SANDNES: Fredheim Arena er en av de største forsamlingene i ImF og har nylig tatt i bruk bygget til høyre som kontorbygg. FOTO: VILHELM VIKSØY

Kvalifisert flertall for kvinnelige eldste på Fredheim

Forsamlingen Fredheim Arena i Sandnes endrer vedtektene på punktet om kvinner i eldsteråd. Kvinner kan dermed velges til eldste.

Publisert 18. april 2023 kl. 21.22.

Sambåndets reporter melder at det var 131 stemmeberettigede medlemmer til stede på årsmøtet. 93 stemte for å endre dagens ordlyd i vedtektene, mens 37 stemte imot. 1 stemme var blank. 70,99% stemte dermed for endring, og loven knyttet til eldsterådet sin sammensetning, vil bli endret.

Eldsteråd

I paragraf 6 om Eldsterådet står det i dag slik:

Eldsterådet består av minst 3 menn. Hovedpastor er medlem av eldsterådet, med stemmerett. Han er ikke bundet av funksjonstid.

Ny ordlyd blir slik:

Eldsterådet består av minst 3 personer. Hovedpastor er medlem av eldsterådet med stemmerett, men er ikke bundet av funksjonstid.

Forhistorie

På årsmøtet tirsdag 7. september 2021 var saken om hvorvidt forsamlingen Fredheim Arena skal åpne for kvinner i eldsterådet, oppe til avstemning for tredje gang. For første gang fikk forslaget om endring mer enn 50 prosent flertall, men oppnådde ikke det nødvendige to tredjedels flertall. Dermed var saken tilsynelatende lagt død nok en gang.

Feil

7. april 2022 kunne sambåndet.no imidlertid melde at det kvelden før hadde vært et nytt årsmøte i forsamlingen med ny avstemning i saken. I den avstemningen ble det for første gang to tredjedels flertall for å åpne for kvinnelige eldste. Årsaken til at avstemningen ble gjennomført på nytt, var at det var blitt avdekket en prosessuell feil ved avstemningen på årsmøtet i september 2021.

Konkret gjaldt det at det ble åpnet for å avgi forhåndsstemme i saken om hvorvidt vedtektene skulle endres slik at det ble åpning for kvinnelige eldste.

– Vi undersøkte dette, blant annet ved å snakke med to uavhengige jurister, og fastslo i februar 2022 at forsamlingens lover ikke åpner for forhåndsstemmer i forslag om vedtektsendringer, opplyste pastor og daglig leder Andreas Bjørntvedt.

To årsmøter

Ettersom det kreves to tredjedels flertall i to påfølgende årsmøter for å endre loven om eldsterådets sammensetning, fikk ikke vedtaket noen umiddelbar virkning

– 2. gangs behandling skjer på årsmøtet i 2023, bekreftet hovedpastor Runar Landro i Fredheim Arena overfor sambåndet.no 7. april 2022. I mellomtiden er Landro også blitt øverste leder for ImF, som så sent som i 2021 fastholdt og utdypet synet om at eldste-/tilsynstjenesten etter Bibelen er forbeholdt egnede menn.

Da er vi framme ved årsmøtet for 2023, som altså var tirsdag kveld 18. april.

Signaleffekt

Eldsterådet har etter lovene anledning til å kreve en tredjegangs behandling, men i forbindelse med innkallingen til årsmøtet ble medlemmene opplyst om at eldsterådet ikke kom til å benytte seg av den muligheten.

– Fredheim Arena er vår største forsamling, så det kan ha en viss signaleffekt om det blir endelig vedtatt, sa daværende generalsekretær i ImF, Erik Furnes, til sambåndet.no 7. april i fjor.

Vilhelm Viksøy har bidratt til denne artikkelen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.