelandsdal, som er teknisk leder på Fredheim Arena, og Tormod Høie, som er lydtekniker på Fredheim Arena.

‒ Jeg har veldig lyst til å bidra til at menighetene har best mulig lyd under sine samlinger. Noen steder har man kanskje ikke det nyeste og beste utstyret, og da ønsker vi å utruste teknikerne til å bruke dette utstyret til sitt fulle potensial, sier Egelandsdal.

Rolv Egelandsdal ved miksepulten. Foto: Privat

God lyd
‒ Hva er god lyd for deg?

‒ Det er lyd som er god å høre på. På en familiegudstjeneste kan volumet oppleves høyt, til tross for at lydtrykket er lavt. Et lydbilde med ulyder kan ofte oppleves som støy, og på grunn av dette kan volumet føles høyere ut en det som er realiteten.

‒ På seminaret ”En menighet for alle generasjoner, hvorfor og hvordan” på fjorårets Lederkonferanse var det noen som tok opp dette med lyd. Hvorfor må volumet være så høyt?

‒ Grunnen er at man må ha et visst volum for å ha kontroll på lyden. Jo større et rom er, jo lettere er det å kontrollere lyden, for det er lengre avstand fra lydkilden til de som hører på. Men det er mange måter å redusere volumet på, og det kommer an på hvilket lydbilde du vil ha.  

 Tjeneste
I programmet for nettverket ”God lyd” spør dere ”hva jobber vi for i lydtjenesten?”. Hva vil du svare på det spørsmålet?

‒ Vi jobber for å male bilde, og vi er på den måten med i forkynnelsen og lovsangen. Lydteknikerne er med for å tjene de som sitter i salen. Vi skal løfte lyden slik at alle hører og det blir godt å være til stede.

Hensyn
Som ansvarlig for lyd opplever Egelandal at han står overfor noen utfordringer.

‒ Vi vil gjerne styre lyden etter hvilket lydbilde de som sitter i salen, vil ha. Men i et rom med 500 mennesker er det gjerne 500 meninger om hvordan lyden bør være.

‒ Så det er mange hensyn å ta?

‒ Det er det, og det er derfor det er så kjekt å jobbe med lyd. Vi må prøve å finne den gylne middelvei, sier Rolv Egelandsdal. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.