FLESLAND: Prosessgruppelederne brukte et stort norgeskart for å beskrive status for kretsene i dag og antatt utvikling framover. FOTO: HELGE KLEVEN

– Misjon viktigere enn endring

Organisasjonsprosessen i ImF går over i et nytt spor der det ikke lenger er et mål at alle kretser skal bli enige om en felles ny struktur.

– Det er en forståelse for at vi primært legger vekt på misjon, samtidig som vi arbeider for en fornyet organisasjon, sier ImF-leder Runar Landro til Sambåndet. 

10.–11. mars var lederne for alle de kretsvise prosessgruppene samlet på Flesland. Som Sambåndet skrev i februarnummeret, hadde ImF-styret da utsatt sluttpunktet for prosessen for andre gang, til enten en ekstraordinær generalforsamling (GF) i 2024 eller ordinær GF i 2025. Årsaken var at kretslederne ikke opplevde at de hadde tilstrekkelig kunnskap til å besvare nødvendige spørsmål. Det var også klart at gruppene var delt på midten i valget mellom region- eller nettverksmodell. 

Endring

På et møte mellom kretslederne og ImF-leder Runar Landro fredag 11. mars ble det besluttet å gjøre betydelige endringer i prosessen. Landro sier dette om bakgrunnen: 

– Vi opplevde å ende opp med en mal som ikke ga den fleksibilitet vi trenger for å skape motivasjon og tro på at prosessen ville føre til nødvendige endringer. Organisasjonen i seg selv er ikke et endemål. Den organisasjonen er best der en med minst mulig bruk av ressurser når det målet vi har satt oss. 

Kretslederne var enig i at ImF-leder Runar Landro og kretsleder Torgeir Lauvås i ImF Rogaland blir ledere for prosessen. John Torjus Eriksen, leder for fellesskapsplanting i ImF, blir ny tilrettelegger eller fasilitator.  

Misjon 

Lørdag morgen delte så Runar Landro en situasjonsanalyse med gruppemedlemmene. På basis av samtalene om denne steg den nye retningen fram.  

– Det er ImF vi skal lede, og da handler det om den enkelte krets. Da trenger vi ikke konsensus eller enighet, men må jobbe med det som gir oss mer misjon. Det betyr igjen at vi må gi kretsene full frihet til å velge sin måte å organisere seg på, framholder Landro. 

Ifølge den nye ImF-lederen betyr det også at ingen trenger å vente på et GF-vedtak. – Vi kan leve med en hybrid organisasjon bestående regioner, kretser og nettverk. Vil noen kretser slå seg sammen og andre legge seg ned, kan de det, eksemplifiserer Landro. 

En evaluering i etterkant viste at deltakerne på samlingen var svært fornøyde med utfallet.    

Avslutte

Lørdag ettermiddag fulgte ImF-styret opp med å vedta at organisasjonsprosessen slik den har vært drevet til nå, skal avsluttes på GF i 2025. Styret er enig i den nye strategien om å gi kretsene frihet til å «prøve ut de tanker og innspill som prosessen så langt har fått fram». Samtidig vil styret arbeide for at «sentralleddet rigges for å møte ulike scenarier som følger av dette».  

ImF-leder Runar Landro bekrefter at dette kan oppleves som en stor endring. – Det er en restart av en prosess som hadde kjørt seg inn i et spor, sier han. 

Den nye retningen på arbeidet skal nå informeres om på kretsårsmøtene som starter i april.  

Ulike

Sondre Orrestad er kretssekretær i Sogn og Fjordane Indremisjon og deltok på samlingen i mars. Han sier at når gruppene har jobbet med særlig eiendom, næringsvirksomhet og ansatte opp mot de aktuelle region- og nettverksmodellene, er det blitt tydelig at det er vanskelig å sammenligne kretsene. 

– Dreiningen i arbeidet anerkjenner både at kretsene er så ulike som de er, og at de ulike kretsene har hatt sin favorittmodell, noe som har gjort det vanskelig å oppnå enighet, sier Orrestad.  

Nå vil det i stedet handle om hvordan man kan samarbeide om ting i indremisjonsland og jobbe seg nærmere hverandre på den måten. Resultatet vil se ulikt ut fra krets til krets. 

Forslag

– Dette er en fot i bakken med tanke på tempo for prosessen, men samtidig kan det virke samlende, mener Orrestad. 

Når det gjelder Sogn og Fjordane Indremisjon, ligger det an til endringer allerede fra høsten av. Kretssekretæren vil jobbe fram ulike løsninger til årsmøtet 3. juni.  

– Enhetene som er tilsluttet oss, skal få uttale seg og være med på å beslutte, sier Sondre Orrestad.

Først publisert i Sambåndet 03/23, som kom ut 29. mars.     

I ny episode av podkasten Lydbåndet er dette et av temaene.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.