SMITTEVERN: I store deler av landet er det fra fredag av igjen tillatt med inntil 100 "publikummere" på møter og gudstjenester. Inntil videre gjelder dette ikke i Sør-Rogaland. ILLUSTRASJONSFOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Ulike smittevernregler i bedehusland

Fra fredag er det i store deler av landet igjen tillatt med inntil 100 publikummere i kirker og bedehus. I Sør-Rogaland forlenges imidlertid de strengere reglene fra påsketiden.

Onsdag 14. april sendte ImF sentralt og kretsene ut et oppdatert råd angående møte- og lagsvirksomheten. Rådet baserer seg på regjeringens pressekonferanse fra dagen før. Her kunngjorde statsminister Erna Solberg at første trinn av planen for gjenåpning av Norge iverksettes fra midnatt natt til fredag 16. april.

Hovedpunkter

I grove trekk betyr dette at de nasjonale smitteverntiltakene skrus tilbake til nivået som var fram til 25. mars. Det innebærer:

  • Maksimum 100 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste plasser.
  • Maksimum 50 personer på arrangement for deltakere til og med 19 år, det vil i denne sammenheng si barne- og ungdomslag. Her gjøres det også unntak for anbefalingen om en meters avstand – dersom det er nødvendig for å drive med aktiviteten.
  • Maksimum fem personer som gjester i eget hjem og maksimum ti personer på private sammenkomster innendørs utenfor eget hjem (for eksempel på bedehuset)– Dette må ligge til grunn for å vurdere samling av bibelgrupper/smågrupper, heter det i brevet som onsdag gikk ut fra hoved- og kretskontorer i ImF. Utendørs skal det være maksimum 20 personer.

Felles for alle disse arrangementstypene er at alle i publikum må være fra samme kommune. De som arrangerer, inkludert eventuell forkynner, har ansvar for at smittevernreglene overholdes.

Forkynnere

I brevet viser misjonslederne til at det er kommet spørsmål om forkynnere som krysser kommunegrenser.

– Vi følger en forsiktig praksis her, men forkynnere er å anse som en av arrangørene og skal være svært bevisst på smitteverntiltakene, heter det i brevet.

Generalsekretær og kretsledere viser for øvrig til at mange arbeidstakere innen ulike sektorer må pendle over kommunegrenser.

– Det ville være bortimot yrkesforbud dersom våre ansatte forkynnere ikke skulle kunne gjøre det samme, framholder indremisjonslederne.

Smittende allsang

Et viktig forbehold er at arrangementer med allsang krever minimum to meters avstand.

– Det er nødvendig å minne om dette da allsang oppgis som sannsynlig årsak til smitteutbrudd i forsamlinger, påpekes det i onsdagens brev.

Matservering frarådes, og det samme gjelder «mingling» etter møter og andre samlinger.

Strengere i Rogaland

I Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, samt i jærkommunene Gjesdal, Klepp, Time og Hå, videreføres derimot de nasjonale tiltakene som ble innført fra og med 25. mars. Det har sammenheng med smittesituasjonen lokalt. Den generelle hovedregelen er at «alle planlagte arrangementer bør avlyses» (se detaljer i lenken over). De fire sistnevnte kommunene opplyser at de skal gjøre en ny vurdering mandag 19. april.

– Vi ber om Guds velsignelse over indremisjonsarbeidet på dett hjemsted – at dere får til å samles innenfor nåværende regelverk, og at dere legger langsiktige planer for misjonsarbeidet når vi kommer til mer normale tilstander, understreker generalsekretær og kretsledere i ImF.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.