LEIR: Flerkulturell leir på Ognatun skulle gjerne hatt flere leirledere. Her fra tilsvarende leir i 2019. FOTO: Privat

– Lettere å få frivillige til dugnad enn til leir

Flerkulturell leir på Ognatun skulle gjerne hatt flere frivillige ledere, og i Indremisjonsrøsten etterlyser ImF Sør leirledere.

– Det er vanskelig å få tak i nok ledere. Det sliter på de ansatte og de andre leirlederne, sier kretsleder Torgeir Lauvås i ImF Rogaland til sambåndet.no.

På kretsens leirsted Ognatun er det flerkulturell leir 11.–14. august. Når sambaandet.no intervjuer Lauvås dagen før leiren, har fire leirledere trukket seg.

– Når vi mangler leirledere, blir det veldig travelt for de ansatte og leirlederne. Og det går også utover leirdeltagerne.

Til den flerkulturelle leiren er det det 71 deltagere fra til sammen 15 familier, og det er 11 ledere og to-tre hjelpeledere.

Engasjement
– Hvordan er engasjementet for Ognatun i forhold til engasjementet for å stille som leirledere?

– Det er godt engasjement for at leirstedet Ognatun skal være i god stand og være tjenlig for våre arrangement. Vi opplever at det er lettere å få tak i folk til dugnadsarbeid på huset enn å få tak i folk til å være leirledere, svarer Lauvås.

Noe av det samme erfarer kretsleder Ragnar Ringvoll i ImF Sør.

– Det er krevende å få nok ledere til vår leirvirksomhet. Vi bruker mye ressurser på å få nok ledere. Vi må også vurdere om vi må avlyse noen leirer på grunn av mangel på frivillige, sier Ringvoll.

Forklaringer
I lederplass i siste nummer av kretsbladet Indremisjonsrøsten skriver André Heradstveit, medlem i Barne- og ungdomsrådet i ImF Sør, at de mangler leirledere, og han oppfordrer folk til å melde seg.

– På våre leirsteder er det god oppfølging når det gjelder dugnad for å holde bygningene i stand. Det er et lite problem med å få folk til dugnad. Det er enklere å få folk til å stille på dugnad enn å stille som leirledere, fortsetter Ringvoll og legger til:

– Det virker også som pandemien har gjort det enda mer krevende å få tak i leirledere. Jeg vet ikke hvorfor.

Lauvås har en annen forklaring på hvorfor det kan være utfordrende å få tak i nok leirledere.

– Leir er helgebasert, og helg er den viktigste fritiden. Mange har en krevende hverdag og opplever det krevende og da skulle engasjere seg som leirleder. De vil heller ha skikkelig fri i helgene, sier han.

Raknestunet
Nordhordland Indremisjon har nylig rehabilitert og bygd ut leirstedet Raknestunet, som skal ha åpningshelg 19.–21. august. Kretsleder Vegard Hetlebakke kan fortelle om en enorm dugnadsinnsats for det nye bygget.

– I Nordhordland er det mange som er glade i Raknestunet og som synes det kjekt med et nytt bygg.

Mange er engasjert og synes det er viktig arbeid, sier Hetlebakke.

– Hvordan er engasjement for å være leirleder sammenlignet med engasjementet for bygget Raknestunet?

– Jeg synes er god dugnadsånd både når det gjelder huset og våre leirer. I sommer har vi hatt gode ledere til leirene, men det er mye jobb å ringe rundt og rekrutter leirledere. Noen leirer er det vanskeligere å rekruttere til enn andre, svarer Vegard Hetlebakke.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.