NEDGANG: Julie Byberg Bø er informasjonsrådgiver ved Informasjonskontor for kristen folkehøgskole. Hun kan fortelle om en generell nedgang i antall elever som takker ja til plass på folkehøgskoler. ImF-eide Alta folkehøgskole er en av disse. FOTO: SVEIN FINNEIDE/PETTER OLSEN. MONTASJE: SAMBÅNDET

Nedgang for folkehøgskolene

Folkehøgskolene har hatt nedgang i antall som takker ja til plass, men tror på bedring utover våren og sommeren.

I folkehøgskoleorganisasjonenes statistikk over søkningen til folkehøgskolene skilles det ikke mellom frilynte og kristne folkehøgskoler. Per 1. april har 4598 elever takket ja til plass. På samme tid i fjor var tallet 5617. Det betyr en nedgang på vel 18 prosent.

Svingning
Julie Byberg Bø er informasjonsrådgiver PR ved Informasjonskontor for kristen folkehøgskole (IKF). Hun påpeker at folkehøgskolene har hatt framgang i elevtall i mange år.

– Derfor ser vi på nedgang som en naturlig svingning. Tallene viser at det fortsatt er mange som søker seg til folkehøgskolene. Vi tror flere ungdom nå bestemmer seg senere for hva de skal gjøre til høsten. Mange er nok usikre på om de skal inn i Forsvaret eller søke høyere utdanning. Vi er derfor forberedt på å motta mange søknader også utover våren og sommeren, sier Byberg Bø.

Undersøkelse
IKF og Noregs kristelege folkehøgskolelag (NKF) har gjennomført flere undersøkelser om unges vaner.

– En undersøkelse gjort av analysebyrået EPSI, viser at folkehøgskoleelever er mye mer fornøyde enn studenter i høyere utdanning. Vi tror ungdom i dag har enda større behov for et år på folkehøgskole enn tidligere grunnet økt press på karakterer og fra sosiale medier, sier Byberg Bø.

Tidlig ute
Er det forskjell i nedgang mellom kristne og frilynte folkehøgskoler?
– Vi oppgir ikke tall for det. Men både de kristne og frilynte folkehøgskolene jobber konstant for å få flere elever til skolene sine. Folkehøgskolene har ofte vært tidlig ute med ungdomstrender som for eksempel e-sportlinjer. Skolene prøver å følge med i tiden etter hva ungdommene bryr seg om. Når trendene i ungdomsgruppen endrer seg, er det viktig for folkehøgskolene å følge etter. Vi ser at flere ungdommer i år har søkt tidlig til kreative fag som musikk, teater og film, svarer Julie Byberg Bø ved Informasjonskontor for kristen folkehøgskole.

I Sambåndet 03/24 kan du lese om utviklingen for ImF-eide videregående skoler per 10. mars.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.