SENTRUM: Bokhandelen der ImF har en eierpost, ligger i Øvre Korskirkeallmenning 1 i bydelen Bergenhus. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Pluss for kristen bokhandel

Kontroll på utgiftene og bra salg gjorde at 2023 ble et godt år for Bergen Kristne Bokhandel. I tillegg har bokhandelen åpnet nettbutikk.

– Vi gikk i pluss, ikke sånn at vi hoppet i taket, men det gikk i pluss, og det er vi glade for. Forhåpentligvis har vi snudd nedgangen vi hadde i 2022. Det sa styreleder Mildrid Jorunn Haugland i Bergen Kristne Bokhandel (BKB) til Sambåndet nr. 3/24, som kom ut 13. mars.

Da var årsegnskapet for 2023 ikke helt klart. Det styrelederen kunne si, var at overskuddet ikke ville bli så stort som i 2021, da resultatet var på 360.000 kroner.

12. august kan dagen.no opplyse at årsresultatet for 2023 nå er klart. Ifølge proff.no er det på 87.000 kroner. I 2022 var det derimot et underskudd på 160.000 kroner. 

Indremisjonsforbundet eier en aksjepost på 10 prosent i bokhandelen. Det er ansatt en daglig leder i full stilling og to studenter i mindre prosentstillinger. I tillegg arbeider 15 frivillige. 

Kontroll

– Hvorfor gikk dere i pluss i fjor? 

– Vi har kontroll over utgiftene, og det har vært et bra salg gjennom hele året. Mange enkeltpersoner er innom butikken. Den norske kirke og en del av organisasjonene og frikirkene benytter seg også av bokhandelen, og det hjelper veldig, forklarer Haugland. 

Styrelederen fremhever også at daglig leder gjør en god jobb, at de har gode avtaler med forlagene om returrett, og at de har fått et lån av Bergens Indremisjon. 

– Det gjør at vi klarer oss i de vanskelige månedene som januar og februar når store utgifter til forlagene skal betales. 

BOKHANDEL: Nadja Elisabeth Brennsæter melder om en god start på året for Bergen kristne bokhandel. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Bibelen gir godt salg

Til dagen.no letter daglig leder Nadja Elisabeth Brennsæter (28) også si noe om første del av 2024. Sammenlignet med samme periode i fjor har omsetningen økt med mer enn 30 prosent. Nye oversettelser av Bibelen er en viktig årsak: Bibelen 2024 fra Bibelselskapet, Bibel 2023 fra Forlaget Press (Kjell Arild Pollestad) og nye varianter av Bibelen Guds Ord fra Hermon Forlag.

Nettbutikk

I slutten av november i fjor fikk BKB nettbutikk. – Med nettbutikken når vi ut til folk som kanskje ikke kan komme i butikken, og vi når ut over grensene til Bergen og omegn, sier Haugland. 

I nettbutikken kan de også bestille bøker de ikke har på lager, og kundene kan få varene hjemsendt eller få dem lagt av og hente dem i butikken. 

Tøff bransje 

– Hvordan opplever dere at bransjen er nå? 

– Vi er så heldig at vi har veldig mange som bryr seg om bokhandelen og som benytter seg av tjenestene våre. Men det er en tøff bransje. Det er veldig få kristne bokhandlere igjen. 

I fjor ble to kristne bokhandlere lagt ned, i henholdsvis Drammen og Kristiansand.  

– En skulle tro at Kristiansand hadde klart det med alle de folkene som er der, og alle som hører til i diverse sammenhenger, reflekterer Haugland. 

Leser mindre

Styrelederen tror det har noe med at folk leser mindre enn før og bruker mer tid på skjerm. 

– Vi må få snudd den trenden. Det er jo mange gode bøker som blir utgitt, konstaterer Haugland og legger til: 

– Hvis folk ikke benytter seg av tjenestene våre, går det ikke rundt, og vi må legge ned. Markedet burde være stort. Jeg tror folk blir overrasket over å se hvor stort utvalg vi har, med tanke på både nyere og gamle bøker. 

Lokalene

– For noen år siden flyttet dere til nye lokaler. Hva har det betydd for dere? 

– Det har betydd veldig mye. Vi har fått gode, store, åpne og tiltalende lokaler. Vi har også plass til å vise frem antikvariatet vi har med gode bøker som folk kjøper for en slikk og ingen ting. Her er god plass både til å se seg om og bruke tid i bokhandelen, og så er det god plass til å ha den gode samtalen, svarer Mildrid Jorunn Haugland. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.