FRADRAG: Fram til nyttår kan man få skattefradrag for inntil 50.000 i gaver til eksempelvis ImF-eide Sjøholt folkehøgskole. FOTO: PRIVAT   

– Virkelighetsfjernt fra regjeringen

ImF frykter reduksjon i gaveinntekter dersom regjeringen får viljen sin om å halvere det maksimale gavebeløpet en kan få skattefradrag for.

Mandag 8. november la regjeringen Støre fram sine forslag til endringer i statsbudsjettet fra den tidligere regjeringen. Som sambåndet.no skrev samme dag, foreslår den nye regjeringen en endring i ordningen med gaver med skattefradrag (FGS). Det maksimale beløpet man kan få skattefradrag for, halveres, fra 50.000 under regjeringen Solberg til 25.000 kroner fra og med 2022. Regjeringen Solberg har økt beløpet fra 12.000 kroner i 2013.

Reagerer

– Det er vanskelig å si hvor mye skattefradraget har av betydning for hvor mye man gir til misjon, men vi kan nok regne med at noen vil justere ned sine beløp som følge av lavere fradrag, sier generalsekretær Erik Furnes i ImF til Sambåndet.

Den nye regjeringen begrunner reduksjonen med at gavefradraget «kommer i størst grad de med høye inntekter til gode».

– Det er en virkelighetsfjern begrunnelse. Om en person gir tiende til frivillige sektor, skal han bare ha 250.000 i nettoinntekt før han når regjeringens nye grense. Her er det nok noen som tror at det vi betaler over skatteseddelen, skal være løsningen på det meste, kommenterer Furnes.

8 prosent

På anmodning fra Sambåndet har administrasjonsleder Helge Kleven i ImF beregnet at det i 2020 var om lag 450 av til sammen 5700 givere – ca. 8 prosent – som totalt ga mer enn 25.000 kroner til formål som ImF innrapporterer til skattemyndighetene. Det gjelder da gaver til hele indremisjonsfamilien, ikke bare til ImF sentralt. Så langt i år har 313 av totalt 5270 givere gitt mer enn 25.000. Det er 6 prosent av giverne.

– I tillegg vil det jo være slik at mange også gir til andre enn ImF, og derfor vil nok flere enn disse 8 prosentene komme over grensen på 25.000 kroner, påpeker Erik Furnes.

Forslaget fra regjeringen vakte reaksjoner i frivilligheten. Til Vårt Land 15. november sier statssekretær Lars Vangen (Sp) i Finansdepartementet at regjeringen heller vil gi penger direkte til organisasjonene enn å gi mer skattelette til den enkelte giver. Regjeringen sparer 100 millioner ved å halvere fradragsgrensen, og dette skal deles ut til organisasjonene ved at ordningen for momskompensasjon styrkes med 150 millioner kroner.

Moms

Erik Furnes ser positivt på at en høyere andel av momsen kan bli refundert, men han påpeker at ikke alle har glede av ordningen. Det krever en del arbeid å benytte seg av den.

Helge Kleven opplyser at man må være registrert i Enhetsregisteret og Frivillighetsregisteret. I ImF-sammenheng har normalt om lag 70 enheter søkt og fått tildelt momskompensasjon via ImF.

– I 2020 var avkortningen om lag 19 prosent, så økt tildeling er selvsagt positivt, sier Kleven.

Sjøholt

For tiden kjører ImF en kampanje der man kan kjøpe gavebrev til inntekt for Sjøholt folkehøgskole og få skattefradrag for beløpet. Per 12. november var det samlet inn 1.1 millioner av målet på 39 millioner kroner. Fram til nyttår er man altså sikret skattefradrag for beløp opp til 50.000 kroner.

Erik Furnes opplyser at organisasjonen Frivillighet Norge nå jobber med saken med tanke på stortingsbehandlingen av budsjettet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.