STRØM: I fjor skiftet Bildøy bibelskole tak og fikk samtidig solcellepanel på deler av taket. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Solcellepanel reduserer strømforbruket på Bildøy

Bildøy bibelskoles strømkostnader er i år doblet i forhold til hva som var budsjettert. Samtidig har inntjeningstiden på skolens solcelleanlegg gått ned.

– Skolen har vært heldig med et fremtidsrettet styre som i 2021 vedtok å legge solceller i forbindelse med at det måtte legges ny takstein på skolens hovedbygg, sier økonomi- og administrasjonsleder Arve Myksvoll ved Bildøy bibelskole til sambåndet.no.

Ett år etter prosjektet stod ferdig er det kraftunderskudd i Europa og strømpriser som er presset opp på et ekstremt høyt nivå.

Kjærkomment
– Solcelleanlegget på 700 kvadratmeter er i disse tider svært kjærkomment, slår Myksvoll fast.

Ved prosjektstart budsjetterte skolen med en strømpris på 80 øre pr kilowattime (kWh), og da var forventet inntjeningstid 15-16 år. Med dagens strømpris på 2 kr pr kWh regner Myksvoll med en inntjeningstid på 7-10 år. Solcelleanlegget kan produsere 90.000 kWh pr år, og med dagens strømpriser vil skolen redusere strømforbruket med 180.000 kr pr. år.

Strømkostnader
Pr. september har Bildøy bibelskole ifølge Myksvoll strømkostnader på 1,2 millioner kr, som er dobbelt i forhold til hva som var budsjettert. Bibelskolen har også mottatt støtte på cirka 300 000 kr fra strømstøtteordningen som regjeringen har opprettet med bakgrunn i de ekstraordinære strømprisene, og som også gjelder for bibelskolene.

– Litt av den støtten er fra i fjor, presiserer Myksvoll.

Tiltak
Hva betyr de økte strømutgiftene for Bildøy bibelskole?

– Som mange andre er vi i en situasjon som tvinger oss til å foreta endringer og justeringer med tanke på hvordan vi drifter byggene våre. I tillegg til å senke innetemperatur er det gjort flere mindre grep som i sum utgjør en nedgang i skolens totale strømforbruk, sier Arve Myksvoll.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.