SANDNES: Årsmøtet i Fredheim Arena startet onsdag kveld en prosess som kan føre til at kvinner blir valgbare til edsterådet. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Flertall for kvinnelige eldste i Fredheim

På årsmøtet i forsamlingen Fredheim Arena onsdag kveld ble det for første gang to tredjedels flertall for kvinnelige eldste. Dermed går saken videre til andregangsbehandling neste år.

Publisert 07.04. kl. 16.04. Oppdatert 07.04. kl. 18.04 og 08.04. kl. 10.57.

Etter det sambåndet.no får opplyst, kom saken opp på nytt fordi det var avdekket en feil ved avstemningen på årsmøtet i september i fjor. Forsamlingens ledelse tok derfor saken opp på eget initiativ.

I forrige årsmøte var det flertall for å åpne for kvinnelige eldste, men ikke det nødvendige to tredjedels flertall til at saken gikk videre. Det var derfor ventet at spørsmålet om kvinnelige eldste ville bli lagt på is en stund framover.

Da saken ble tatt opp til nye avstemning onsdag, ble det for første gang to tredjedels flertall.

Ikke virkning ennå

Ettersom det kreves to tredjedels flertall i to påfølgende årsmøter for å endre loven om eldsterådets sammensetning, får ikke onsdagens vedtak noen virkning ennå.

– 2. gangs behandling skjer på årsmøtet i 2023, bekrefter hovedpastor Runar Landro i Fredheim Arena overfor sambåndet.no.

På årsmøtet i forsamlingen Fredheim Arena onsdag kveld ble det for første gang to tredjedels flertall for kvinnelige eldste. Dermed går saken videre til andregangsbehandling neste år.

Sambåndet.no får bekreftet at årsaken til at saken kom opp på nytt onsdag kveld, var en prosessuell feil ved avstemningen på årsmøtet for 2021 i september i fjor.

Flertall

I forrige årsmøte var det flertall for å åpne for kvinnelige eldste, men ikke det nødvendige to tredjedels flertall til at saken gikk videre. Det var det ventet at spørsmålet om kvinnelige eldste ville bli lagt på is en stund framover. Da saken ble tatt opp til avstemning onsdag, ble det for første gang to tredels flertall.

Ettersom det kreves to tredjedels flertall i to påfølgende årsmøter for å endre loven om eldsterådets sammensetning, får ikke onsdagens vedtak noen virkning ennå.

– 2. gangs behandling skjer på årsmøtet i 2023, bekrefter hovedpastor Runar Landro i Fredheim Arena overfor sambåndet.no.

Eldsterådet har etter lovene anledning til å kreve en tredjegangs behandling.

Feil

Pastor og daglig leder Andreas Bjørntvedt forklarer at forsamlingsrådet – som består av styret og eldsterådet – allerede før jul i fjor ble gjort oppmerksom på en mulig feil ved avstemningen på årsmøtet for 2021. Konkret gjaldt det at det ble åpnet for å avgi forhåndsstemme i saken om hvorvidt vedtektene skulle endres slik at det ble åpning for kvinnelige eldste.

– Vi undersøkte dette, blant annet ved å snakke med to uavhengige jurister, og fastslo i februar at forsamlingens lover ikke åpner for forhåndsstemmer i forslag om vedtektsendringer. Det står i loven at det skal være to tredjedels flertall blant de «tilstedeværende medlemmene», opplyser Bjørntvedt til sambåndet.no.

Forholdet var komplisert av at det i retningslinjene står at det skal legges til rette for forhåndsstemmer i noen valg, og at det også kan skje i forbindelse med «andre valg».

– Men vedtektsendringer kommer ikke inn under «andre valg», konstaterer Bjørntvedt.

God tro

Den daglige lederen sier ledelsen informerte medlemmene i februar og beklaget feilen. Han gjentar beklagelsen nå.

– Styre og forsamlingsråd handlet i god tro, for intensjonen vår var at flest mulig skulle få anledning til å avgi stemme, understreker Bjørntvedt.

Den daglige lederen legger til at han ikke vil bli overrasket over om tilsvarende feil også kan ha skjedd før i Fredheim Arena. I tillegg har også andre forsamlinger hentet inspirasjon fra lovverket til ImF-forsamlingen i Sandnes.

Mulig lovendring

– De bør også være oppmerksom på denne problemstillingen. Det kan også hende at vi kommer til å revidere våre lover som en konsekvens av denne hendelsen. Dette for å sørge for at ordlyd i lovtekst og retningslinjer er strammere og vanskeligere å misforstå, og slik at vi slipper å havne i en lignende situasjon ved en senere anledning, sier Bjørntvedt.

Det var enstemmighet i både styre og forsamlingsråd om at saken måtte tas opp til ny førstegangsbehandling på årsmøtet for 2022, som altså var onsdag kveld. 69,2 prosent av stemmene ble da avgitt for å endre vedtektene slik at kvinner blir valgbare til eldsterådet. Grensen for to tredjedels flertall var 66,66 prosent.

Lovarbeid

– Kan du si noe om hvem det var som gjorde dere oppmerksom på feilen?

– Det jeg kan si, er at det ikke var en gruppering med spesiell interesse i saken – noe det kan være lett å tenke. Det ble oppdaget i forbindelse med lovarbeid, framholder Bjørntvedt.

– Vet dere om antallet forhåndsstemmer på forrige årsmøte spilte en avgjørende rolle for resultatet da?

– Det har vi ikke undersøkt, og på grunn av måten stemmesedlene skal behandles på, tror jeg ikke det er mulig å si noe om det, svarer Bjørntvedt.

– Har du som pastor noen kommentar til selve vedtaket?

– Ikke annet enn at det er årsmøtet som er høyeste organ, og at det nå har signalisert at det er ønske om endring, sier Bjørntvedt.

Opptak

I forkant av onsdagens avstemning ble det spilt av korte videopptak der generalsekretær Erik Furnes i ImF og kretsleder Johan Halsne i ImF Sunnmøre oppsummerte sitt syn på saken. Deretter ble det gitt anledning til to minutters innlegg uten replikk for medlemmene.

Som kjent har Emblem bedehusforsamling på Sunnmøre åpnet for kvinnelige eldste, og har også valgt inn en kvinne i eldsterådet. Dette er i strid med ImFs syn og veiledning, sist bekreftet i en videoserie i fjor høst.

Ikke helt uventet

Overfor sambåndet.no viser generalsekretær Erik Furnes til at det også var flertall på fjorårets årsmøte, bare ikke tilstrekkelig stort.

– Nå ble det to tredjedels flertall ut fra hvem som hadde møtt fram på årsmøtet. Så skal jo dette opp på et årsmøte til, sier Furnes.

Basert på tidligere avstemninger synes ikke generalsekretæren at avstemningsresultatet onsdag var helt uventet.

– Fredheim Arena er vår største forsamling, så det kan ha en viss signaleffekt om det blir endelige vedtatt, konstaterer Furnes.

I det forhåndsinnspilte innlegget sitt avklarte Erik Furnes at ImF ikke har endret syn på saken, selv om man har sagt at den ikke nødvendigvis er kirkesplittende.

– Det har visst vært en viss usikkerhet rundt akkurat det. Jeg må konstatere at det jeg sa i det fire-fem minutters innlegget, ikke var tilstrekkelig til at flertallet stemte annerledes, sier Furnes.

sambåndet.no har også snakket med en av dem som har vært med på å fremme forslag om vedtektsendring når det gjelder kvinnelige eldste. Han ønsker ikke å gi noen kommentar til onsdagens avstemningsresultat.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.