KRIG: Krigen i Ukraina har ført til at mange har måttet flykte. Bildet er tatt i Donetsk-regionen i starten av krigen. FOTO: Privat
Hjelper ukrainske flyktninger
Ukrainahjelpen driver til vanlig diakonalt arbeid blant fattige, Nå hjelper foreningen ukrainske flyktninger i den ukrainske byen Khmelnitskiy.
Administrasjons- og økonomileder Kurt André Henriksen i Plussreiser var med og startet Ukrainahjelpen for 18 år siden.
– Det er en liten organisasjon, med base i Ålesund og som er knyttet til Plussreiser gjennom årlige hjelpesendingsturer, sier Henriksen og utdyper:
– Det er ingen ansatte, alt er basert på frivillig arbeid. Alt som blir samlet inn, går rett videre til arbeidet. Ingen ting går til administrasjon.
Hjelp
Normalt driver foreningen i hovedsak diakonalt arbeid overfor vanskeligstilte, som utdeling av matkasser til fattige.
– Nå dreier det seg om å hjelpe de som er skadelidende av krigen. I første omgang vil det si å støtte kirkene som er våre samarbeidspartnere i byen Khmelnitskiy og en bygd øst for byen Lviv, forteller Henriksen.
Begge stedene ligger i vestre del av Ukraina (se kart nederst i artikkelen). Kirkene har tatt imot og prøver å hjelpe flyktninger som kommer fra øst, med mat og klær, forteller Henriksen.
Ukrainahjelpen handler også inn varer for å hjelpe sårede ukrainske soldater, som det ifølge Henriksen er mange av. To av byens sykehus er blitt gjort om til sykehus for sårede soldater.
– Soldatene trenger alt mulig, fra toalettartikler til klær, bandasjer og medisiner. Sykehusene trenger vaskepulver og vanntanker, for å nevne noe. Selvfølgelige ting som de ikke har.
Emblem
Forkynner i ImF Sunnmøre og styreleder i Emblem bedehusforsamling i Ålesund, Arild Ove Halås, skriver på sin Facebook-side at Emblem bedehusforsamling har bevilget 50 000 kr til Ukrainahjelpen, og at han utfordrer hele ImF-familien til å bidra.
– Hva vil dere bruke pengene fra Emblem bedehusforsamling til?
– De vil gå til prosjektene som våre samarbeidspartnere driver for å hjelpe flyktningene – til mat, klær, toalettartikler og medisiner, svarer Kurt André Henriksen.
Press
– Hvordan er situasjonen i Khmelnitskiy og bygda øst for Lviv?
– Ennå har det ikke vært krigshandlinger i Khmelnitskiy (intervjuet ble gjort 7. mars, red.anm.), men det nærmer seg. Raketter slo ned fem mil unna, og de kan nå se svart røyk fra byen. Situasjonen er veldig usikker. Våre kontakter sier at butikkene begynner å mangle alt, og flyalarmen går flere ganger om dagen og natten. Veldig mange teller på knappene om de skal reise eller ikke. Det er et vanskelig valg som må tas, og de står under stort press når det gjelder hva de skal gjøre. De må eventuelt reise fra ektefelle eller gamle foreldre som ikke klarer å reise. I bygda øst for Lviv er det en jevn strøm av flyktninger som trenger mat, hvile og overnatting før de drar videre, sier Kurt André Henriksen i Ukrainahjelpen.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!