SKOGBRUK: KVS Lyngdal har solgt mye tømmer i år i forbindelse med byggingen av Anne-Cath. Vestly familiepark. FOTO: PRIVAT

Penger på trær på KVS-skolene

KVS Lyngdal har så langt i år tjent 1,3 millioner kroner på salg av tømmer.

På skogbruk og friluftsliv på KVS Lyngdal inngår undervisning i praktisk skogsarbeid som hogst, tynning og vedproduksjon. I år har skolen avvirket nærmere 6000 kubikkmeter med hogstmoden skog.

Inspektør Jon Nygård ved KVS Lyngdal presiserer overfor Sambåndet at den store mengden var spesiell for i år, og at den ble avvirket ved hjelp av hogstmaskin. På spørsmål om hva som er vanlig, årlig mengde, og med motorsag, svarer Nygård at skolen ikke har noe mål på det.

Erstatning
Sambåndet.no meldte 20. juli at KVS Lyngdal vil selge 50 dekar til den nye Anne-Cath. Vestlys familiepark som vil ligge 100 meter fra skolen. I dag er det ei hinderløype og 800 meter med vei på arealet de selger. For å få erstatning for dette arealet sendte KVS Lyngdal 9. april en søknad om bygging av landbruksvei, et nyanlegg med en lengde på 2145 meter og hvor 80 % skal brukes til skogbruk og 20 % til jordbruk. 3. mai fattet plankontoret i Lyngdal kommune et vedtak hvor rådmannen godkjenner KVS Lyngdal søknad om bygging av traktorvei i veiklasse 7.

Naturområde
‒ Vi har gjort en del arbeid med den nye veien som ligger vest for skolen. Den blir kanskje ferdig til neste sommer, sier rektor Ståle Andersen ved KVS Lyngdal som synes skolen nå har fått et fint naturområde.

Veien på arealet som KVS Lyngdal har solgt til Anne-Cath. Vestlys familiepark (Forundringsparken AS), er en rundløype, mens den nye veien går opp til toppen av Åsen.

‒ Vi kommer lengre opp og ser utover hele Lyngdal. Det er mye bedre, sier inspektør Jon Nygård.

Tømmer
Hogst inngår som en del av undervisningen i praktisk skogsarbeid på skogbruk og friluftsliv. Hva skjer med tømmeret?

‒ Tømmeret blir solgt til skurtømmer, og noe blir videreforedlet til papir. Vi omsetter det via firmaet AT Skog.

Så langt i år har KVS Lyngdal solgt 6000 m³ tømmer for netto 1,3 millioner kr.

‒ Det betyr en god inntekt for oss, sier inspektør Jon Nygård.

Hva ellers brukes skogen til?

Den blir brukt til beite for dyrene, ridning og undervisning i friluftsliv. Vi trenger et område hvor vi kan drive friluftsliv, svarer Jon Nygård.

Bygland

Også KVS Bygland tilbyr skogbrukslinje og leverer tømmer Agder og Telemark Skogeigarlag. Det meste blir solgt til sagbruk for å bli til bygningsmateriale, men noe blir til papir og brensel.

– For det meste hogger vi i egen skog, men de to siste årene har vi hogget for andre, sier lærer Terje Mjøkåland.

Skolen avvirker inntil 500 kubikkmeter tømmer i året med motorsag og har en brutto fortjeneste av det på 200.000 kroner.

– Det er en viktig inntektskilde for oss, sier inspektør Steffen Røykenes. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.