PRIS: Korleder og gründer Leif Ingvald Skaug mottok Sareptaprisen på vegne av Gospel Explosion. Prisen ble delt ut av Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad på Hotel Norge i Kristiansand. FOTO: KNIF

Delte på prisene

Mens Thor Haavik ble valgt foran Leif Ingvald Skaug av Tro & Medier, gikk kor-gründer Skaug helt til topps hos Knif og Sparebanken Sør.

Årets vinner av Medierosen er kåret, og denne gangen gikk prisen til Thor Haavik for et naturlig og inspirerende vitnesbyrd om Jesus i mediene.

«Han tok landet med storm da han ble «Farmen-presten», som snakket om tro, ba kveldsbønn, velsignet de andre deltakerne og gjennomførte dåp på gården. Gjennom sin naturlige glede og entusiasme formidlet Thor en tiltrekkende, kristen tro og gav deltakerne en opplevelse av en berøring av Gud. I tillegg til dette er Thor aktiv i sosiale medier der han når ut til flere titusen følgere med sitt budskap», heter det i pressemeldingen fra Tro & Medier.

Stolt

PRIS: Daglig leder Jarle Haugland i Tro & Medier delte ut Medierosen 2021 til Thor Haavik. FOTO: TRO & MEDIER

– Det er en glede å dele ut prisen til Thor Haavik. Han representerer alt det vi heier på i Tro & Medier: Han er tydelig, han viser nestekjærlighet, og han peker på Jesus i ord og gjerning – midt i populærkulturen og underholdningsindustrien, sier daglig leder Jarle Haugland.

Thor Haavik satte stor pris på oppmerksomheten.

– Dette er et stolt øyeblikk. Det betyr enormt mye med en pris som dette. Det er en kjempefin bekreftelse som gir en kjempemotivasjon for veien videre. Det er stort at folk opplever at jeg er en som setter gode og kristne verdier på agendaen i samfunnet, sa Thor Haavik etter prisutdelingen i Bergen torsdag 2. september.

Avstemning

Årets nominerte til Medierosen var Leif Ingvald Skaug (Organisten på Facebook), Dagsnytt 18 (NRK), Sofie Fjellvang (The Voice), Martin Lilleberg (Norges tøffeste), Mesternes Mester (NRK) og Thor Haavik. Kandidatene ble nominert av en jury bestående av Lars Dahle, førsteamanuensis på NLA Mediehøgskolen, Siv Ane Nerhus, kommunikasjonsrådgiver i NMS og Jarle Haugland, daglig leder i Tro & Medier. Deretter var det publikumsavstemning på nett, der altså Thor Haavik fikk flest stemmer og ble vinner av Medierosen 2021.

– Vi tror på kraften i å rose det gode, sier Haugland og fortsetter: – Kritikk kan ha sin plass i arbeidet med å skape positiv endring, men forholdsmessig må rosen og takken være det som preger oss. Derfor er Medierosen viktig, og vi håper den kan bidra til å bygge en kultur der vi skaper endring gjennom å rette søkelyset mot det gode, det som bygger opp. Slik sett kan Fil 4, 8 være et bibelvers som rammer inne Medierosen: «Alt som er sant og edelt, rett og rent, alt som er verdt å elske og akte, alt som er til glede og alt som fortjener ros, legg vinn på det!»

Trygve Skaug, som er bror av Leif Ingvald, vant for øvrig Medierosen for 2019.

GOD STEMNING: Prisen Medierosen 2021 ble delt ut torsdag 2. september kl.11.30 i Bergen. FOTO: TRO & MEDIER

Sarepta

I Kristiansand samme dag ble en annen pris, Sareptaprisen for 2021, delt ut. Den ble vunnet av Gospel Explosion og gründer Leif Ingvald Skaug.

Gospel Explosion ble startet av Leif Ingvald Skaug i 2015 som et vanlig fysisk kor-prosjekt, men tok virkelig av med sine digitale og «live-produserte» korøvelser da koronapandemien hindret folk i å møtes fysisk for å synge.

– Vi prøver å skape liv i hjerterota og litt varme og håp i sjelen. Vi prøver å formidle en raushet både på tro og liv som jeg tror folk setter pris på, sier Skaug til Kristelig Pressekontor.

Korgründeren, som også er organist i Eidsberg, ble både glad og overrasket over at Gospel Explosion ble tildelt Sareptaprisen i år. Prisen er i regi av Knif og Sparebanken Sør.

Korona

– Vinneren har uten tvil fått til mye de siste årene, men har spesielt stått frem i tiden etter at pandemien brøt ut våren 2020. Da landet stengte ned, var vinneren blant de første som så mulighetene ved å ta i bruk de nye digitale flatene, både for unge og for gamle, skriver juryen i begrunnelsen.

