WEBINAR: Lederteam og relasjonsbygging er to sentrale verdier i konfirmasjonsopplegget Smak og se, som pastor Geir Loftesnes her underviser om. ILLUSTRASJON: SKJERMBILDE

Vil at konfirmanter skal smake og se

Awana Norge og Imi-kirken har samarbeidet om en ny konfirmasjonsmanual hvor ledertrening, relasjonsbygging og god undervisning står sentralt.  

4. juni arrangerer ImF-eide Awana Norge lederdag om konfirmasjonsmanualen Smak og se, som har denne motivasjonen: «Vi drømmer om å se konfirmantarbeid utruste nåtidens ungdomsgenerasjon og framtidens Norge til å følge etter Jesus!» Manualen har Awana Norge utviklet i samarbeid med Imi-kirken. 

– Cirka 55 % av 15 åringene velger å konfirmere seg i kirken. Det er en enorm mulighet, og vi ønsker at tallet skal stige. Vi ønsker å sikre kvalitet, ledertrening og god undervisning og godt opplegg, sier nasjonal leder Anne Lene Otterøen i Awana Norge til Sambåndet.

– Det skal vært kjekt og attraktivt å være konfirmant i kirke og bedehus, legger hun til.

Vurdere

På spørsmål fra Sambåndet om Smak og se er ImFs anbefalte konfirmasjonsopplegg, svarer generalsekretær Erik Furnes at det har ikke ImF som organisasjon tatt stilling til.

– Det er opp til enhver forsamling å velge det opplegget som en vurderer som best egnet. Og som med alt ferdig materiale, må en selv vurdere hva en vil endre på, i tillegg til å «gjøre det til sitt eget», framholder Furnes.

Ledertetthet

Smak og se har lagt opp til 18 undervisningssamlinger på en time hver, der en av dem er for foreldre, og det følger med Powerpoint-presentasjon og videoer. I tillegg er det ledertreningsopplegg og forslag til sosiale samlinger. Per i dag brukes det av cirka 30 menigheter med bakgrunn i ulike kirkesamfunn og menigheters størrelse.

Hva kan du si om Smak og se?

Smak og Se er et resultat av et samarbeid der vi er noen som har drevet med konfirmantopplegg i mange år. Vi har prøvd å samle det som har fungert best og det vi ser at virker, inn i et opplegg. Vi har lagt vekt på ledertetthet og relasjonsbygging, noe av det samme som Awana gjør. Derfor er bygging av lederteam og oppfølging av ledere og foreldre viktig, og det bidrar til tettere kontakt med konfirmantene, forteller Otterøen.

Verdier

På en digital introduksjonssamling 21. april nevner pastor i Imi-kirken, Geir Loftesnes, nettopp lederteam og relasjonsbygging som to sentrale verdier i Smak og se. Når det gjelder ledertetthet, anbefales det å være én leder på fire konfirmanter, eller to ledere på åtte konfirmanter.

– Vi leder dem til kjennskap til Gud. Vi ønsker at de ikke bare skal få kunnskap om og høre det Jesus sier, men at de også skal gjøre det Jesus sier. Derfor ønsker vi å gi dem mulighet til å gi respons etter hver undervisning og gi dem en utfordring som de kan ta med seg. Så gjør vi det som en del av en lokal menighet for på den måten å kunne sikre en god overgang til å bli med videre. Og til slutt så gir vi full pakke. Vi gir ikke bare det som er lett å ta til seg, men også det som kan være utfordrende og vanskelig å forholde seg til, sier Loftesnes  

Erfaringer
Hvorfor er dere med og utvikler et nytt konfirmasjonsopplegg i stedet for å bruke noe som allerede finnes?

– Det er mye bra og flott som finnes av konfirmasjonsopplegg, men helhetlig så savnet vi en større bevissthet om disippelgjøring av konfirmanter og et opplegg som gjør at de får lyst til å følge Jesus, svarer Loftesnes.

– Awana hadde i utgangspunktet ikke et eget opplegg for konfirmasjonstiden, men hadde undervisning for aldersgruppa. Konfirmantene har veldig forskjellig utgangspunkt. Noen har vokst opp på bedehuset, mens andre nesten ikke har satt sine bein i en kirke eller et bedehus.  Derfor trenger konfirmantene et opplegg som inneholder en grunnleggende innføring i den kristne tro gitt over ett år. Og når ungdom tar imot Jesus, er det lurt å følge dem opp årene etterpå, forklarer Otterøen.

Sats

På introsamlingen går kateket Karsten Degnes i Riska menighet nærmere inn på lederteam og ledertetthet.

– Den ledertettheten man anbefaler i Smak og se, kan være det sparket bak som en trenger. Det kan være en positiv utfordring for en menighet, sier Degnes og føyer til:

– Be Gud vise deg hvem du skal satse på. Sats ekstra på de konfirmantene som er mest motiverte, ved for eksempel å invitere dem til å være med på Alphakurs. Inviter konfirmanter inn i et fellesskap som forandrer og som de kan vokse i og hvor de blir tatt vare på. Ha oppfølging og gi utrustning. Konfirmasjonsarbeidet er ikke slutten, det er starten på noe mer.

Manual

Smak og se er foreløpig en digital manual som tar opp ulike tema, som hvem er Gud, Jesus og Den Hellige Ånd, tro og vitenskap, fellesskap, identitet og selvfølelse, forelskelse og seksualitet, det ondes problem og misjon. Til opplegget kommer det også en app med bibelleseplan der konfirmantene kan komme med spørsmål og snakke med lederen.

– I tillegg ønsker vi at konfirmantene blir invitert til å være med i ungdomsklubb basert på Awana-materiellet Journey etter konfirmasjonen. Mange har valgt å kalle det K-systemet. De blir med i K2, K3 og så videre helt til de går ut videregående skole. Dette sikrer oss muligheten til å følge dem opp, bli godt kjent med dem og få lov til å disippelgjøre dem over tid, forteller Otterøen.

– Hva slags tilbakemeldinger har dere fått fra de som bruker Smak og se?

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. Folk er fornøyd med opplegget, svarer Anne Lene Otterøen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.