OPPBUD: Brøvigs Minde barnehage i Farsund er begjært konkurs av eieren, ImF Sør. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Kristen barnehage konkurs

OPPDATERES Styret i Brøvigs Minde barnehage AS i Farsund har begjært oppbud i den misjonseide barnehagen. Dermed blir det ikke noe av avtalen med kommunen om overtakelse.

Publisert 21.02.23 kl. 17.30. Oppdatert 23. februar kl. 11.36 (tingrettens kjennelse). Oppdatert 24. februar kl. 10.52 (formannskapsvedtak).

Det går fram av en pressemelding fra styreleder Ragnar Ringvoll datert 21. februar. Han er også kretsleder i ImF Sør, som eier barnehagen.

Beklager

– Det var opprinnelig inngått avtale med Farsund kommune om kjøp av barnehagen, men ukjente krav knyttet til pensjonsavtale gjør at vi ser oss nødt til å gå til dette skrittet. Vi beklager sterkt situasjonen som er oppstått, uttaler Ringvoll i pressemeldingen.

Oppbudsbegjæringen ble innlevert Agder tingrett tirsdag 21. februar. De 14 ansatte og de berørte foreldrene ble informert i egne møter tirsdag ettermiddag.

Styret for barnehagen ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

Konkurs

I kjennelsen av 22. februar ble Brøvigs Minde barnehage AS slått konkurs og advokat Arild Karlsen oppnevnt som bostyrer.

– Av hensyn til foreldre og barn vil driften fortsette ut fredag 24. februar, opplyser Karlsen til sambåndet.no torsdag formiddag.

Vurderer å kjøpe bygget

Fredag formiddag 24. februar skriver lokalavisen Lister 24 at formannskapet torsdag gjorde vedtak om å gi administrasjonen fullmakt til å forsøke å komme til enighet om kjøp av bygningsmassen til Brøvigs Minde barnehage. De forhandlingene vil nå foregå med bostyreren.

Kjøp av barnehagen etter en konkurs var også et av alternativene fra kommunedirektøren da formannskapet behandlet saken 24. november i fjor. «Dette er ikke en virksomhetsoverdragelse av driften med de forpliktelser det kan medføre», påpekte kommunedirektøren i saksutredningen.

Vedtok kjøp

Kommunestyret i Farsund vedtok 2. februar å kjøpe Brøvigs Minde barnehage av ImF Sør for 10,88 millioner kroner. 

Et av vilkårene i avtalen lyder slik: «Barnehagen må ikke gå konkurs (…) før overdragelsen gjennomføres.» Intensjonen var at Farsund kommune skulle overta barnehagen ved en virksomhetsoverdragelse innen 1. mars. Men det blir det altså nå ikke noe av.

Økonomiske vansker 

Torsdag 24. november i fjor gikk Farsund formannskap enstemmig inn for at kommunen skulle forhandle om kjøp av barnehagen. Kommunedirektøren hadde innstilt på å si nei. Det var ImF Sør som selv tok kontakt med kommunen etter at barnehagen i flere år har hatt økonomiske vansker.

For at et aksjeselskap skal anses å være konkurs, må aksjeselskapet være insolvent. Det betyr ifølge Altinn at aksjeselskapet ikke er i stand til å gjøre opp sine økonomiske forpliktelser ved forfall, og at det heller ikke er eiendeler i virksomheten til å dekke gjelden. Tingretten åpner konkurs etter begjæring fra virksomheten selv, eller fra en kreditor. Styret plikter etter loven å begjære oppbud dersom de vurderer det slik at selskapet ikke lenger kan betale regninger ved forfall.

Gjeld

Ifølge sakspapirene til formannskapsmøtet 24. november har Brøvigs Minde barnehage AS en gjeld på ca. ni millioner kroner. I kjennelsen fra Agder tingrett av 22. februar blir det opplyst at gjelden er på mellom 14 og 15 millioner kroner, og at barnehageeiendom og inventar har en samlet anslått verdi på mellom 9 og 12 millioner kroner.

Skiftesamling er berammet til 19. april.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.