– Verdien av arbeidet kan ikke måles i kroner og øre, men i alle livene som påvirkes, sa Kjell Ingolf Ropstad da han delte ut prisen.

– Fyller et vakuum

Skaug mener det er mange grunner til at Gospel Explosion har slått an hos så mange.

– Det er et vakuum som vi har fått fylle, da det ikke finnes så mange gospelkor for voksne lenger. Soulchildren-bevegelsen har tatt tak i ungdommene, men det er ikke så mange tilbud for voksne i denne sjangeren, sier organisten.

Han tror også at det er en fordel at Gospel Explosion er prosjektbasert.

– Det er ikke livstidsmedlemsskap. Du kan være med noen uker og så kan du vente til neste gang. Vi har et mål om at øvelsene ikke bare skal være øvelser. Det skal oppleves både som konsert, gudstjeneste og øvelse på en gang. Det skal være livgivende og det har slått bra ut.

«Mye ut av lite»

Et annet aspekt, som både Skaug og juryen trekker fram, er at Gospel Explosion var tidlig ute med å benytte seg av digitale plattformer da pandemien slo til.

– Under pandemien starta vi noe ingen andre starta. Vi hadde øvelser på nett, har gjort mye på livestram og tatt sjansen på å nå mennesker på deres kjøkken og soverom. Det har truffet godt, sier Skaug.

Juryen er enig.

– Denne nye måten å tenke korfellesskap og sang på har vært banebrytende, fellesskapsbyggende og oppmuntrende for mange i en krevende og vanskelig tid. Gjennom sitt engasjement av frivillige over hele landet, oppfyller vinneren på alle måter Sareptaprisens idé om «å få mye ut av lite», skriver de.

Vil fortsette på nett

Selv om restriksjoner på å møtes fysisk er i ferd med å forsvinne i takt med vaksinedekningen, vil ikke Skaug slutte med digitale korøvelser med det første.

– Vi tror på fysiske fellesskap. For å få den riktige korklangen og se og høre hverandre er det helt essensielt for kor å møtes fysisk. Men som et supplement vil det digitale fortsette.

Organisten sier de har fått mange tilbakemeldinger på hvor mye det har betydd for folk som bor i grisgrendte strøk i Norge der det ikke finnes kor.

– Vi skal ikke gi oss med det første med å også ha en tilnærming på nett. Det ser ut til at det fortsatt vil være et behov over lengre tid framover.

Når kirkefremmede

PRIS: Korleder og gründer Leif Ingvald Skaug mottok Sareptaprisen på vegne av Gospel Explosion. Prisen ble delt ut av Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad på Hotel Norge i Kristiansand. FOTO: Morten Krogstad, KNIF

Kirkemusikeren Skaug mener pandemien ikke bare har vært negativt for kirken.

– Vi ser at veldig mange som vanligvis ikke går i kirken, logger seg på både på konserter, gudstjenester, korøvelser og små andaktssnutter. Her er det hundrevis, som aldri ville satt beina sine i en kirke, som har fått et møte med en levende tro og et fellesskap som kan gi mening. Det har vært en gave.

Han tror det kan bli utfordrende for kirken å løse overgangene når samfunnet etter hvert går tilbake til normale hverdager.

– Det er det ingen som har fasiten på helt ennå, men jeg har bestemt meg for at vi i alle fall ikke bare kan slippe det vi har bygd opp nå. Vi møter en helt ny mengde mennesker som vi ikke når i vårt vanlige kirkeliv. Det er spennende!

Helsebringende sang

Skaug forteller at de har lært veldig mye de siste årene, og Gospel Explosion har lagt opp til øvelser på nett fram til neste sommer uansett pandemisituasjon.

– Vi har funnet tonen og inngått et samarbeid med Kirkens SOS om disse øvelsene. Man blir friskere av å synge. Det hører sammen med det Kirkens SOS gjør: Å motvirke ensomhet og bli en del av et fellesskap. Det er helse i sang!

Prosjektet med Kirkens SOS støttes blant annet økonomisk av Stiftelsen Dam. Kirkens SOS var også fjorårets vinner av Sareptaprisen.

– Det skjer noe i kroppen og sjelen vår når vi synger, både med hormoner og mentalhygiene. Det vil det være behov for så lenge vi lever, avslutter Skaug.

Den delen av artikkelen som handler om Sareptaprisen, er skrevet av Ingunn Marie Ruud i Kristelig Pressekontor. Redigert for sambåndet.no av Petter Olsen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.